X

Συνεχίζονται οι διαβουλεύσεις για το Σκοπιανό

Νέο κύκλο επαφών σε Ελλάδα και Σκόπια ξεκινά ο ειδικός διαμεσολαβητής του ΟΗΕ Μάθιου Νίμιτς. Στα ύψη η πολιτική αντιπαράθεση. Τι στάση θα κρατήσουν οι ΑΝΕΛ.

Ant1news

Εβδομάδα κρίσιμων διαβουλεύσεων ξεκινά από σήμερα στον απόηχο των επαφών του Αλέξη Τσίπρα με τους πολιτικούς αρχηγούς και του συμβουλίου αρχηγών που έγινε στα Σκόπια.

Η στάση που θα κρατήσουν οι ΑΝΕΛ αναμένεται να ξεκαθαριστεί στην Κοινή συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας και της Εκτελεστικής Επιτροπής των Ανεξάρτητων Ελλήνων.

Πάντως, προσερχόμενος στη συνεδρίαση, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, ρωτήθηκε για δημοσιεύματα που τον φέρουν να αποχωρεί από την κυβέρνηση και απάντησε λακωνικά: «Δεν υπάρχει καμία τέτοια είδηση, λυπάμαι πολύ». Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκαν και οι δηλώσεις του Γραμματέα της Κ.Ο. των ΑΝΕΛ, Θανάση Παπαχριστόπουλου, ο οποίος είπε απευθυνόμενος προς τους δημοσιογράφους κατά την προσέλευσή του στη συνεδρίαση είπε ότι «δεν υπάρχει ούτε μια περίπτωση στο δισεκατομμύριο να πέσει η κυβέρνηση».

Εν τω μεταξύ, την Τρίτη ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς θα συναντηθεί με τον ειδικό διαπραγματευτή των Ηνωμένων Εθνών Μάθιου Νίμιτς, ο οποίος στη συνέχεια θα μεταβεί στα Σκόπια.

Ο κ. Νίμιτς μιλώντας στην εφημερίδα “Καθημερινή”, χαρακτήρισε «ιστορικής σημασίας» τη συνάντηση Τσίπρα - Ζάεφ. Εκτίμησε δε ότι αναπτύσσεται δυναμική λύσης και δηλώνει αισιόδοξος ότι, σε συνεργασία με τη διεθνή κοινότητα, θα επιτευχθεί μία κοινά αποδεκτή συμφωνία. Ταυτόχρονα αναγνωρίζει ότι υπάρχουν διαφορετικές θέσεις ανάμεσα στις δύο χώρες, και ζητεί από όλους να είναι ρεαλιστές και να κάνουν συμβιβασμούς.

Πάντως, ο Πρωθυπουργός  μετά τις συναντήσεις που είχε με τους πολιτικούς αρχηγούς επεσήμανε Τη βούληση της κυβέρνησης να υπάρξει λύση στο Σκοπιανό κάνοντας λόγο για παράθυρο ευκαιρίας.

Ζάεφ για Σκοπιανό: είμαι πεπεισμένος ότι θα βρούμε λύση

Την πεποίθηση ότι θα επιτευχθεί εθνική συναίνεση στο εσωτερικό της ΠΓΔΜ, «προς την κατεύθυνση της επίλυσης του προβλήματος της ονομασίας και όχι της παρεμπόδισης της λύσης ή της αναβολής της», εξέφρασε για ακόμη μία φορά o Πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ, Ζόραν Ζάεφ.

«Όλοι πρέπει να γνωρίζουμε ότι το πρόβλημα αυτό μπορεί να λυθεί, αλλά μπορεί και όχι. Σίγουρα η Κυβέρνηση έχει τη μεγαλύτερη ευθύνη, όμως είμαι πεπεισμένος ότι ο Πρόεδρος της χώρας, η αντιπολίτευση και όλοι οι αρμόδιοι πολιτικοί παράγοντες θα έχουν τη σοφία να βρούμε λύση που θα διαφυλάσσει την αξιοπρέπεια του λαού και της χώρας μας» προσέθεσε ο Ζάεφ.

Επίσης, επεσήμανε ότι «πρέπει να προσέχουμε και για την ελληνική πλευρά» επειδή, όπως είπε, μία λύση μπορεί να είναι αποδεκτή για την ΠΓΔΜ αλλά να μην περάσει στην Ελλάδα ή το αντίθετο, να είναι θετική για την Ελλάδα αλλά να μην περάσει στην ΠΓΔΜ.

Παράλληλα, ο Ζόραν Ζάεφ επανέλαβε ότι το κόμμα του, η Σοσιαλδημοκρατική Ένωση (SDSM) εμμένει στη θέση πως αν βρεθεί λύση στο θέμα του ονόματος, αυτή θα τεθεί σε δημοψήφισμα.


 

Σφοδρή αντιπαράθεση για το θέμα της ονομασίας 

Η επίθεσή του όμως στον Κυριάκο Μητσοτάκη δυναμίτισε και άλλο το κλίμα. «Θεωρώ ότι η στάση του είναι δείγμα της αναξιοπιστίας, αλλά και της αδυναμίας του να πει με σθένος την πολιτική του θέση. Αμφιταλαντεύεται διαρκώς, αλλάζει θέσεις και απόψεις ανάλογα με τις εσωτερικές πολιτικές εξελίξεις, αλλά και με τις πιέσεις που του ασκεί ένα ακραίο τμήμα του κόμματός του», είπε χαρακτηριστικά ο Αλέξης Τσίπρας.

"Και μόνον το περιεχόμενο και το ύφος των δηλώσεων του κ. Τσίπρα επιβεβαιώνουν ξανά ότι ουδέποτε αντιμετώπισε με την αναγκαία σοβαρότητα και ευθύνη το εθνικό πρόβλημα με την FYROM, προτάσσοντας διαρκώς τις  μικροπολιτικές και διχαστικές του επιδιώξεις" απάντησε η Νέα Δημοκρατία.

Ο πρωθυπουργός από πλευράς του συνέστησε σωφροσύνη, μετριοπάθεια, πνεύμα συνεννόησης και ρεαλισμό «αν θέλουμε να υπηρετήσουμε το εθνικό συμφέρον και όχι να στήσουμε πολιτικές καριέρες, εκμεταλλευόμενοι το γνήσιο και αυθεντικό πατριωτικό αίσθημα των Ελλήνων».

 

Εν τω μεταξύ, σε σημερινή του ανακοίνωση το Γραφείο Τύπου του Πρωθυπουργού ρωτά τη ΝΔ και τον Κυριάκο Μητσοτάκη να απαντήσει με «ειλικρίνεια, εντιμότητα και θάρρος», όπως έλεγε ο αείμνηστος Κωνσταντίνος Μητσοτάκης ή θα επιβεβαιώσει πως είναι ψεύτης, ανέντιμος και δειλός», καταλήγει η ανακοίνωση της ΝΔ. 

Από την πλευρά του, ο επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης, μιλώντας στον ΣΚΑΙ επεσήμανε ότι όσοι πολεμούν τη λύση υπερασπίζονται τελικά το όνομα «Δημοκρατία της Μακεδονίας», τονίζοντας ότι ήδη οι μεγαλύτερες χώρες έχουν αναγνωρίσει τα Σκόπια ως «Δημοκρατία της Μακεδονίας» κι αυτό πρέπει να το αλλάξουμε. «Δεν χαρίζουμε τις εθνικές υποθέσεις στους ακροδεξιούς» τόνισε ο επικεφαλής του Ποταμιού και αναφερόμενος στα συλλαλητήρια είπε: «Όταν ομιλητές είναι ακροδεξιοί και λένε επικίνδυνα πράγματα για τη χώρα σου, παίρνεις το καπελάκι σου και φεύγεις». 

«Θα έχουμε πολιτικές εξελίξεις με το Σκοπιανό», εκτίμησε ο βουλευτής των Ανεξαρτήτων Ελλήνων, Δημήτρης Καμμένος, λίγο πριν από τη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Κόμματος, μιλώντας στο Καλημέρα ΕλλάδαΟ Δ.Καμμένος επανέλαβε ότι οι Ανεξάρτητοι Έλληνες δεν θα ψηφίσουν καμία ονομασία στην οποία να περιέχεται ο όρος «Μακεδονία», ζητώντας να δοθούν εγγυήσεις από τη γείτονα, ως προς τις αλυτρωτικές τάσεις. Όπως πάντως εκτίμησε ο βουλευτής της συγκυβέρνησης, δεν πρόκειται να έρθει στη Βουλή κάποια πρόταση.

 

Την ίδια ώρα , ο Βασίλης Λεβέντης μιλώντας στην εκπομπή του ΑΝΤ1 "Καλημέρα Ελλάδα" αποκάλυψε το παρασκήνιο της συνάντησής του με τον Πρωθυπουργό, ενώ έκανε γνωστό ότι θα πάει στο συλλαλητήριο, το οποίο είναι προγραμματισμένο για την Κυριακή στην Αθήνα, στην Πλατεία Συντάγματος. 


Μιλώντας στο Καλημέρα Ελλάδα ο Μιχάλης Πάτσικας, μέλος της Συντονιστικής Επιτροπής του Συλλαλητηρίου της Αθήνας, σημείωσε ότι αυτό δεν έχει σχέση ή υποστήριξη από κανένα κόμμα, αποκαλύπτοντας ότι βασικός και μόνος ομιλητής θα είναι ο Μίκης Θεοδωράκης είτε με φυσική παρουσία είτε μα κάποιο μήνυμά του. 

Τι λένε οι Σκοπιανοί για τις διαπραγματεύσεις που τις διεργασίες που βρίσκονται σε εξέλιξη: