X

“Ανεβασμένες στροφές” και μηνύματα για το Σκοπιανό

Στο Νταβός το κρίσιμο ραντεβού Τσίπρα - Ζάεφ. Οι προθέσεις της ελληνικής κυβέρνησης, η αντίδραση της ΝΔ και η στάση της Εκκλησίας.

Ant1news

Στο Νταβός στις 24 Ιανουαρίου θα πραγματοποιηθεί το κρίσιμο ραντεβού του Έλληνα Πρωθυπουργού με τον Σκοπιανό ομόλογό του, καθώς εντείνονται οι διαβουλεύσεις για λύση στο ζήτημα της ονομασίας.

Ο Αλέξης Τσίπρας πάντως από το βήμα της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ έστειλε μηνύματα προς τα Σκόπια αλλά και το εσωτερικό της χώρας. Αναφέρθηκε σε «παράθυρο» ευκαιρίας για την επίλυση του Σκοπιανού, που όπως είπε ταλανίζει την χώρα τα τελευταία 25 χρόνια.

«Βλέπουμε στα Σκόπια μια κυβέρνηση που εμφανίζεται διατεθειμένη να κάνει βήματα. Μένει να το δούμε στην πράξη. Θέλουμε μια λύση που θα την αναζητήσουμε σε μια σύνθετη ονομασία αλλά και ένα ευρύτερο πλαίσιο συμφωνίας που δε θα αφήνει κανένα περιθώριο αλυτρωτισμού ή ανιστόρητων διεκδικήσεων», είπε ο κ. Τσίπρας.

Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε πως η κυβέρνηση αναζητά λύση με σύνθετη ονομασία για τα Σκόπια κοινά αποδεκτή έναντι όλων. Κατηγόρησε δε την αξιωματική αντιπολίτευση ότι μέσω του Σκοπιανού θέλει να αποσταθεροποιήσει την κυβέρνηση.

«Είναι πράγματι δύσκολο να παρακολουθήσει κανείς τις αντιφάσεις και μεταμορφώσεις του κ. Μητσοτάκη. Ένα ξέρω, όμως, ότι, σε τόσο δύσκολα ζητήματα ουδείς μπορεί να δοξαστεί κρυπτόμενος. Το ονοματολογικό δεν είναι ένα ζήτημα εσωτερικής κατανάλωσης, όπως ο ίδιος νομίζει, για συνεχίζει για πολύ να παίζει παιχνίδια. Θα υποχρεωθεί πολύ γρήγορα, από την εξέλιξη των πραγμάτων να πάρει θέση. Όσο δύσκολο κι αν είναι για αυτόν», ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός.

 

Άμεση ήταν η απάντηση της ΝΔ, η οποία σε ανακοίνωση της ανέφερε μεταξύ άλλων ότι "ο κ. Τσίπρας μίλησε επί μια ώρα στην Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ χωρίς να απαντήσει στο βασικό ερώτημα που έχουν οι πολίτες: Υπάρχει ή όχι ενιαία κυβερνητική πρόταση για το Σκοπιανό;  Από το γεγονός ότι δεν απάντησε σε αυτό το βασικό ερώτημα, αλλά και από το σύνηθες διχαστικό ύφος του, γίνεται ξεκάθαρο ποιος αντιμετωπίζει ανεύθυνα, επιπόλαια και τυχοδιωκτικά ακόμη και τα εθνικά θέματα»

Αντίθετα ο Αλέξης Τσίπρας επικρότησε για ακόμη μία φορά τη στάση του Αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου ο οποίος τάχθηκε κατά των συλλαλητηρίων. Ο προκαθήμενος της Ελλαδικής Εκκλησίας μετά τη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό την Πέμπτη, συναντήθηκε χθες το απόγευμα για το Σκοπιανό στο Προεδρικό Μέγαρο και με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο.

«Θέλω να εξάρω την στάση της Εκκλησίας και στα θέματα αυτά. Μια στάση, η οποία έχει ως βασικό στόχο -χωρίς να αναμιγνύεται σε ζητήματα πολιτικής- να ευνοεί την συναίνεση, κάτι το οποίο είναι πολύ σημαντικό, και ιδίως αυτές τις ώρες. Και από την άλλη πλευρά να ευνοεί -βεβαίως- την έκφραση όλων των απόψεων, όπως όμως ταιριάζει στον Τόπο μας. Έναν Τόπο, όπου η Ορθοδοξία δίνει και τον τόνο του Πολιτισμού», δήλωσε ο κ. Παυλόπουλος. 

 

Από την πλευρά του, ο κ. Ιερώνυμος απάντησε: «Ευχαριστώ κ. Πρόεδρε, αλλά,  όπως ξέρετε, αυτό το θέμα που μας απασχολεί έχει και άλλες παραμέτρους. Μία παράμετρος είναι και η Εκκλησιαστική. Και γι΄ αυτό ήρθα να σας δω λίγο, γι΄ αυτό ακριβώς το θέμα της Εκκλησιαστικής παραμέτρου και να σας ενημερώσω, τα από πλευράς Εκκλησίας, ως προς την εξέλιξη την Εκκλησιαστική».

Σήμερα, ο αναπληρωτής Υπουργός Άμυνας Δημήτρης Βίτσας, μιλώντας στον ΣΚΑΙ, χαρακτήρισε έκφραση εθνικισμού τα συλλαλητήρια και είπε πως η στάση που τήρησε η Εκκλησία απέναντι σε αυτά δείχνει ηρεμία, περίσκεψη και ρεαλισμό.

Πάντως σε δημοσκόπηση της Metron Analysis για τα «ΝΕΑ» το 61% ζητά δημοψήφισμα για τον τρόπο λήψης της τελικής απόφασης για την ονομασία των Σκοπίων. Αφού έχει βρεθεί κοινά αποδεκτή λύση, ενώ το 35% ζητά η απόφαση να ληφθεί από τη Βουλή.

Το ραντεβού του Αλέξη Τσίπρα με τον πρωθυπουργό των Σκοπίων Ζόραν Ζάεφ «κλείδωσε» για τις 24  Ιανουαρίου στο Νταβός, στο περιθώριο του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ. Ο Ζόραν Ζάεφ εμφανίστηκε για μια ακόμη φορά αισιόδοξος για την εξεύρεση λύσης στο ζήτημα της ονομασίας, αλλά επανέλαβε ότι σε κάθε περίπτωση η λύση αυτή θα τεθεί σε δημοψήφισμα..