X

Οι Τούρκοι συντηρούν την ένταση στα Ίμια (βίντεο)

Στήνουν παρατηρητήριο "δίπλα" στα ελληνικά νησιά. Σοκάρει η μαρτυρία του λιμενικού για τον εμβολισμό. Έντονοι κραδασμοί από το επεισόδιο.

Ant1news

Στην κόψη του ξυραφιού βρίσκονται οι ελληνοτουρκικές σχέσεις, στην σκιά του “θερμού” επεισοδίου στα Ίμια.

Συγκλονιστική είναι η περιγραφή του επεισοδίου, απο μέλος του πληρώματος του σκάφους του Λιμενικού, που δηλώνει ότι "οι Τούρκοι ήθελαν νεκρούς".

Η Άγκυρα όχι μόνο αρνείται να κάνει οποιαδήποτε κίνηση καλής θέλησης, αλλά προχωράει και στην κατασκευή στρατιωτικής εγκατάστασης απέναντι από τις βραχονησίδες.

Ουσιαστικά οι Τούρκοι στήνουν ένα προπύργιο προς ενίσχυση των σκαφών τους, που προσπαθούν να θέσουν σε κλοιό τα Ίμια και μάλιστα σε μια περίοδο, που από τα πιο επίσημα χείλη, αυτά του τουρκικού ΥΠΕΞ οι βραχονησίδες αναφέρονται ως τουρκικό έδαφος!

 

Επίσκεψη υψηλού συμβολισμού πραγματοποίησε ο Πρωθυπουργός στο Υπουργείο Ναυτιλίας, όπου ξεναγήθηκε στον θάλαμο επιχειρήσεων και είχε σύσκεψη με την πολιτική και φυσική ηγεσία του Λιμενικού Σώματος - Ελληνικής Ακτοφυλακής.

 

Ο Πρωθυπουργός συνεχάρη τον κυβερνήτη και το πλήρωμα του σκάφους “Γαύδος”, το οποίο εμβολίστηκε από τουρκική ακταιωρό στην περιοχή των Ιμίων, για την ψυχραιμία με την οποία διαχειρίστηκε το επεισόδιο. «Επέδειξες ψυχραιμία και η ψυχραιμία είναι γενναιότητα», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Τσίπρας.

 

Σε επικοινωνία που είχαν οι Πρωθυπουργοί Ελλάδας και Τουρκίας, ο Μπιναλί Γιλντιρίμ χαρακτήρισε “ατύχημα” τον εμβολισμό του ελληνικού σκάφους από τουρκική ακταιωρό, για να λάβει την απάντηση του Αλέξη Τσίπρα ότι οι προκλήσεις πρέπει να τερματιστούν άμεσα.

Στην Άγκυρα μεταβαίνει σήμερα ο Αμερικανός Υπουργός Εξωτερικών, Ρεξ Τίλερσον, ο οποίος θα συναντηθεί το απόγευμα με τον Τούρκο Πρόεδρο, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, και το πρωί της Παρασκευής με τον επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

 

Για την επικίνδυνη στάση της Τουρκίας ενημέρωσε το ΝΑΤΟ και μάλιστα με οπτικοακουστικό υλικό ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας, Πάνος Καμμένος, ο οποίος θα ταξιδέψει στο Μόναχο για τις εργασίες της 54ης Διάσκεψης για την Ασφάλεια.

Η Άγκυρα, όχι μόνο δεν δείχνει διάθεση να ρίξει τους τόνους, αλλά ρίχνει “λάδι στη φωτιά”, με τον σύμβουλο του Ερντογάν, Γιγίτ Μπουλούτ, να φθάνει στο σημείο να εξαπολύει πολεμικές απειλές, χαρακτηρίζοντας “μύγα” την Ελλάδα μπροστά στον “γίγαντα”, όπως χαρακτηρίζει την Τουρκία.

 

Εν τω μεταξύ, ο κομάντο που πρωταγωνίστησε, από πλευράς Τουρκίας, στην κρίση των Ιμίων το 1996, Αλί Τουρκσέν, ο οποίος είναι υποψήφιος βουλευτής σήμερα με το εθνικιστικό κόμμα της Μεράλ Ακσενέρ “Καλό Κόμμα”, σχολιάζοντας τη νέα κρίση γύρω από τις βραχονησίδες, υποστήριξε προκλητικά ότι «οι Έλληνες έχουν στρέψει τις κάννες τους εναντίον μας, κάτω από τη μύτη μας».

Έντονη είναι η ανησυχία των κατοίκων των νησιών του ανατολικού Αιγαίου, που βλέπουν τα τουρκικά πλοία να κλιμακώνουν τις προκλήσεις τους.