X

Γιλντιρίμ: “θάλασσα φιλίας” μεταξύ των δύο χωρών το Αιγαίο

Οι δηλώσεις του Τούρκου Πρωθυπουργού, στον απόηχο της χθεσινής έντασης στο Αιγαίο. Για ελληνικές παραβιάσεις στα Ίμια κάνει λόγο ο Γιλντιρίμ.

Ant1news

«Η Άγκυρα έχει εκφράσει ρητά προς την Αθήνα τη θέση ότι η αποχή από εντάσεις είναι ο καλύτερος δρόμος για τις διμερείς σχέσεις των δύο χωρών», δήλωσε μεταξύ άλλων ο Μπιναλί Γιλντιρίμ, λίγες ώρες μετά τα χθεσινά σκηνικά έντασης στα Ίμια και το Αιγαίο γενικότερα.

Σύμφωνα με τον Τούρκο Πρωθυπουργό, κατά τη χθεσινή τηλεφωνική συνομιλία που είχε με τον Αλέξη Τσίπρα, ο Γιλντιρίμ είπε πως «το Αιγαίο θα πρέπει να είναι ‘θάλασσα φιλίας’ μεταξύ των δύο χωρών και οι δύο άνδρες συμφώνησαν να αποκλιμακώσουν την ένταση και να διατηρήσουν ανοιχτούς διαύλους επικοινωνίας, μέσω πολιτικών και διπλωματικών οδών.

«Πρόσφατα υπήρξαν κάποιες παραβιάσεις σχετικά με τα Ίμια, στις οποίες απαντήσαμε», πρόσθεσε ο Πρωθυπουργός της Τουρκίας.

Αναφερόμενος στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ που είναι προγραμματισμένη για τον ερχόμενο Μάιο, τόνισε ότι, σε αυτό το πλαίσιο, οι αρχηγοί των ενόπλων δυνάμεων των δύο χωρών «θα συζητήσουν τα απαραίτητα μέτρα ώστε να διασφαλιστεί ότι οι εντάσεις δεν θα κλιμακωθούν περαιτέρω».