X

Τουρκικά F16 παραβίασαν το ελληνικό FIR παρενοχλώντας ελληνικά αεροσκάφη

Νέο μπαράζ προκλήσεων, με υπερπτήσεις την Τετάρτη, μετά απο το κρεσέντο παραβιάσεων χθες.

Ant1news

Απτόητα συνεχίζουν το μπαράζ παραβιάσεων του FIR Αθηνών τα τουρκικά μαχητικά.

Την Τετάρτη, ως το μεσημέρι, τέσσερα τουρκικά μαχητικά αεροσκάφη, δύο F-16 και δύο F-4, εισήλθαν στον ελληνικό εναέριο χώρο και πραγματοποίησαν συνολικά πέντε υπερπτήσεις πάνω από τις νήσους Μακρονήσι και Ανθρωποφάφοι του συμπλέγματος των Φούρνων. 

Ειδικότερα , τα δύο F-4 στις 14:27 πραγματοποίησαν υπερπτήση πάνω από τα Μακρονήσι κι Ανθρωποφάγους και εν συνεχεία, στις 14:30, τα δύο F-16 πραγματοποίησαν υπερπτήση, πάνω από τα ίδια νησιά, στα 20.000 πόδια.

Στις 14:32 πραγματοποίησαν υπερπτήση πάνω από το Αγαθονήσι στα 20.000 πόδια και στις 14:35 έκαναν άλλη μια υπερπτήση στα 32.000 πόδια πάνω από το Αγαθονήσι, για να αποχωρήσουν από το FIR Αθηνών στις 14:36.

Πρόκειται για το νέο "επεισόδιο" στο θρίλερ των παραβιάσεων, καθώς την Τρίτη, έξι τουρκικά F16, δύο εκ των οποίων οπλισμένα, εισήλθαν στο FIR Αθηνών και συγκεκριμένα στην περιοχή μεταξύ Λήμνου και Λέσβου, ενώ στην περιοχή βρισκόταν σε εξέλιξη επιχείρηση διάσωσης προσφύγων από ελληνικά αεροσκάφη, τα οποία παρενοχλήθηκαν.

Η παραβίαση καταγράφηκε στις 19:30 και τα τουρκικά αεροσκάφη αναχαιτίστηκαν από δύο ελληνικά, τα οποία απογειώθηκαν από τη Λήμνο, νοτιοανατολικά της Χίου.

Όπως εκτιμάται, τα τέσσερα από τα αεροσκάφη εκτελούσαν εκπαιδευτική πτήση και τα δύο οπλισμένα ήταν συνοδευτικά, στα πλαίσια άσκησης αεροπορικής συνεργασίας με ιπτάμενο ραντάρ που βρισκόταν εντός του τουρκικού εναέριου χώρου. Πραγματοποίησαν τέσσερις παραβιάσεις.