X

Ντιμιτρόφ: κανείς δεν μπορεί να μας στερήσει το δικαίωμα να είμαστε Μακεδόνες

"Φωτιές" ανάβουν οι δηλώσεις του ΥΠΕΞ της ΠΓΔΜ. Ενδοκυβερνητικές κόντρες στην Αθήνα. Πλήρης στήριξη Μητσοτάκη στο συλλαλητήριο.

Ant1news

"Φωτιά" στην διαπραγμάτευση βάζει ο υπουργός Εξωτερικών της ΠΓΔΜ με δηλώσεις του μετά την συνάντηση του με τον διαμεσολαβητή του ΟΗΕ για το Σκοπιανό, Μάθιου Νίμιτς.

«Δεν θα υπάρξει λύση για το όνομα αν χρειαστεί διαπραγμάτευση για αλλαγή στην εθνικότητα, τη γλώσσα και την ταυτότητα» τόνισε αρχικά ο Ντιμιτρόφ και πρόσθεσε: «Η «μακεδονική» γλώσσα είναι μία αναγνωρισμένη γλώσσα της ομάδας των σλαβικών γλωσσών». 

«Θέλω να επισημάνω ότι αυτό το θέμα είναι εξαιρετικά ευαίσθητο για τους πολίτες της «Δημοκρατίας της Μακεδονίας». Μερικοί από αυτούς παρακολουθούν το ζήτημα με ανησυχία, ορισμένοι με θυμό. Τον 21ο πρώτο αιώνα κανείς δεν μπορεί να αγγίξει το δικαίωμά μας να είμαστε «Μακεδόνες» και να μιλάμε «μακεδονικά» ως μέρος της ομάδας των σλαβικών γλωσσών. Όσο περισσότερο συζητά κανείς δημοσίως γι’ αυτό το θέμα, μειώνονται οι πιθανότητες εξεύρεσης λύσης. Εάν υπάρχει ένας αξιοπρεπής τρόπος που να σέβεται την ταυτότητα και των δύο μερών, τότε μπορεί να βρεθεί λύση» είπε ακόμα ο ΥΠΕΞ της ΠΓΔΜ.

Παράλληλα, πρόσθεσε πως «συζητήσαμε ιδέες που παρουσίασε ο κ. Νίμιτς στη Νέα Υόρκη. Του είπα ότι υπάρχουν ιδέες που δεν είναι κακές, αλλά υπάρχουν και ιδέες που δεν είναι καλές και προκαλούν ανησυχίες».

 

Από την πλευρά του ο ειδικός διαμεσολαβητής, Μάθιου Νίμιτς εμφανίστηκε αισιόδοξος, τονίζοντας ότι η διαδικασία βρίσκεται σε εξέλιξη και ότι υπάρχει θέληση για λύση και από τις δύο πλευρές. «Είχαμε ελπίδες τα προηγούμενα χρόνια, αλλά για τον έναν ή το άλλον λόγο δεν προχώρησε το ζήτημα. Τώρα έχουμε ένα παράθυρο ευκαιρίας. Και στις δύο χώρες υπάρχουν ηγεσίες που ειλικρινά θέλουν συμφωνία, αλλά υπάρχουν και αντικειμενικοί λόγοι που τώρα είναι η ώρα για να βρούμε λύση», τόνισε ο κ.Νίμιτς. Ερωτηθείς αν εκτός από το όνομα οι προτάσεις του περιλαμβάνουν και αλλαγή ταυτότητας, ο ειδικός διαμεσολαβητής, απάντησε ότι «μέχρι στιγμής δεν έχει ακούσει κάτι από την ελληνική κυβέρνηση που να αρνείται την ταυτότητα των ανθρώπων στη Μακεδονία».

Αισιόδοξος εμφανίστηκε και ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς, ο οποίος σε συνέντευξη του στο Reuters, δήλωσε μεταξύ άλλων πως το "Σκοπιανό" θα έχει λυθεί μέχρι τον Ιούνιο.

Στα ύψη η πολιτική αντιπαράθεση 

Εν τω μεταξύ, στην Ελλάδα παραμένει στα ύψη η πολιτική κόντρα για το θέμα της ονομασίας των Σκοπίων. 

Μάλιστα, με ακόμη ένα βίντεο, που περιλαμβάνει παλαιότερες δηλώσεις «γαλάζιων» στελεχών, επιτίθεται το Μαξίμου στον Κυριάκο Μητσοτάκη, κατηγορώντας τον για μετατόπιση θέσεων και για ασάφεια σε ότι αφορά την επίσημη τοποθέτηση της Νέας Δημοκρατίας.

Από την πλευρά της, η ΝΔ εξαπολύει νέα επίθεση στην κυβέρνηση αναφορικά με την προστασία όσων μετάσχουν στο συλλαλητήριο της Κυριακής για το Σκοπιανό.

Το ΠΑΣΟΚ σε ανακοίνωσή του σημειώνει πως «οι σημερινές δηλώσεις του Υπουργού Εξωτερικών της ΠΓΔΜ, αποδεικνύουν ότι τα Σκόπια εμμένουν σε μια αδιάλλακτη ρητορική και στάση. Εντείνονται έτσι οι ανησυχίες μας για το τι εν κρυπτώ διαπραγματεύεται η Κυβέρνηση». Μάλιστα, στην ανακοίνωση επισημαίνεται ότι «η πρόταση της Φώφης Γεννηματά για σύγκλιση Συμβουλίου Πολιτικών Αρχηγών καθίσταται επιτακτική, για μια Εθνική Γραμμή που θα ενώσει τους Έλληνες και θα διασφαλίσει τα Εθνικά συμφέροντα».

Στη Βουλή ανέβηκαν οι τόνοι με αφορμή την “απόπειρα” της Χρυσής Αυγής να “καπελώσει” το συλλαλητήριο για το Σκοπιανό.

 

Την ίδια ώρα μαίνεται η κόντρα μεταξύ των στελεχών της συγκυβέρνησης. Ο Δημήτρης Παπαδημούλης απάντησε σήμερα στις επιθέσεις που δέχεται από τον Δημήτρη Καμμένο, ο οποίος τον κατηγόρησε εκ νέου ότι φωτογράφισε Ευρωβουλευτές που βρίσκονταν στο συλλαλητήριο της Θεσσαλονίκης, σε μια κίνηση «χαφιεδισμού».

Ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ κατηγόρησε τον βουλευτή των ΑΝΕΛ ότι απώτερος στόχος του είναι να ρίξει την κυβέρνηση, κάνοντας λόγο για «οίστρο που υπερβαίνει τα όρια, αντιπολιτευτικό και μάλλον αυτός υπηρετεί ένα σχέδιο, κατά την γνώμη μου, που έχει στόχο τη ρήξη μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ, με στόχο την πτώση της κυβέρνησης και ενδεχομένως και τη ρήξη εντός των ΑΝΕΛ», όπως δήλωσε χαρακτηριστικά ο Δ.Παπαδημούλης μιλώντας στον real fm.

«Νομίζω ότι ο κ. Δ. Καμμένος, ευτυχώς, δεν εκπροσωπεί και με αυτή του την υβριστική και χυδαία συμπεριφορά τους Ανεξάρτητους Έλληνες. Από ό,τι πληροφορούμαι, για αυτά που λέει και κάνει το τελευταίο διάστημα, είναι στριμωγμένος και απομονωμένος και μέσα στο ίδιο του το κόμμα. Για να σας το λέω κάτι θα ξέρω» σημείωσε ο Δ.Παπαδημούλης.

Ο Γιώργος Κυρίτσης, την ίδια ώρα, υποστήριζε ότι η θέση των Ανεξαρτήτων Ελλήνων και του Πάνου Καμμένου στο ζήτημα του Σκοπιανού είναι τελείως λάθος.

«Είναι προβληματική, γιατί θεωρούμε ότι σε αυτό το θέμα η ανάλυσή τους είναι τελείως λάθος», δήλωσε ο Γ.Κυρίτσης στον ΣΚΑΪ, ενώ ερωτηθείς αν θα παραιτηθεί από Υπουργός ο Πάνος Καμμένος, στην περίπτωση που έρθει στη Βουλή ονομασία με τον όρο Μακεδονία, απάντησε πως «θα το δούμε, αν κρίνουν ότι αυτό το θέμα είναι ένα θέμα για το οποίο θα μπορούσαν να ρίξουν την κυβέρνηση. Ας το κάνουν, αλλά εγώ δεν το πιστεύω αυτό. Και οι ίδιοι οι ΑΝΕΛ είπαν ότι δεν υπάρχει τέτοιο θέμα» είπε ο Γ.Κυρίτσης.

 

Ο Δημήτρης Καμμένος, από την πλευρά είχε ξεκαθαρίσει το πρωί μιλώντας στο Καλημέρα Ελλάδα ότι δεν τίθεται ζήτημα παραίτησης των ΑΝΕΛ από τα κυβερνητικά πόστα, τονίζοντας από την άλλη ότι, ο «γάμος» με τον ΣΥΡΙΖΑ έγινε «σε οικονομική και όχι ιδεολογική βάση». Δεν παρέλειψε μάλιστα αναφερόμενος στις βολές που δέχθηκε από το Ν. Φίλη (τον χαρακτήρισε ακροδεξιό) να αφήσει τη δική του αιχμή κατά του ΣΥΡΙΖΑ, υποστηρίζοντας πως «όσοι χαρακτηρίζουν τους άλλους, θα πρέπει να δουν οι ίδιοι πόσο μεγάλη δεξιά στροφή έχουν κάνει».

Άμεση ήταν η αντίδραση του Κώστα Ζαχαριάδη, γραμματέα της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ:«Εάν θεωρούμε αυτή τη συνεργασία καλή και θέλουμε να τη διαφυλάξουμε, πρέπει να την προσέξουμε. Εάν την πυροβολούμε, δεν θα μπορέσουμε να συνεχίσουμε».


Ο επικεφαλής του Ποταμιού, Σταύρος Θεοδωράκης, από την πλευρά του δήλωσε προσερχόμενος στην εκδήλωση του «Κύκλου Ιδεών για την Εθνική Ανασυγκρότηση» ότι, «το Ποτάμι είναι με την πατρίδα», ξεκαθαρίζοντας πως «δεν είναι με την κυβέρνηση, δεν είναι με τους ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ». Ερωτηθείς για την ονομασία της πΓΔΜ και τις ονομασίες που προκρίνονται, επανάλαβε ό,τι είχε πει και μετά τη συνάντησή του με τον Πρωθυπουργό: «Ένα όνομα σε σλαβική διάλεκτο, μια λέξη θα ήταν ίσως η καλύτερη λύση. Σημασία όμως έχει το σύνολο της λύσης. Δεν είναι μόνο το όνομα. Είναι και οι δεσμεύσεις που θα αναλάβουν για όλα τα θέματα που εκκρεμούν όπως για τα σχολικά βιβλία που δίνουμε μεγάλη σημασία και για το Σύνταγμα.

Το ΚΚΕ είναι αντίθετο με την ένταξη της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ, δήλωσε ο Νίκος Σοφιανός, μέλος του Πολιτικής Γραμματείας της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ, μιλώντας στην ΕΡΤ, όπου τόνισε ότι, «το ΝΑΤΟ είναι παράγοντας αποσταθεροποίησης και έχει ματοκυλίσει τα Βαλκάνια».

Τα ονόματα που προτείνει ο Νίμιτς

Δύο είναι τα ονόματα που φέρεται ότι θα προτείνει ο Μάθιου Νίμιτς κατά τις επαφές που θα έχει στα Σκόπια και στα δύο συμπεριλαμβάνεται ο όρος «Μακεδονία».

Πρόκειται για το «Gornamakedonija» και το «Novamakedonija», με την ελληνική πλευρά να φαίνεται να συμφωνεί με το πρώτο και το δεύτερο να «κερδίζει» την πλευρά των Σκοπίων.