X

Αθήνα και Σκόπια στα βαθιά “νερά” της διαπραγμάτευσης

Σε τι συμφώνησαν και σε τι όχι Κοτζιάς και Νίμιτς. Στα Σκόπια σήμερα ο ειδικός διαμεσολαβητής. Αισιόδοξος για εξεύρεση λύσης ο Αμερικανός πρεσβευτής Τζέφρι Πάιατ.

Ant1news

Σε βαθιά "νερά" μπαίνει η διαπραγμάτευση για την ονομασία των Σκοπίων. Λύση τώρα στο Σκοπιανό ώστε να μην χαθεί το μομέντουμ ζήτησε ο Μάθιου Νίμιτς, με τον Νίκο Κοτζιά να απαντά πως για την Αθήνα δεν υπάρχει χρονοδιάγραμμα για την εξεύρεση λύσης.

"Πρέπει να εκμεταλλευθούμε το μομέντουμ. Νομίζω περιμένοντας, χρονοτριβώντας, δεν βγάζει κανένα νόημα. Συζητάμε αυτά τα θέματα για 25 χρόνια, όλοι γνωρίζουν ποια είναι τα θέματα, είναι ώρα να ληφθούν αποφάσεις" τόνισε ο Μάθιου Νίμιτς μετά τη συνάντησή του με τον Νίκο Κοτζιά.

"Δεν έχω χρονοδιάγραμμα. Δεν ξέρω κανέναν να μου έχει θέσει  χρονοδιάγραμμα. Αν δεν μπορούμε να συμφωνήσουμε θα συνεχίσουμε" απάντησε, σε δικές του δηλώσεις, ο υπουργός Εξωτερικών, ο οποίος διεμήνυσε στον ειδικό διαμεσολαβητή του ΟΗΕ πως η Αθήνα θέλει σύνθετη ονομασία με το «Μακεδονία» στα σλαβικά, αμετάφραστο.

"Του είπα τις σκέψεις μου, πού βρήκα τις προτάσεις του θετικές και μπορούμε να τις υιοθετήσουμε και σε ποιες υπάρχουν προβληματισμοί. Αλλά και εκεί που έχουμε προβληματισμούς του πρότεινα εναλλακτικές λύσεις και μεθόδους", είπε ο κ. Κοτζιάς.

 

Η Αθήνα πάντως κινείται και εκτός της διαπραγμάτευσης με τον Μάθιου Νίμιτς. Ετοιμάζει ένα σύμφωνο, το οποίο θα καταθέσει μέσα στον Φεβρουάριο για λύση του προβλήματος, το οποίο θα περιέχει:

  • Ονομασία
  • Ειδικό κεφάλαιο για τον αλυτρωτισμό
  • Προοπτική ένταξης των Σκοπίων σε διεθνείς οργανισμούς
  • Ατζέντα συνεργασίας των δυο χωρών

"Η άλλη πλευρά ξέρει για το σύμφωνο, απλά το περιεχόμενο του το ετοιμάζουμε εμείς, δεν το έχουμε ανακοινώσει ακόμα" σχολιάζει ο υπουργός Εξωτερικών.

Ο Μάθιου Νίμιτς αναχώρησε το βράδυ για τα Σκόπια όπου θα συναντηθεί σήμερα με τον Ζόραν Ζάεφ, κομίζοντας τις θέσεις της Αθήνας.

Την αισιοδοξία του για την εξέλιξη των διαπραγματεύσεων με σκοπό την επίλυση του ζητήματος με την πΓΔΜ εξέφρασε, σε συνέντευξη που παραχώρησε στον Σκάι ο Αμερικανός πρεσβευτής Τζέφρι Πάιατ, υπογραμμίζοντας την στήριξη των ΗΠΑ στον Μάθιου Νίμιτς και τις προσπάθειες των Ηνωμένων Εθνών. «Ως Αμερική, θα κάνουμε τα πάντα για να υποστηρίξουμε τις προσπάθειες του Νίμιτς στις μέρες και τις εβδομάδες που είναι μπροστά μας» είπε ο κ. Πάιατ.

Η Νέα Δημοκρατία απο την πλευρά της, εκφράζει σοβαρές επιφυλάξεις για την διαδικασία, επισημαίνοντας οτι υπάρχουν δυσεπίλυτα ζητήματα ουσίας.

«Η ενημέρωση που είχαμε από τον κ. Νίμιτς, δυστυχώς, δεν αμβλύνει τις ανησυχίες μας. Γι αυτό και κρίνουμε σκόπιμο να επαναλάβουμε την ξεκάθαρη θέση της Νέας Δημοκρατίας. Η λύση πρέπει να είναι ενιαία και αδιαίρετη και να προβλέπει: Πρώτον, την εξάλειψη κάθε μορφής αλυτρωτισμού από τη γειτονική χώρα. Δεύτερον, αποδεκτή από τους Έλληνες ονομασία. Και τρίτον, την υιοθέτησή της για όλες τις χρήσεις και από όλους. Είναι προφανές ότι μόνη εγγύηση για όλα αυτά είναι η αλλαγή του Σκοπιανού Συντάγματος» αναφέρει ο Τομεάρχης Εξωτερικών της Νέας Δημοκρατίας, κ. Κουμουτσάκος μετά τη συνάντησή του με τον Μάθιου Νίμιτς.

Εν τω μεταξύ, Νίκος Φίλης και Ντόρα Μπακογιάννη “κονταροχτυπήθηκαν” στην πρωινή εκπομπή του ΑΝΤ1 “Καλημέρα Ελλάδα” για τη διαπραγμάτευση, τις ενστάσεις των ΑΝΕΛ και το συλλαλητήριο:

«Σανίδα σωτηρίας δεν δίνουμε σε κανένα. Ούτε σε κόμματα που θέλουν να παραμείνουν στην κυβέρνηση». Αυτό δήλωσε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Ανδρέας Λοβέρδος, χαρακτηρίζοντας «προβοκάτσια» τα σχόλια περί φιλοκυβερνητικής διάθεσης του κόμματός του, για την υπεύθυνη και πολύ σοβαρή στάση, όπως είπε, που κρατά για το θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ, ώστε να μην υπονομευτεί η εθνική διαπραγματευτική προσπάθεια.

«Η ασυνάρτητη εκκίνηση του θέματος από την κυβερνητική πλευρά δημιούργησε προβλήματα ενώ στερεί τη διαπραγματευτική θέση της ελληνικής πλευράς» τόνισε ο κ. Λοβέρδος και πρόσθεσε: «Μετά τα συνάντηση του πρωθυπουργού και της προέδρου της ΔΗΣΥ, επιλέξαμε να κρατήσουμε πολύ χαμηλούς τόνους. Αυτή τη συνεπή στάση την επέστρεψαν με προβοκάτσια και ως φιλοκυβερνητική διάθεση και κυβερνητικότητα».

«Και οι δηλώσεις της Φώφης Γεννηματά και οι δηλώσεις του πρώην πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη, είναι κριτικές για την κυβέρνηση. Εμείς κρατάμε ψηλά τον πήχη της ενότητας και την ανάγκη συνεννόησης για να μην υπονομευτεί η θέση της χώρας», κατέληξε ο κ. Λοβέρδος.

Σε δήλωση της, η Φώφη Γεννηματά, επιτίθεται στην Κυβέρνηση και ζητά Συμβούλιο Πολιτικών Αρχηγών.

Θεοδωράκης: ας το ξανασκεφθούν όσοι διαιωνίζουν την έχθρα

Σε ανάρτηση του στο Facebook, ο επικεφαλής του Ποταμιού, Σταύρος Θεοδωράκης, επισημαίνει ότι: μια εβδομάδα μετά το συλλαλητήριο της Θεσσαλονίκης η Prorata έκανε διαδικτυακή έρευνα για τη στάση μας έναντι των γειτόνων μας (στοιχεία δημοσιεύθηκαν και στην Athens Voice).

Το 43% των βορειοελλαδιτών απάντησε ότι αποδέχεται κάποιον ή κάποια με καταγωγή από τα Σκόπια ακόμα και ως σύντροφο του παιδιού τους. Στο σύνολο της χώρας το ποσοστό είναι 48%. Τα ποσοστά είναι περίπου τα ίδια και για τους Τούρκους, λίγο χαμηλότερα για τους Αλβανούς και λίγο υψηλότερα για τους Σέρβους.

Και όταν ρωτάς αν τους δεχόμαστε για συναδέλφους ή φίλους, τα ποσοστά είναι πλειοψηφικά για όλους τους γείτονες μας. Ακόμα και στη Βόρεια Ελλάδα - όπου συνηθίζουμε να λέμε ότι τα συναισθήματα για τους γείτονες είναι εχθρικά - το 58% δηλώνει ότι μπορεί να είναι φίλοι με έναν κάτοικο των Σκοπίων.

Πολιτικοί, λοιπόν, κόμματα, αναλυτές και όλοι αυτοί που επενδύουν στην διαιώνιση της έχθρας ας το ξανασκεφθούν. Ακόμη και αυτές τις μέρες των αφορισμών, οι σχέσεις μας με τους γείτονες δεν είναι δηλητηριασμένες. Ο κόσμος πάρα την καταιγίδα εκφοβισμού διακρίνει τα μικροκομματικά παιχνίδια και τις κρυφές φιλοδοξίες «σωτήρων» που πουλάνε εθνικοφροσύνη εις βάρος του αληθινού πατριωτισμού.