X

Κοτζιάς σε Τσαβούσογλου: δεν έχετε επαφή με την πραγματικότητα – Η Τουρκία υπερβαίνει συνεχώς τις “κόκκινες γραμμές”

Σκληρή κόντρα μετά την επίθεση στον Έλληνα ΥΠΕΞ. Το ΝΑΤΟ ενημέρωσε ο Καμμένος.

Ant1news

Απάντηση στις προκλητικές τοποθετήσεις του Υπουργείου Εξωτερικών της Τουρκίας και τις σκληρές εκφράσεις κατά του Νίκου Κοτζιά έδωσε το ΥΠΕΞ, τονίζοντας ότι η Άγκυρα δεν έχει επαφή με την πραγματικότητα την οποία η ίδια δημιουργεί, ενώ παραβιάζει διαρκώς τις «κόκκινες γραμμές», παραβιάζοντας το διεθνές δίκαιο συστηματικά, κάτι για το οποίο η Αθήνα έστειλε την Παρασκευή "τελεσίγραφο" στην Άγκυρα για έργω απάντηση στην επόμενη πρόκληση στο Αιγαίο.

Ο Εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών, Αλέξανδρος Γεννηματάς, δήλωσε ότι «η Τουρκία παραβιάζει το διεθνές δίκαιο συστηματικά και υπερβαίνει συνεχώς τις κόκκινες γραμμές. Όταν δε, καλείται να μπει σε τάξη, παραπονιέται και αντιδρά σαν να μην έχει επαφή με την πραγματικότητα που η ίδια δημιουργεί. 

 «Η Ελλάδα είναι η χώρα της νηφάλιας, υπεύθυνης, ειρηνικής συμπεριφοράς. Αυτό είναι στοιχείο της δύναμης της. Επιμένει στον διάλογο και την ειρηνική επίλυση των διαφορών, ως συνάδει με τον σύγχρονο ευρωπαϊκό πολιτικό πολιτισμό. Η Τουρκία οφείλει να τον υιοθετήσει. Επιπλέον, οφείλει να σεβαστεί το διεθνές δίκαιο, καθώς και το δίκαιο της θαλάσσης», σημειώνει ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών. 

Η κόντρα ξέσπασε λίγη ώρα αφού βγήκε στην δημοσιότητα βίντεο- ντουκουμέντο απο την στιγμή του εμβολισμού του πλοίου "Γαύδος" του Λιμενικού απο την τουρκική ακταιωρό στην περιοχή των Ιμίων.

Τιο βίντεο αυτό και άλλα στοιχεία για την προκλητική συμπεριφορά της Τουρκίας έδωσε στους εκπροσώπους των χωρών μελών του ΝΑΤΟ ο Πάνος Καμμένος, ενώ ο αναπληρωτής Υπουργός Εθνικής Άμυνας, σε συνέντευξή του στη Realnews, τονίζει ότι δεν υπάρχουν γκρίζες ζώνες στο Αιγαίο και διαβεβαιώνει ότι οι Ένοπλες Δυνάμεις είναι έτοιμες σε κάθε περίπτωση να υπερασπιστούν τη χώρα «με γνώση, νηφαλιότητα και αποφασιστικότητα».

Εν τω μεταξύ, την εκτίμηση πως το περιστατικό στα Ίμια δεν είναι απομονωμένο από μια αλληλουχία προκλητικών κινήσεων της Τουρκίας στο Αιγαίο και στη νοτιανατολική λεκάνη της Μεσογείου εξέφρασε ο Βασίλης Κικίλιας κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι αντέδρασε με καθυστέρηση τουλάχιστον 13 ωρών, επισημαίνοντας πως στα εθνικά θέματα η ΝΔ δεν έχει καμία εμπιστοσύνη στην κυβέρνηση Τσίπρα-Καμμένου.

Ενώ συμβαίνουν όλα αυτά με την Ελλάδα, η Άγκυρα εξακολουθεί να δημιουργεί προβλήματα και στην Κυπριακή ΑΟΖ, συνεχίζοντας τις προκλήσεις γύρω απο το Οικόπεδο 3.