X

“Τελεσίγραφο” στην Άγκυρα για Ίμια και Αιγαίο (βίντεο)

Για στρατιωτική απάντηση μιλούν Τζανακόπουλος και Κοτζιάς. Το αυστηρό μήνυμα του Α/ΓΕΕΘΑ τον Τούρκο ομόλογο του.

Ant1news

"Έως εδώ", διαμηνύει η Αθήνα στην Άγκυρα, που εξακολουθεί να προκαλεί παίζοντας κρυφτό στο Αιγαίο, αλλά και συνεχίζοντας τις παραβιάσεις του FIR Αθηνών, όπως σήμερα με ένα κατασκοπευτικό CN-235.

Τα μηνύματα είναι σαφή τόσο σε πολιτικό επίπεδο όσο και σε στρατιωτικό, με την Αρχηγό ΓΕΕΘΑ να «κρούει τον κώδωνα» στον Τούρκο ομόλογο του.

Με φράσεις του τύπου «η Τουρκία έφτασε στην κόκκινη γραμμή» του Νίκου Κοτζιά ή «η ενέργεια της θα απαντηθεί» του Δημήτρη Τζανακόπουλου, η ελληνική πλευρά ξεκαθαρίζει σε κάθε τόνο ότι θα βάλει τέρμα στην κλιμάκωση της έντασης στο Αιγαίο, με όλα τα μέσα.

Παράλληλα, ο ίδιος ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας, Ναύαρχος Ευάγγελος Αποστολάκης, κάνοντας σαφείς προειδοποιήσεις προς τον Τούρκο ομόλογο του, Χουλουσι Ακάρ, με μόλις 7 λέξεις του ξεκαθάρισε ότι «αν ξεπεράσετε τα όρια, θα απαντήσουμε ανάλογα»

Όπως αποκαλύπτει η εφημερίδα RealNews η ελληνική γραμμή η οποία έχει γίνει ξεκάθαρη μετά από το επεισόδιο στα Ίμια τόσο προς την Τουρκία όσο και προς τους συμμάχους στο ΝΑΤΟ, δεν περιλαμβάνει πλέον μόνο τη διπλωματία.

 

Πηγές του Μαξίμου διαμηνύουν ότι «θα υπάρξει καταλυτική στρατιωτική απάντηση. Αυτή τη φορά δεν θα περιμένουμε την όποια παρέμβαση αποκλιμάκωσης. Άλλο 1996 κι άλλο 2018», ενώ ενδεικτικές είναι οι αναφορές και του επικεφαλής του Νίκου Κοτζιά για μη ειρηνική συμπεριφορά από μέρους της Ελλάδας.

Στις συνεχείς προκλήσεις της Τουρκίας στο Αιγαίο θα υπάρξει απάντηση, είναι το νέο, ξεκάθαρο μήνυμα που εκπέμπει και ο στενός συνεργάτης του Αλέξη Τσίπρα και Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Δημήτρης Τζανακόπουλος.

Η Άγκυρα απ' την πλευρά της δεν υποστέλλει τη σημαία των προκλήσεων. Μπορεί στα Ίμια να επικρατεί, έστω «τεταμένη ηρεμία», όμως με μια φρεγάτα και με τη γνωστή πλέον μονταζιέρα, συνεχίζει να μετράει την ελληνική υπομονή… Η φρεγάτα «Μπαρμπαρός» έκανε αβλαβή μεν, προκλητικότατη δε «βόλτα σε όλο το Αιγαίο, απ' τον Καφηρέα ως την Κρήτη και από 'κει σε Αστυπάλαια, Χίο και Οινούσσες», όπως αναφέρουν οι Τούρκοι.

Η τουρκική μονταζιέρα δουλεύει «υπερωρίες»: με drones, κάμερες στα πυροβόλα των αρμάτων, πλωτά, γέφυρες και κομάντος να τραβούν κουπί, η Αγκυρα θέλησε να δείξει ότι μπορούν να …διαβεί τον Έβρο. Μόνο που από το ίδιο το ποτάμι …έμειναν μακριά.

Όπως αποδεικνύεται, τα πολεμικά πλάνα δεν ήταν παρά μια άσκηση σε σκηνικό στημένο στις 40 Εκκλησιές, σε βάση εκπαίδευσης και σε απόσταση ασφαλείας απ' την ελληνική πλευρά, σε απόσταση 60 χιλιομέτρων από τον Έβρο! Η μονταζιέρα έκανε πόλεμο… ψυχολογικό αυτήν τη φορά, αφού οι Τούρκοι κράτησαν αποστάσεις ασφαλείας.

Όλα αυτά, με τον Νίκο Κοτζιά να "σφάζει με το γάντι" τους γείτονες ξανά, σημειώνοντας ότι στα Ίμια το Λιμενικο δεν ανταπέδωσε "¨διότι εμείς είμαστε υπεύθυνη χώρα".