X

Τσίπρας για Σκοπιανό: σύνθετη ονομασία με ισχύ έναντι όλων

Σαφές μήνυμα του Πρωθυπουργού για τον αλυτρωτισμό και το Σύνταγμα της ΠΓΔΜ. Μετονομάζονται το αεροδρόμιο και ο κεντρικός αυτοκινητόδρομος των Σκοπίων.

Ant1news

Το μήνυμα ότι προκειμένου να προχωρήσει η ευρωπαϊκή ενταξιακή πορεία και η ένταξη στο ΝΑΤΟ, που επιθυμεί η γειτονική χώρα, πρέπει να βρεθεί λύση στο σύνολο των ανοικτών θεμάτων, έστειλε ο Αλέξης Τσίπρας στις κοινές δηλώσεις με τον Πρωθυπουργό της ΠΓΔΜ, Ζόραν Ζάεφ, μετά τη συνάντησή τους στο περιθώριο του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ στο Νταβός.

Κατέστησε σαφές ότι πρέπει να υπάρξει συμφωνία σε μια σύνθεση ονομασία με ισχύ έναντι όλων, ενώ έθεσε την αντιμετώπιση του αλυτρωτισμού ως προϋπόθεση για να βρεθεί λύση . Ο Πρωθυπουργός εξήγησε ότι το θέμα δεν είναι απλά να λυθεί το θέμα του ονόματος, αλλά να στηθούν οι σχέσεις των δύο χωρών σε γερά θεμέλια.

«Στα θεμέλια του αλληλοσεβασμού και της καλής γειτονίας. Που  σημαίνει ότι πρώτα πρέπει  να αντιμετωπίσουμε το αλυτρωτισμό σε όλες του τις μορφές και μάλιστα με εγγυήσεις ότι δεν θα αφήσουμε κανένα ανοιχτό παράθυρο, ώστε να δημιουργηθούν εκ νέου παρόμοιες προκλήσεις στο μέλλον» είπε χαρακτηριστικά.

Ο Έλληνας Πρωθυπουργός σημείωσε ότι κατά τη συνάντησή του με τον κ. Ζάεφ, εκείνος τον διαβεβαίωσε ότι προτίθεται να πάρει πρωτοβουλίες προς αυτή την κατεύθυνση. Συγκεκριμένα, ο κ. Ζάεφ δεσμεύτηκε στον Αλέξη Τσίπρα για τη μετονομασία της Εθνικής Οδού και του αεροδρομίου της ΠΓΔΜ από "Μέγας Αλέξανδρος" που είναι σήμερα.

Παράλληλα, ανακοίνωσε πως οι δύο Πρωθυπουργοί συμφώνησαν να εντατικοποιήσουν υπό την εποπτεία τους τις διαβουλεύσεις που διεξάγονται ήδη, αλλά και τις συζητήσεις που αφορούν στη συνεργασία των δύο πλευρών στους τομείς της ενέργειας, των μεταφορών και κυρίως της διασυνοριακής διάβασης των Πρεσπών.

«Βαθιά μου πεποίθηση είναι ότι τα Βαλκάνια έχουν ταλαιπωρηθεί από εθνικισμούς και εντάσεις. Πρέπει να προωθήσουμε μια ατζέντα συνεργασίας και συν-ανάπτυξης, προκειμένου να πάει η περιοχή μπροστά και να μπορεί να αντιμετωπίσει τις μεγάλες προκλήσεις του 21ου αιώνα, στην οικονομία, στην ασφάλεια κτλ» είπε ο κ. Τσίπρας και πρόσθεσε: «Η θέση της Ελλάδας είναι θέση ευθύνης και σταθερότητας. Προχωρήσαμε σε σημαντικές συμφωνίες για την περιοχή, σε διμερές και τριμερές επίπεδο. Και οι δυο μας έχουμε την επιθυμία να αντιμετωπίσουμε τις υπαρκτές διαφωνίες μας με ρεαλισμό και υπευθυνότητα».

 

Τη μετονομασία του αεροδρομίου των Σκοπίων και του κεντρικού αυτοκινητοδρόμου της ΠΓΔΜ που οδηγεί προς την Ελλάδα, ανήγγειλε ο Πρωθυπουργός της γειτονικής χώρας, Ζόραν Ζάεφ. Ο Σκοπιανός Πρωθυπουργός σημείωσε ότι οι ενέργειες αυτές στις οποίες θα προχωρήσει η κυβέρνηση του αποδεικνύουν ότι η χώρα του δεν έχει εδαφικές αξιώσεις.

Το αεροδρόμιο των Σκοπίων και ο κεντρικός αυτοκινητόδρομος της ΠΓΔΜ μετονομάστηκαν σε “Μέγας Αλέξανδρος” από την τότε Κυβέρνηση του Νίκολα Γκρούεφσκι. Όπως γνωστοποίησε ο Ζόραν Ζάεφ, ο κεντρικός αυτοκινητόδρομος της ΠΓΔΜ θα μετονομαστεί σε αυτοκινητόδρομο Φιλίας.

Ακόμη, ο Πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ εξέφρασε τη δέσμευση της κυβέρνησής του στη διαπραγματευτική διαδικασία για την αναζήτηση λύσης στο θέμα του ονόματος, που διεξάγεται υπό την αιγίδα του ΟΗΕ και τόνισε πως η διαδικασία θα συνεχιστεί σε επίπεδο Υπουργών Εξωτερικών, υπό την εποπτεία των Πρωθυπουργών των δύο χωρών.

Ο Ζόραν Ζάεφ σημείωσε ότι μετά από 25 και πλέον χρόνια έφθασε πλέον η στιγμή να βρεθεί λύση στο πρόβλημα της ονομασίας, εξέλιξη, που όπως σημείωσε, θα βοηθούσε ιδιαίτερα στην ενίσχυση της ευρωπαϊκής και ευρωατλαντικής προοπτικής της χώρας του, προκειμένου να επιτευχθεί ο στρατηγικός στόχος της ΠΓΔΜ για ένταξη στο ΝΑΤΟ και στην ΕΕ.

Κοτζιάς: με την εξωτερική μας πολιτική βάζουμε τέλος στους αλυτρωτισμούς

Με την αδράνεια τους άφησαν να κτίζονται «αλυτρωτικοί Μεγαλέξανδροι», επισημαίνει σε ανάρτηση στον προσωπικό του λογαριασμό στο Twitter, o υπουργός Εξωτερικών.

Λίγα λεπτά μετά το πέρας της συνάντησης των πρωθυπουργών Ελλάδας και πΓΔΜ στο Νταβός, ο κ. Κοτζιάς διαμηνύει ότι «με την εξωτερική μας πολιτική βάζουμε τέλος στους αλυτρωτισμούς» και συμπληρώνει πως «ο λαός θα δει και θα κρίνει».

Οι συνθήκες φτιάχνονται με τη δράση μας, όχι με ανόητες μεγαλοστομίες αδράνειας, υπογραμμίζει καταληκτικά στην ανάρτησή του.