X

“Κίνηση” από τα Σκόπια για το όνομα περιμένει Κυβέρνηση

Οι προσδοκίες της Αθήνας από το ραντεβού Τσίπρα - Ζάεφ στο Νταβός, ενώ μαίνονται οι κόντρες για το συλλαλητήριο. "Συναγερμός" στην Εκκλησία.

Ant1news

Σε επίπεδο Κορυφής περνάει η διαπραγμάτευση για το όνομα των Σκοπίων, καθώς Αλέξης Τσίπρας και Ζόραν Ζάεφ, θα συναντηθούν την Τετάρτη στο περιθώριο του Οικονομικού Φόρουμ στο χιονισμένο Νταβός της Ελβετίας.

Ωστόσο, λίγες ώρες πριν από το κρίσιμο ραντεβού, κυβέρνηση και αντιπολίτευση κλυδωνίζονται από αλληλουχία δηλώσεων κορυφαίων στελεχών εκτός κομματικής γραμμής, ενώ  δε λείπουν και τα φίλια πυρά.

Το κρίσιμο τετ α τετ του Έλληνα πρωθυπουργού με τον Σκοπιανό ομόλογό του έχει προγραμματιστεί για τις 16.00 (ώρα Ελλάδος) το απόγευμα της Τετάρτης. Ο Αλέξης Τσίπρας θα προσέλθει με τη γνωστή γραμμή, δηλαδή σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό ή χρονικό προσδιορισμό για όλες τις χρήσεις βάζοντας στο τραπέζι όλα τα θέματα όπως είναι η αλλαγή του Συντάγματος για την απάλειψη των αλυτρωτικών προβλέψεών του.

Το Μαξίμου θεωρεί πως ο Ζάεφ από την πρώτη στιγμή έχει δείξει μια διάθεση συνεννόησης για να βρεθεί μια κοινά αποδεκτή λύση, σε αντίθεση με τον αλυτρωτισμό που εξέφρασαν οι προκάτοχοι του. Αυτή η στάση κρίνεται ως θετική από την ελληνική πλευρά, μένει όμως να φανεί και στην πράξη.

"Φίλια πυρά" εντός κυβέρνησης και ΝΔ

Την ίδια ώρα, η άκαμπτη στάση των ΑΝΕΛ να μην υπάρχει καμία αναφορά του όρου Μακεδονία στην ονομασία των Σκοπίων, μπήκε στο στόχαστρο κυβερνητικών στελεχών.

«Θα έλεγα στην πλευρά των ΑΝΕΛ, παρότι σέβομαι τη διαφορετική τους άποψη με την οποία διαφωνώ, να είναι προσεκτικοί στις κινήσεις τους, διότι καμιά φορά δημιουργείται μια τέτοια δυναμική, η οποία υπονομεύει μια πραγματικά εθνική προσπάθεια που γίνεται τώρα», τόνισε, μιλώντας στον Real Fm, ο Υπουργός Εσωτερικών Πάνος Σκουρλέτης.

 

Από την πλευρά του, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Μανιός ζητά από τον Πάνο Καμμένο «να κατανοήσει τους κινδύνους από μια στρατολογική άποψη της ονοματολογίας».

Ωστόσο, οι ΑΝΕΛ φαίνεται πως δεν κάνουν ούτε βήμα, που στην μαζικότητα του συλλαλητηρίου, βρήκαν νομιμοποίηση της θέσης τους. «Οι Ανεξάρτητοι Έλληνες, όπως και ο πρόεδρος μας, αντιμετωπίζουμε το ζήτημα με την απαιτούμενη σοβαρότητα και υπευθυνότητα και πάντα υπό το πρίσμα των εθνικών μας συμφερόντων. Ο όρος Μακεδονία είναι ελληνικός σε όποια γλώσσα και να τον πει κανείς, ακόμα και στα κινέζικα να τον πει», δήλωσε στον Real Fm , η Μανταλένα Παπαδοπούλου.

Μιλώντας στο "Καλημέρα Ελλάδα" ο αντιπρόεδρος των ΑΝΕΛ Παναγιώτης Σγουρίδης, ξεκαθάρισε πως «o ΠτΔ δεν καλεί την κυβέρνηση αλλά αρχηγούς κομμάτων και ως τέτοιος θα πάει ο Καμμένος με την πάγια θέση μας».

Παράλληλα, «κόκκινο» και «πράσινο» ανάβουν στην φημολογούμενη πρόταση Νίμιτς στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ. «Bόρεια Μακεδονία σημαίνει ότι υπάρχει και Νότια Μακεδονία. Σημαίνει έχουμε Βόρειο-Νότιο Βιετνάμ. Δηλαδή ένα λαό, μια γλώσσα, μια ιστορία, ένα πολιτισμό. Αυτά είναι λάθος», ανέφερε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Μάρκος Μπόλαρης, μιλώντας στο Θέμα 104,6

Εν τω μεταξύ, λίγες ώρες πριν από την τοποθέτηση του Κυριάκου Μητσοτάκη στην Πολιτική Επιτροπή της ΝΔ, ο Δημήτρης Σταμάτης εμφανίστηκε αντίθετος στην συμπερίληψη του όρου Μακεδονία ακόμα και σε σύνθετη ονομασία.  Από την πλευρά του, ο βουλευτής της ΝΔ Κώστας Καραμανλής είπε με νόημα ότι «και από τη ΝΔ και από την κυβέρνηση μιλούν πολλοί άνθρωποι που δεν πρέπει να μιλάνε. Στα εθνικά θέματα καλό είναι να μιλάνε αυτοί που πρέπει να μιλάνε».


Κόντρα Μαξίμου – ΝΔ

Το Μαξίμου πέρασε στην αντεπίθεση. Δημοσιοποίησε βίντεο με παλαιότερες δηλώσεις της Ντόρας Μπακογιάννη το 2008 από συνάντηση με μπλόγκερ όπου δεν απέρριπτε το Νέα Μακεδονία.

«Συμφωνεί ή διαφωνεί η ΝΔ και ο κ. Μητσοτάκης με τη θέση που εκφράζει στο ακόλουθο βίντεο η τότε υπουργός Εξωτερικών και νυν τομεάρχης Ανάπτυξης της ΝΔ, Ντόρα Μπακογιάννη για την ονομασία της ΠΓΔΜ;», αναφέρει η ανακοίνωση από το Γραφείο Τύπου του Πρωθυπουργού.

Άμεση ήταν η απάντηση της ΝΔ. Σε ανακοίνωσή της αναφέρει: «Οι δηλώσεις της κυρίας Μπακογιάννη έγιναν το 2008. Σήμερα βρισκόμαστε  σε άλλη συγκυρία το 2018. Ας μας πει το Μαξίμου  ποια είναι η θέση του κυβερνητικού εταίρου του. Και εν τέλει, εφόσον θέλετε να επιστρέψουμε στο 2008, σας αποστέλλουμε κείμενο με τις υπογραφές των Υπουργών σας της Κυβέρνησης, κ. Ευκλείδη Τσακαλώτου και κ. Κώστα Γαβρόγλου καθώς και της αντιπροέδρου της Βουλής κυρίας Τασίας Χριστοδουλοπούλου στο οποίο περιλαμβάνεται  το εξής απόσπασμα: “υπενθυμίζουμε τα αυτονόητα. Δεν υπάρχει κανένα “εθνικό συμφέρον”  που να διακυβεύεται αν δοθεί η δυνατότητα στη γειτονική χώρα να διατηρήσει τη συνταγματική της ονομασία”. Καλή ανάγνωση».

Και μέσα σε όλα αυτά, στο Πειθαρχικό Συμβούλιο της ΟΝΝΕΔ παραπέμπεται ο υπεύθυνος Τοπικής Αυτοδιοίκησης της Οργάνωσης Νέων της Νέας Δημοκρατίας, Δημήτρης Τρούπος, μετά τις προκλητικές αναρτήσεις του στo twitter με αφορμή το συλλαλητήριο για το Σκοπιανό.           

                     

Κριτική στην κυβέρνηση από την αντιπολίτευση

Ο ΓΓ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι επείγεται να λύσει το ζήτημα με  την ΠΓΔΜ, που συνδέεται με ένταξη στο ΝΑΤΟ, ενώ ο Γιώργος Παπανδρέου άφησε αιχμές κατά του πρώην πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή. «Στο Βουκουρέστι κανένα ηρωικό βέτο δεν υπήρξε γιατί δεν χρειάστηκε. Το θέμα της ΦΥΡΟΜ ποτέ δεν τέθηκε σε ψηφοφορία γιατί είχε καταστεί σαφές ότι αντιδρούσαν και άλλοι σύμμαχοι», ανέφερε χαρακτηριστικά. 

«Παγιώνεται η αντίληψη ότι ΣΥΡΙΖΑ, ΝΔ και ΠΑΣΟΚ συμφωνούν στην παράδοση του όρου Μακεδονία και συγκεκριμένα συγκατατίθενται στο «Νova Macedonia»», ανέφερε σε σχόλιό της η Ένωση Κεντρώων.

 

Επί ποδός και η Εκκλησία 

Την ίδια ώρα, «συναγερμό» σήμανε στην Εκκλησία, η παρουσία δέκα Μητροπολιτών, στο συλλαλητήριο, με αποτέλεσμα ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος να συγκαλέσεις για δεύτερη φορά μέσα σε λίγες ημέρες, τη Διαρκή Ιερά Σύνοδο, με στόχο να πέσουν οι τόνοι.  

"Βολές" κατά της ΕΛΑΣ από την Συντονιστική Επιτροπή του συλλαλητηρίου 

Βολές κατά του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας εξαπέλυσε με ανακοίνωσή της η Συντονιστική Επιτροπή του συλλαλητηρίου της Κυριακής, για το νούμερο των 90.000 που ανακοίνωσε, όταν ήδη τοπογράφοι και πολιτικοί μηχανικοί με τις αεροφωτογραφίες αν χείρας προσπαθούν να μετρήσουν το πλήθος. Οι καθηγητές πάντως της Πολυτεχνικής Σχολής του Αριστοτελείου μιλούν για 400.000 κόσμου.