X

Διπλωματικός “πυρετός” και συγκρούσεις για το Σκοπιανό

Η "καυτή" συνάντηση Τσίπρα – Ζάεφ κι η πολιτική κόντρα στην Αθήνα. Δεκάδες χιλιάδες κόσμου στο συλλαλητήριο της Θεσσαλονίκης. Επεισόδια και προπηλακισμοί.

Ant1news

Με το συλλαλητήριο που πραγματοποιήθηκε στην Θεσσαλονίκη, για το όνομα των Σκοπίων, να δίνει τον παλμό της επικαιρότητας, οι διπλωματικές διεργασίες είναι σε πλήρη εξέλιξη.

Το ενδιαφέρον επικεντρώνεται στη συνάντηση που θα έχει ο πρωθυπουργός με τον Σκοπιανό ομόλογο του, στο Νταβός, στα μέσα της εβδομάδας.

Ολοκληρώθηκε το συλλαλητήριο της Θεσσαλονίκης

Χιλιάδες διαδηλωτές, με συνθήματα και τραγούδια, πήραν μέρος στο συλλαλητήριο για το όνομα των Σκοπίων, που πραγματοποιήθηκε στην παραλία της Θεσσαλονίκης, με επίκεντρο το άγαλμα του Μεγάλου Αλεξάνδρου.

Σύμφωνα με την αστυνομία, οι διαδηλωτές που συγκεντρώθηκαν έφτασαν τις 90.000 χιλιάδες, οι διοργανωτές όμως υποστηρίζουν ότι ήταν πολλοί περισσότερος ο κόσμος.

 

Ανάμεσα στους συμμετέχοντες ήταν και πολλοί που ταξίδεψαν από διάφορες περιοχές της χώρας, ακόμα και από την Κρήτη.

Εκ των βασικών ομιλιτών, ήταν ο Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης Άνθιμος και ο πρώην Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Στρατού, Φράγκος Φραγκούλης.

 

Στο συλλαλητήριο συμμετείχαν πολλοί βουλευτές της Βορείου Ελλάδας από τη Νέα Δημοκρατία, τους Ανεξάρτητους Έλληνες, τη Δημοκρατική Συμπαράταξη, την Ένωση Κεντρώων, ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας, αλλά και βουλευτές της Χρυσής Αυγής.

 

Από νωρίς το πρωί οι διαδηλωτές με σημαίες, κασκόλ, παραδοσιακές στολές τύμπανα και τραγούδια έδωσαν ένα ξεχωριστό χρώμα στο συλλαλητήριο. Κάποιοι έφτασαν έφιπποι, και κάποιοι άλλοι από τη θάλασσα.

 

Το συλλαλητήριο ολοκληρώθηκε το απόγευμα υπό βροχή.

 

Διπλωματικός «πυρετός» και πολιτικές κόντρες

Με ρεαλισμό αλλά και με σοφία μπορούμε να λύσουμε το ζήτημα της ονομασίας διαμηνύει στα Σκόπια ο πρωθυπουργός με συνέντευξή του στο «Έθνος της Κυριακής».

Ο Πρόεδρος της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης, εξαπέλυσε επίθεση στην Κυβέρνηση, τονίζοντας ότι «είναι ανίκανη να υπηρετήσει τα εθνικά συμφέροντα».

Άμεση ήταν η απάντηση του Δημήτρη Τζανακόπουλου, ο οποίος υποστήριξε ότι ευτχώς για την χώρα τα μεγάλα εθνικά θέματα τα χειρίζεται η σημερινή Κυβέρνηση κι όχι ο κ. Μητσοτάκης.

Το ΠΑΣΟΚ σε ανακοίνωση του επιτέθηκε τόσο στην Κυβέρνηση όσο και στην αξιωματική αντιπολίτευση, τονίζοντας ότι «υπονομεύουν την αξιοπιστία της όποιας διαπραγμάτευσης».

Αντιδράσεις για την "τορπίλη" Νίμιτς

Σειρά αντιδράσεων προκάλεσαν στην Αθήνα οι αναφορές του διαμεσολαβητή του ΟΗΕ σε συνέντευξή του σε κανάλι των Σκοπίων, που αποκάλεσε Μακεδόνες τους Σκοπιανούς.

 

Τα ονόματα που φέρεται να έχουν πέσει στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης από το Μάθιου Νίμιτς, είναι πέντε και όλα είναι γραμμένα στα Σλαβικά. Είναι το Ρεπούμπλικα Νόβα Μακεντόνια, το Ρεπούμπλικα Σεβέρνα Μακεντόνια, Ρεπούμπλικα Βαντάρσκα Μακεντόνια, Ρεπούμπλικα Γκόρνια Μακεντόνια και το Ρεπούμπλικα Μακεντόνια, σε παρένθεση Σκόπιε. Και οι 5 επιλογές Νίμιτς αποτελούν σύνθετες ονομασίες, εκ των οποίων οι τέσσερις είναι με γεωγραφικό προσδιορισμό και μόνο η Νόβα Μακεντόνια περιέχει χρονικό προσδιορισμό.

 

Ένταση και επεισόδια στη Θεσσαλονίκη

Κουκουλοφόροι κινήθηκαν προς την συγκέντρωση, που είχαν αντιεξουσιαστές κατά του συλλαλητηρίου στην πλατεία της Καμάρας. Αστυνομικοί δεν τους επέτρεψαν να προσεγγίσουν, με αποτέλεσμα να συγκρουστούν μεταξύ τους. Λίγο αργότερα η ίδια ομάδα ταραξιών έβαλε φωτιά σε ιστορικό κτίριο του 1899 που τελεί υπό κατάληψη.

Επίθεση από αγνώστους κατά τη διάρκεια του συλλαλητηρίου δέχτηκε και ο πρώην υφυπουργός παιδείας Κώστας Ζουράρις. Τον αποδοκίμασαν έντονα και του επιτέθηκαν με αποτέλεσμα να χρειαστεί να τον φυγαδεύσουν οι άντρες της ασφάλειας του.

Το γραφείο τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, εξέδωσε ανακοίνωση για το συλλαλητήριο που πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη, εστιάζοντας στα επεισόδια που σημειώθηκαν και αναφέροντας μεταξύ άλλων ότι «η πλειοψηφία των Ελλήνων πολιτών επιθυμεί μια λύση που θα διασφαλίζει τα συμφέροντα της χώρας και τη σταθερότητα στα Βαλκάνια, απέναντι στους αλυτρωτισμούς και τους εθνικισμούς».

 

Άγνωστοι βεβήλωσαν το μνημείο του ολοκαυτώματος των Εβραίων, στη Θεσσαλονίκη, γράφοντας στο κάτω μέρος του το σύνθημα «Χρυσή Αυγή».