X

Αδιάκοπος ο “χαβάς” των τουρκικών προκλήσεων στα Ίμια (βίντεο)

“Σκηνικό πολέμου” στήνει η Άγκυρα. Διαμηνύει ότι τα Ίμια είναι δικά της και υποστηρίζει ότι "έζωσε" τις βραχονησίδες. "Σκληρή γλώσσα" από Τσίπρα σε Γιλντιρίμ.

Ant1news

Την οργή την Αθήνας προκάλεσε το «σκηνικό πολέμου» στήνουν Άγκυρα και τουρκικά ΜΜΕ στην περιοχή των Ιμίων, ώρες μετά από τον εμβολισμό σκάφους του Λιμενικού από τουρκική ακταιωρό σε μικρή απόσταση από τις βραχονησίδες και εντός των ελληνικών χωρικών υδάτων.

Ο Αλέξης Τσίπρας σε τηλεφωνική συνομιλία με τον Μπιναλί Γιλντιρίμ μίλησε σε "σκληρή γλώσσα" στον Τούρκο ομολογό του, επισημαίνοντας ότι γεγονότα, όπως το χθεσινό στην περιοχή των Ιμίων, υπονομεύουν ευθέως τις Ελληνοτουρκικές και Ευρωτουρκικές σχέσεις και παραβιάζουν το διεθνές δίκαιο.

Της συνομιλίας Τσίπρα-Γιλντιριμ είχε προηγηθεί και προκλητική ανακοίνωση του τουρκικού ΥΠΕΞ, όπου αναφέρεται ότι "τα Ίμια ανήκουν στην Τουρκία" καλώντας την Ελλάδα να σταματήσει τις "επικίνδυνες ενέργειες" . Άμεση ήταν η απάντηση του ελληνικού ΥΠΕΞ: «Η Τουρκία, μαζί με το μέτρο, έχει χάσει και τον κοινό νου. Εκτός από το να παραβιάζει το διεθνές δίκαιο, αποδεικνύει ότι δεν γνωρίζει ούτε γεωγραφία».  

Κι ενώ οι ΗΠΑ, σε ρόλο "Πόντιου Πιλάτου" κρατούν ίσες αποστάσεις από Αθήνα και Άγκυρα τουρκικά μέσα ενημέρωσης μεταδίδουν, συνοδεία βίντεο, πως 11 τουρκικά πλοία έχουν «ζώσει» την περιοχή των Ιμίων.

Σε ότι αφορά το περιστατικό του εμβολισμού, τα ΜΜΕ της γείτονος υποστηρίζουν ότι «το περασμένο βράδυ τρία ελληνικά πλοία προσπάθησαν να πλησιάσουν τα Ίμια, αλλά το σκάφος "Umut" προσπάθησε να τα αποτρέψει εμβολίζοντας ένα από τα ελληνικά σκάφη».

Το περιστατικό με την τουρκική ακταιωρό και το σκάφος του ΛΣ ακολούθησε ένα μπαράζ παραβιάσεων του FIR Αθηνών τόσο το βράδυ της Δευτέρας όσο και την Τρίτη, οπότε συνολικά 18 τουρκικά ελικόπτερα και μαχητικά αεροσκάφη, δύο εκ των οποίων ήταν οπλισμένα. Ειδικότερα, 1 ζεύγος F-16, 6 φωτογραφικά- κατασκοπευτικά CN-235 και 10 ελικόπτερα, προέβησαν συνολικά σε 18 παραβάσεις και 52 παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου σε διάφορα σημεία του Αιγαίου. 

Ο εμβολισμός του ελληνικού σκάφους με το 27μελές πλήρωμα, συνέβη λίγο πριν από τα μεσάνυχτα της Δευτέρας προς Τρίτη, με αποκλειστική υπαιτιότητα των Τούρκων, σημαίνοντας συναγερμό στο ΥΕΝ και το ΥΕΘΑ, που μαζί με το ΥΠΕΞ από την πρώτη στιγμή παρακολουθούν στενά τις τουρκικές κινήσεις στην περιοχή.

 

Σύμφωνα με την επίσημη ενημέρωση του Λιμενικού «στη θαλάσσια περιοχή ανατολικά των Ιμίων, εντός ελληνικών χωρικών υδάτων, τουρκική ακταιωρός πραγματοποίησε επικίνδυνους ελιγμούς κατά παράβαση των Διεθνών Κανόνων Αποφυγής Συγκρούσεων και προσέκρουσε στην πρυμναία αριστερή πλευρά του Πλοίου Ανοικτής Θαλάσσης (Π.Α.Θ.) “090” του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής, το οποίο εκτελούσε διατεταγμένη περιπολία στην περιοχή. Από τη σύγκρουση προκλήθηκαν υλικές ζημιές στο Π.Α.Θ. Λ.Σ – ΕΛ.ΑΚΤ. “090”, ενώ δεν υπήρξε τραυματισμός μέλους πληρώματος. Το εν λόγω Π.Α.Θ. αποκτήθηκε με χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με σκοπό την επιτήρηση των θαλασσίων ελληνικών και ευρωπαϊκών συνόρων».

Η Αθήνα, όπως είπε ο Δημήτρης Τζανακόπουλος παρακολουθεί με ανησυχία τις κινήσεις της Τουρκίας, που κλιμακώνει τις προκλήσεις της, τόσο στο Αιγαίο, όσο και στην Ανατολική Μεσόγειο, όπου από ημέρες «ψήνεται» ένταση αναφορικά με το Οικόπεδο 3 της Κυπριακής ΑΟΖ.

 

Ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Εξωτερικών, Πρέσβης Δημήτρης Παρασκευόπουλος, προέβη σε διάβημα διαμαρτυρίας προς τον Τούρκο ομόλογό του, ενώ κλήθηκε στο Υπουργείο και ο Τούρκος Πρέσβης στην Αθήνα. Η Κυβέρνηση ενημέρωσε άμεσα ΗΠΑ, Γερμανία και τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για την τουρκική προκλητικότητα, ενώ προέβη σε παραστάσεις διαμαρτυρίας σε ΕΕ και ΝΑΤΟ.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση προέβη σε αυστηρή προειδοποίηση στην Άγκυρα, διά του εκπροσώπου του Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.

Έντονες ήταν και οι αντιδράσεις των κομμάτων της αντιπολίτευσης, που καλούν την Κυβέρνηση να προβεί σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες, ενώ επείγουσες ερωτήσεις στην Ευρωβουλή για την τουρκική προκλητικότητα έκαναν Έλληνες Ευρωβουλευτές διαφόρων κομμάτων. Την έκτακτη σύγκληση της επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων και Άμυνας ζήτησε η ΝΔ. 

Ευθείες απειλές Ερντογάν

Το κλίμα επιδείνωσαν οι ευθείες απειλές που εξαπέλυσε το πρωί ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, κάνοντας «συστάσεις» σε Αθήνα και Λευκωσία να είναι …προσεκτικές και να μην κάνουν λάθη στο Αιγαίο και την Κυπριακή ΑΟΖ!

Η.. "σκυτάλη" των προκλήσεων πέρασε στα χέρια του Μ. Τσαβούσογλου, ο οποίος υπενθύμισε ότι η Τουρκία θα προστατεύσει τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων και της Τουρκίας στην ανατολική Μεσόγειο, εάν η Ελληνοκυπριακή πλευρά δεν θέλει να μοιραστεί τα αποθέματα φυσικού αερίου.

Υπενθυμίζεται ότι στις 17 Ιανουαρίου είχε σημειωθεί και άλλο συμβάν με τουρκική ακταιωρό, όταν ήρθε σε επαφή με την κανονιοφόρο «Νικηφόρος» του Πολεμικού Ναυτικού, η οποία βρισκόταν σε προγραμματισμένη περιπολία στην ευρύτερη περιοχή των Ιμίων. Ειδικότερα, κατά τη διέλευση του «Νικηφόρου», η τουρκική ακταιωρός προχώρησε σε επικίνδυνο ελιγμό, ο οποίος οδήγησε σε επαφή με το πλοίο του Πολεμικού Ναυτικού.