X

Σκοπιανό: “Πυρά” κατά Νίμιτς – “Μάχη χαρακωμάτων” στην Αθήνα

«Πάγο» στον Νίμιτς βάζει ο Κοτζιάς με αφορμή τις δηλώσεις του. Μαίνονται οι αντιδράσεις στο εσωτερικό. Αίσθηση προκαλεί δημοσκόπηση στα Σκόπια.

Ant1news

«Πάγο» στον Μάθιου Νίμιτς με αφορμή τις δηλώσεις του από τα Σκόπια έβαλε ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς, ο οποίος τηλεφώνησε χθες το βράδυ στον διαμεσολαβητή του ΟΗΕ και του ξεκαθάρισε πως δεν δικαιούται να ομιλεί για την Αθήνα.

«Του υπογράμμισα με σαφήνεια και αυστηρότητα ότι δεν είναι αρμόδιος να ομιλεί για το ποια είναι η πολιτική των Αθηνών, αλλά ούτε και για να την περιγράφει και μάλιστα με τρόπο λανθασμένο», αναφέρει, μεταξύ άλλων, σε ανακοίνωσή του Νίκος Κοτζιάς.

Ο Μάθιου Νίμιτς δήλωσε από τα Σκόπια ότι μέχρι στιγμής δεν έχει ακούσει κάτι από την ελληνική κυβέρνηση που να αρνείται την ταυτότητα των ανθρώπων στη Μακεδονία, προκαλώντας την έντονη δυσφορία της Αθήνας.

«Με βάση την ενημέρωση που είχα για τις συζητήσεις που είχε o κ. Νίμιτς στα Σκόπια, διατύπωσα με την μέγιστη σαφήνεια ότι οι διαπραγματεύσεις δεν μπορούν να γίνουν παρά μόνον σε συνέχεια των συμφωνηθέντων στο Νταβός. Άλλωστε, κάθε καλοπροαίρετη διαπραγμάτευση γίνεται βάσει των συγκλίσεων που έχουν ήδη επιτευχθεί», τόνισε ο Έλληνας ΥΠΕΞ.

«Μετά και τις νέες προκλητικές δηλώσεις Νίμιτς, είναι μονόδρομος για την κυβέρνηση να ζητήσει από τον ΟΗΕ την αντικατάστασή του! Εκτός αν όντως η κυβέρνηση δεν ζήτησε ποτέ την αλλαγή ταυτότητας και γλώσσας των Σκοπίων, οπότε το πρόβλημα είναι ακόμα μεγαλύτερο...», αναφέρει σε ανάρτησή του στο Twitter ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας .

 

Ο Μάθιου Νίμιτς από την πλευρά του επέμεινε πως τώρα είναι η ώρα για λύση στο θέμα του ονόματος. Σε συνέντευξή του στο Euronews τόνισε ότι «ο χρόνος δεν είναι με το μέρος μας. Οι καταστάσεις αλλάζουν, οι κυβερνήσεις αλλάζουν, δεν γνωρίζουμε ποια θα είναι η κυβέρνηση στην Ελλάδα σε δύο χρόνια. Δεν ξέρουμε ποια θα είναι η κυβέρνηση στα Σκόπια, δεν γνωρίζουμε την κατάσταση που θα επικρατεί στην περιοχή. Μπορεί να συμβούν διάφορα γεγονότα που θα δυσκολέψουν την κατάσταση , θα την κάνουν ακόμη πιο περίπλοκη στο μέλλον, ώστε να βρεθεί λύση». 

 «Οι πρόσφατες απαράδεκτες δηλώσεις Ντιμιτρόφ δείχνουν πια το δρόμο. Η σκλήρυνση φέρνει σκλήρυνση. Προκαλούν το αίσθημα των Ελλήνων και κάνουν ακόμα ποιο δύσκολη την επίτευξη μιας αμοιβαίας αποδεκτής λύσης», σχολίασε, μεταξύ άλλων, μιλώντας στο ΑΠΕ ΜΠΕ ο Τομεάρχης Εξωτερικών της ΝΔ Γιώργος Κουμουτσάκος. 

Θέση πήρε και ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος συνιστώντας σύνεση και αυτοσυγκράτηση σε όλες τις πλευρές. «Τό Οἰκουμενικόν Πατριαρχεῖον, ὡς ἡ Μητέρα Ἐκκλησία ὅλων τῶν Ὀρθοδόξων Ἐκκλησιῶν τῆς Βαλκανικῆς, ἐξ ἀφορμῆς τῶν συζητήσεων γιά τό θέμα τοῦ ὀνόματος τῆς FYROM, κάνει ἔκκληση πρός ὅλους τούς ἐνδιαφερομένους γιά νηφαλιότητα καί αὐτοσυγκράτηση, ὥστε νά ἀντιμετωπισθῇ τό κρίσιμο καί λεπτό αὐτό θέμα εἰρηνικά καί μέ σύνεση» αναφέρει στην δήλωσή του ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος.

 

Αίσθηση πάντως προκαλεί μια δημοσκόπηση στα Σκόπια που δείχνει για πρώτη φορά ότι 6 στους 10 πολίτες λένε ναι στην αλλαγή της Ονομασίας προκειμένου να μπει η χώρα τους στην ΕΕ και στο ΝΑΤΟ.

Από την πλευρά του το ΚΚΕ, σχολιάζει σε ανακοίνωσή του, πως "το κυριότερο είναι η διασφάλιση των σχέσεων ειρηνικής συνεργασίας, διασφάλισης του απαραβίαστου των συνόρων των δύο χωρών, αλλαγή του Συντάγματος της γειτονικής χώρας, αποφυγή κάθε αλυτρωτικής προπαγάνδας. Μόνο έτσι μπορεί να ακυρωθεί όλη εκείνη η βάση που στηρίζει την ανιστόρητη θεωρία περί «Μακεδονικού έθνους»".