X

Βίντεο ντοκουμέντο από τα Ίμια και νέες προκλήσεις από την Τουρκία

Οι πρώτες στιγμές μετά τον εμβολισμό του ελληνικού σκάφους από το τουρκικό. Σε διπλωματικό «πυρετό» οι Αθήνα. Διεργασίες και εκτός συνόρων. Προκαλεί πάλι η Άγκυρα.

Ant1news

Οι στιγμές που προηγήθηκαν του εμβολισμού του σκάφους του ελληνικού Λιμενικού καταγράφηκαν σε βίντεο που δείχνουν ακριβώς που βρισκόταν του τουρκικό σκάφος Umut.

Το τουρκικό σκάφος βρίσκεται σε απόσταση αναπνοής από το σκάφος του Λιμενικού μας Σώματος, ενώ διακρίνεται και το πλοίο του Πολεμικού Ναυτικού, το οποίο ακολουθεί σε μεγαλύτερη απόσταση σε σχέση με τους Τούρκους από τα Ίμια.

Στο βίντεο του Kalymnos-news.gr έχουν καταγραφεί οι εικόνες μετά το περιστατικό, ενώ οι Τούρκοι έχουν δημοσιεύσει ακόμα ένα βίντεο το οποίο ισχυρίζονται ότι έχει τραβηχτεί λίγη ώρα πριν από το συμβάν στα Ίμια.

Ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας, Πάνος Καμμένος, στο πλαίσιο της συνάντησης των Υπουργών Άμυνας του ΝΑΤΟ, ενημέρωσε τον Γενικό Γραμματέα της συμμαχίας, αλλά και τους συναδέλφους του υπουργούς των άλλων χωρών, «για την τελευταία συμπεριφορά της Τουρκίας στην περιοχή των Ιμίων, για την προκλητική συμπεριφορά της Τουρκίας, η οποία ξεπερνά τα όρια του ανεκτού, μία συμπεριφορά που δεν είναι απλώς απέναντι σε μία χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ΝΑΤΟ. Είναι μία συμπεριφορά απέναντι στην ίδια την Ευρωπαϊκή Ένωση», όπως αναφέρεται στο σχετικό δελτίο τύπου του ΥΕΘΑ.

Μετά από τη χθεσινή έντονη μέρα, από πλευράς παραβιάσεων, στην περιοχή επικρατεί πλήρης ηρεμία, με τον ίδιο τον αναπληρωτή Υπουργό Άμυνας, Δημήτρη Βίτσα, να παρέχει τις σχετικές διαβεβαιώσεις, μιλώντας στο Καλημέρα Ελλάδα, λίγο πριν πηγές του Λιμενικού κάνουν λόγο για «πλήρη αποκλιμάκωση» της έντασης στην περιοχή των Ιμίων.

Στα παράλια, πάντως, της Τουρκίας, ακριβώς απέναντι από τα Ίμια, έχουν ήδη ξεκινήσει οι εργασίες για τη δημιουργία στρατιωτικών εγκαταστάσεων.

Στην αυξημένη παρουσία τουρκικών πλοίων στην περιοχή αναφέρθηκε το απόγευμα της Τετάρτης και η τουρκική εφημερίδα Μιλιέτ, δημοσιεύοντας μάλιστα και ένα σχετικό βίντεο.

Σε κάθε περίπτωση η Τουρκία δείχνει αποφασισμένη να κλιμακώσεις τις προκλήσεις της στο Αιγαίο και στο πλαίσιο αυτό, εξέδωσε Navtex, με την οποία δεσμεύει τη θαλάσσια περιοχή γύρω από τη Μεγίστη στο Καστελόριζο, για αύριο Πέμπτη 18 Φεβρουαρίου με σκοπό, όπως αναφέρεται, άσκηση για έρευνα και διάσωση από τουρκικές δυνάμεις.

«Διπλωματικός πυρετός»

Η Αθήνα, την ίδια ώρα, βρίσκεται σε διπλωματική «εγρήγορση», μετά τα χθεσινά, διατηρώντας αυστηρό και ψύχραιμο τόνο στις απαντήσεις της προς την Άγκυρα.

Η Ελλάδα βρίσκεται σε ανοιχτή επικοινωνία με το Βερολίνο, όπου θα βρεθεί αύριο ο Τούρκος Πρωθυπουργός, ενώ  στη συνάντηση που έχει προγραμματιστεί μεταξύ των Υπουργών Εξωτερικών των ΗΠΑ και της Τουρκίας, στην Άγκυρα, θα παραβρεθεί και ο Πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα, Τζέφρι Πάιατ.

Σήμερα, εξάλλου, ο Πρόεδρος της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ δήλωσε «αυστηρά αντίθετος με την συμπεριφορά της Τουρκίας», μετά από τις χθεσινές δηλώσεις του εκπροσώπου του, Μαργαρίτη Σχοινά, που απηύθυνε προειδοποίηση προς την Άγκυρα.

Οι Τούρκοι, πάντως δεν «ησυχάζουν», αφού διά στόματος Γιλντιρίμ σήμερα έκαναν λόγο για «απάντηση σε παραβιάσεις στα Ίμια», ενώ την ώρα που ο Πρωθυπουργός της Τουρκίας χαρακτήριζε το Αιγαίο ως «θάλασσα φιλίας» μεταξύ των δύο χωρών, ο σύμβουλος του Ερντογάν, Γιγκίτ Μπουλούτ ισχυριζόταν ότι οι ΗΠΑ έχουν βάλει την Ελλάδα να επιτεθεί στην Τουρκία, ως αντίποινα στις επιχειρήσεις της Άγκυρας στη Συρία, προειδοποιώντας τη χώρα μας για «σκληρές απαντήσεις».

Αντιδράσεις από την αντιπολίτευση

Αντιδράσεις υπήρξαν ήδη από χθες και από πλευράς ελληνικής αντιπολίτευσης, οι οποίες συνεχίστηκαν και σήμερα.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο Υπουργός Άμυνας Πάνος Καμμένος, ο οποίος βρίσκεται στις Βρυξέλλες για τη διήμερη σύνοδο των υπουργών Άμυνας του ΝΑΤΟ, επικοινώνησε με τον τομεάρχη Άμυνας της ΝΔ Βασίλη Κικίλια και τον ενημέρωσε για τις εξελίξεις στα ελληνοτουρκικά.

Παράλληλα, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ο κ. Καμμένος εξέφρασε τη βούλησή του να ενημερώσει σχετικά και τον πρόεδρο της ΝΔ Κυριάκο Μητσοτάκη στο Μόναχο, όπου θα συμμετέχουν στην 54η Διεθνή Διάσκεψη Ασφαλείας, στις 16 και 17 Φεβρουαρίου. Η απάντηση όμως του Κυριάκου Μητσοτάκη ήταν αρνητική, καθώς όπως είπε δε θα δεχθεί τέτοιου είδους άτυπη ενημερώση.

«Πυρά» κατά της κυβέρνησης εξαπέλυσε η επικεφαλής του Κινήματος Αλλαγής Φώφη Γεννηματά με αφορμή τους χειρισμούς της στις τουρκικές προκλήσεις. Η κ. Γεννηματά χαρακτηρίζει «μείζον λάθος» το ότι «η κυβέρνηση δεν απήντησε αμέσως και κατηγορηματικά στην ιταμή τουρκική ανακοίνωση και υποβάθμισε το θέμα μιλώντας μόνο για γεωγραφία».

Ο επικεφαλής του Ποταμιού, Σταύρος Θεοδωράκης, σχολιάζοντας τα πρόσφατα γεγονότα που οδήγησαν στην κλιμάκωση της έντασης ανάμεσα στην χώρα μας και την Τουρκία, δήλωσε ότι «οι στιγμές απαιτούν σοβαρότητα. Ο πρωθυπουργός θα πρέπει να πάρει την ευθύνη για εθνική συνεννόηση. Να γίνει συνάντηση των πολιτικών αρχηγών, όπου θα εκτιμηθούν όλα τα δεδομένα και θα χαραχθεί η πατριωτική μας γραμμή, μακριά από επικοινωνιακά τεχνάσματα, όπως αυτά που συνηθίζει η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Αμύνης.

Ο στόχος είναι, στο τέλος της ημέρας να υπάρχει μια φωνή και όχι ξεχωριστές δηλώσεις από τον καθένα μας. Σε κάθε περίπτωση ο Ερντογάν θα πρέπει να καταλάβει ότι δεν έχει να κάνει με τον Τσίπρα, έχει να κάνει με την Ελλάδα».

Ο Γενικός Γραμματέας του ΚΚΕ, από την πλευρά του, έκανε λόγο για «κλιμάκωση της τουρκικής επιθετικότητας, μετά και την επισημοποίηση των διεκδικήσεων της Τουρκίας κατά την πρόσφατη επίσκεψη Ερντογάν στην Ελλάδα», απαριθμώντας μια σειρά προκλήσεων στις οποίες έχει προχωρήσει η Άγκυρα το τελευταίο διάστημα. «Το πρόσφατο χτύπημα σε ελληνικό σκάφος δεν είναι τυχαίο. Φαίνεται ότι η κατάσταση θα κλιμακωθεί παραπέρα, με άμεσο κίνδυνο την όξυνση της κρίσης στο Αιγαίο, η οποία θα αφορά και ζητήματα “έρευνας και διάσωσης”, συνολικά κυριαρχικά δικαιώματα.

Όπως επισήμανε και η ευρωκοινοβουλευτική ομάδα του ΚΚΕ σε ερώτησή της προς την εκπρόσωπο της ΕΕ για την εξωτερική πολιτική, κ. Μογκερίνι, το ελληνικό πλοίο που εμβολίστηκε συμμετείχε σε επιχείρηση που χρηματοδοτείται από την ΕΕ και την Ευρωπαϊκή Συνοριοφυλακή και Ακτοφυλακή, την ίδια στιγμή βέβαια που, όπως όλοι ξέρουμε, στο Αιγαίο επιχειρεί και ΝΑΤΟϊκη δύναμη. Για μια ακόμα φορά δηλαδή, επιβεβαιώνεται ότι οι ιμπεριαλιστικοί οργανισμοί του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, όπως και η αναβάθμιση των σχέσεων της ελληνικής κυβέρνησης με τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ, όχι μόνο δεν αποτελούν παράγοντα σταθερότητας, ασφάλειας για το λαό μας, εξασφάλισης των κυριαρχικών δικαιωμάτων μας, όπως διατυμπανίζουν οι κυβερνώντες, αλλά μόνο παράγοντα όξυνσης, παραπέρα κινδύνων και πολεμικών εμπλοκών», κατέληξε ο Δημήτρης Κουτσούμπας.

Η Ένωση τέως βουλευτών εναντίον ΗΠΑ και ΝΑΤΟ 

«Χλιαρή» και «θλιβερή» χαρακτηρίζει η Ένωση τέως Βουλευτών τη δήλωση των ΗΠΑ για το επεισόδιο στα Ίμια. Σε νέα της πολιτική παρέμβαση μετά τη στήριξη που παρείχε στην κυβέρνηση για την κατάσταση της οικονομίας, η Ένωση ασκεί κριτική στις ΗΠΑ και διερωτάται αν το ΝΑΤΟ ετοιμάζεται για δεύτερη φορά από το 1974 «να μας πουλήσει». «Αυτό το ερώτημα πλανάται από χθες σ’ όλη την Ελλάδα. Έλληνες γρηγορείτε!», καταλήγει η Ένωση τέως Βουλευτών – Ευρωβουλευτών. 

Η ανακοίνωση της Ένωσης τ. Βουλευτών- Ευρωβουλευτών της οποίας πρόεδρος είναι ο Κωνσταντίνος Πυλαρινός:

«Η χθεσινή χλιαρή και θλιβερή δήλωση της αμερικανικής κυβέρνησης μετά το ιδιαίτερα σοβαρό επεισόδιο στο Αιγαίο «…ενθαρρύνουμε την Ελλάδα και Τουρκία να λάβουν μέτρα για να μειώσουν την ένταση στην περιοχή… κλπ.» μας θυμίζει την αλήστου μνήμης παρόμοια  δήλωση της κυβέρνησης Μπους στην περίπτωση της απόφασης της Λισαβώνας για το Μακεδονικό, που κράτησε σε εκκρεμότητα μια επικίνδυνη ιστορική απάτη επί 27 χρόνια… Για δεύτερη φορά μετά το 1974 (Αττίλας 2), η συμμαχία ετοιμάζεται να μας πουλήσει; Αυτό το ερώτημα πλανάται από χθες σ’ όλη την Ελλάδα. Έλληνες γρηγορείτε!»