X

Έκτακτη συνάντηση Νίμιτς - Κοτζιά - Ντιμιτρόφ στην Βιέννη

Τσίπρας: καλώς ή κακώς το όνομα "Μακεδονία" το έχουμε αποδεχθεί εδώ και χρόνια. Προκλητική δήλωση Γιλντιρίμ, μετά την συνάντηση του με Ζάεφ.

Ant1news

Την Τρίτη 13 Φεβρουαρίου θα συναντηθούν στη Βιέννη, ο προσωπικός απεσταλμένος του ΟΗΕ, Μάθιου Νίμιτς, με τους Υπουργούς Εξωτερικών Ελλάδας και ΠΓΔΜ, Νίκο Κοτζιά και Νίκολα Ντιμιτρόφ αντίστοιχα, όπως μεταδίδει ο ανταποκριτής του ΑΝΤ1 στη Νέα Υόρκη, Θανάσης Τσίτσας.

 Σύμφωνα με την ανακοίνωση των Ηνωμένων Εθνών «ο κ. Μάθιου Νίμιτς, προσωπικός απεσταλμένος του Γενικού Γραμματέα, θα συναντηθεί με τoν  Νίκο Κοτζιά, Υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας, και τον Νίκολα Ντιμιτρόφ , Υπουργό Εξωτερικών της πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας, στο Γραφείο των Ηνωμένων Εθνών στη Βιέννη στις 13 Φεβρουαρίου 2018».

‘Όπως επισημαίνεται στην σχετική ανακοίνωση «η συνάντηση αποτελεί μέρος των προσπαθειών των Ηνωμένων Εθνών να βοηθήσουν τις πλευρές να βρουν μια αμοιβαία αποδεκτή λύση για το “όνομα”».

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Υπουργείου Εξωτερικών, ο κ. Κοτζιάς βρίσκεται ήδη στη Βιέννη και πριν την αυριανή τριμερή συνάντηση θα συναντηθεί σήμερα το βράδυ με τον Σκοπιανί ομόλογο του, κ. Ντιμιτρόφ.

 

Τσίπρας: το όνομα «Μακεδονία» το έχει αποδεχθεί η Ελλάδα εδώ και πολλά χρόνια

Το όνομα “Μακεδονία” η Ελλάδα, καλώς ή κακώς, το έχει αποδεχτεί εδώ και πολλά χρόνια, υποστήριξε ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας σε αναφορά του στο ζήτημα της ονομασίας της ΠΓΔΜ, κατά την ομιλία του στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ.

Όπως τόνισε, αυτό που καλείται, μέσα από διαπραγμάτευση, να κάνει η Κυβέρνηση, δεν είναι να δώσει, κάτι που έχει δοθεί από κάποιους άλλους, αλλά να πάρει πίσω. Δηλαδή, σημείωσε ο κ. Τσίπρας, «να πείσει τους γείτονες να σταματήσουν να χρησιμοποιούν τον όρο Μακεδονία δίχως προσδιορισμό, που θα καθιστά σαφές ότι δεν έχει σχέση ούτε γεωγραφική ούτε ιστορική με την Ελληνική Μακεδονία. Να τους πείσει να δώσουν πίσω σύμβολα και ονόματα που δεν τους ανήκουν».

 

Γιλντιρίμ: για το όνομα της «Μακεδονίας» θα αποφασίσει η ίδια η χώρα

Ο Τούρκος Πρωθυπουργός, Μπιναλί Γιλντιρίμ, στην κοινή συνέντευξη Τύπου που είχε με τον Σκοπιανό ομόλογό του, Ζόραν Ζάεφ, στην Άγκυρα σήμερα, αναφέρθηκε στο θέμα του ονόματος της ΠΓΔΜ και, όπως υποστήριξε, «για το θέμα του ονόματος μίας χώρας, αποφασίζει η ίδια η χώρα. Το να ορίζουν άλλες χώρες σε αυτήν τη χώρα ποιο θα είναι το όνομα είναι ένα τεράστιο λάθος. Παρόλα αυτά, είναι μεγάλη μας επιθυμία να λυθεί το θέμα αυτό με την Ελλάδα με συζήτηση, με διαβουλεύσεις, με καλοσύνη και ευχέρεια»