X

Αλμπαϊράκ: Η Τουρκία δεν θα επιτρέψει μονομερείς γεωτρήσεις στην ανατολική Μεσόγειο

Το μήνυμα του Τούρκου Υπ. Ενέργειας,  ενώ η Λευκωσία «πάει» στις Βρυξέλλες την τουρκική προκλητικότητα.

Ant1news

Η Τουρκία δεν θα επιτρέψει μονομερείς γεωτρήσεις ούτε θα δεχθεί τετελεσμένα στην Ανατολική Μεσόγειο, δήλωσε ο Τούρκος Υπουργός Ενέργειας, μιλώντας σε ενεργειακό φόρουμ, δείχνοντας ότι η Άγκυρα επιμένει στην λογική των προκλήσεων σε ότι αφορά την Κυπριακή ΑΟΖ, με τις «μυστικές επαφές» υπουργών του ψευδοκράτους με στελέχη της ιταλικής ΕΝΙ να «ρίχνουν λάδι στην φωτιά».

Ο Μπεράτ Αλμπαϊράκ, είπε χαρακτηριστικά «η ανατολική Μεσόγειος είναι πολύ σημαντική και η Τουρκία τα τελευταία 15 χρόνια ενώ είναι προσηλωμένη στο να ασκεί μία εποικοδομητική πολιτική όσον αφορά τη Βόρεια Κύπρο, την ίδια ώρα η Νότια Κύπρος με την ένταξή της στην Ε.Ε. δημιουργεί τετελεσμένα. Δεν ασκεί μόνο μονομερή πολιτική στο νησί αλλά και στα χωρικά ύδατα και την ΑΟΖ».

«Μέχρι χθες η εποικοδομητική και υπομονετική στάση της Τουρκίας γινόταν αντιληπτή ως μια παθητική στάση, αλλά τα τελευταία δύο χρόνια κάναμε μια σημαντική στροφή και είπαμε ότι ο πλούτος και όλα γύρω από την Κύπρο ανήκουν στους Κύπριους. Αν εσείς εδώ προσπαθήσετε να δημιουργήσετε τετελεσμένα δεν θα το επιτρέψουμε. Δεν είναι μια λογική και σοφή διαδικασία αυτή και η Τουρκία έχει ξεκαθαρίσει τη στάση της. Και αυτή η πολιτική συνεχίζεται» είπε ο Τούρκος Υπ. Ενέργειας, συμπληρώνοντας ότι «όσο δεν επέρχεται μία σοφή λύση, είμαστε υποχρεωμένοι να αναπτύσσουμε δράση συνεχώς. Η Τουρκία είναι μια ασυναγώνιστη αγορά με διαφορετικές διαδρομές. Εμείς ως Τουρκία λέμε ότι πρέπει να αυξήσουμε τη συνεργασία μας».

Στις Βρυξέλλες «πάει» η Λευκωσία τις τουρκικές προκλήσεις

Ενώ συνεχίζεται η τουρκική προκλητικότητα και ουσιαστικά ο «αποκλεισμός» του Οικοπέδου 3 της Κυπριακής ΑΟΖ από τις τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις, η Λευκωσία ετοιμάζεται να θέσει στους ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης το θέμα των τουρκικών προκλήσεων.

Ο Νίκος Αναστασιάδης θα ενημερώσει και σε κατ΄ ιδίαν συναντήσεις τους Ντόναλντ Τουσκ, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, Εμανουέλ Μακρόν και Πάολο Τζεντιλόνι, ενώ θα έχει συνάντηση και με τον Αλέξη Τσίπρα.