X

Κοτζιάς για Ίμια: δεν ανταποδώσαμε γιατί είμαστε χώρα με ευθύνη

Ο Υπουργός Εξωτερικών είχε διμερείς συναντήσεις στη Σόφια με τους ομολόγους του των Σκοπίων και της Αλβανίας.

Ant1news

Υπέρ του εξευρωπαϊσμού της Τουρκίας τάχθηκε ο επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας, Νίκος Κοτζιάς, κατά την Άτυπη Συνάντηση των Υπουργών Εξωτερικών των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης που πραγματοποιήθηκε στη Σόφια. Αναλύοντας τα πλεονεκτήματα μιας ευρωπαϊκής Τουρκίας, υπογράμμισε ότι η ένταξή της στην ΕΕ θα είναι εφικτή εξευρωπαΐζοντας τη γειτονική χώρα.

Σε σχέση με το επικίνδυνο επεισόδιο στα Ίμια, ο κ. Κοτζιάς ανέδειξε το γεγονός ότι το εν λόγω συμβάν αφορά στα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ και κάλεσε τους εταίρους να συνεχίζουν να παρακολουθούν στενά τις εξελίξεις στο Αιγαίο, αντιδρώντας όποτε αυτό χρειαστεί.

«Εμείς δεν ανταποδώσαμε καθώς είμαστε χώρα με ευθύνη και αίσθηση του μέτρου», εξήγησε χαρακτηριστικά, ευχαριστώντας τα ευρωπαϊκά όργανα για το γεγονός ότι πήραν θέση, καταδικάζοντας το επεισόδιο.

Με τη διμερή συνάντηση που είχε με τον Σκοπιανό ομόλογό του, Νίκολα Ντιμιτρόφ, ολοκλήρωσε ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών το διήμερο των επαφών που είχε στη Σόφια.

 

Η συζήτηση του Κοτζιά με τον Ντιμιτρόφ, μόλις λίγες ημέρες μετά την εκτενή συνάντησή τους στη Βιέννη, επικεντρώθηκε σε πτυχές προγραμματισμού εν όψει και επόμενων συναντήσεών τους, στο πλαίσιο της εν εξελίξει διαπραγμάτευσης.

 

Οι τεχνικές πτυχές που θα πρέπει να δρομολογηθούν το επόμενο διάστημα στα υπό διαπραγμάτευση ζητήματα, ήταν στο επίκεντρο της συνάντησης που είχε προηγουμένως με τον Αλβανό ομόλογό του, Ντιτμίρ Μπουσάτι, ενώ η διμερής συνάντηση που είχε ο κ. Κοτζιάς κατά τη χθεσινή ημέρα με τη Σουηδή Υπουργό Εξωτερικών, Βάλστρομ, αποτέλεσε μια πολύ καλή ευκαιρία να ανταλλαγούν απόψεις σχετικά με τη διεύρυνση της ΕΕ στα Δυτικά Βαλκάνια, τις προκλήσεις αλλά και τις προοπτικές της περιοχής.

 

Στο πλαίσιο της Άτυπης Συνάντησης των Υπουργών Εξωτερικών των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ο κ. Κοτζιάς είχε την ευκαιρία να παρέμβει στα κυρίαρχα θέματα της ημερήσιας διάταξης, όπως οι τελευταίες εξελίξεις στη Συρία, τα Δυτικά Βαλκάνια, τη Βόρεια Κορέα, καθώς και το θέμα της συνεργασίας της ΕΕ στον τομέα της ασφάλειας και άμυνας με τις προς ένταξη χώρες.