X

“Ράπισμα” στην Άγκυρα από την ΕΝΙ: δεν εγκαταλείπουμε τη γεώτρηση στην Κύπρο

Απτόητοι από τις τουρκικές απειλές οι Ιταλοί, που διαψεύσουν και τα περί συνάντησης με εκπρόσωπο της τουρκοκυπριακής κοινότητας…

Ant1news

Ξεκάθαρη θέση για την προγραμματισμένη γεώτρηση στην κυπριακή ΑΟΖ αλλά και για το μπλόκο από πολεμικά πλοία των Τούρκων πήρε ο διευθύνων σύμβουλος της ENI, Κλάουντιο Ντεσκάλτσι.

«Έπρεπε να αρχίσουμε την γεώτρηση αυτή και περιμένουμε», δήλωσε ο επικεφαλής της EN εξηγώντας πως «είναι σαφές ότι από τη στιγμή που μετά από τη γεώτρηση αυτή πρέπει να πάμε σε άλλη χώρα, είναι πολύ πιθανό ότι τις ημέρες αυτές θα πρέπει να μετακινηθούμε, θέτοντας υπό συνθήκες ασφαλείας την αναζήτηση αυτή. Στη συνέχεια, θα επιστρέψουμε, περιμένοντας να βρεθεί μια λύση από την διεθνή διπλωματία».

Απαντώντας, εξάλλου, σε ερώτηση αν πρόκειται να εγκαταλείψουν οριστικά τη γεώτρηση στην περιοχή Καλυψώ, ο Ντεσκάλτσι τόνισε κατηγορηματικά: «Όχι, είμαστε συνηθισμένοι σε τέτοιες διαφορές. Συνήθως, στις περιπτώσεις αυτές, θέτουμε υπό συνθήκες ασφαλείας τον στόχο. Δεν φύγαμε από τη Λιβύη ή από άλλες χώρες όταν υπήρχαν πολύπλοκες καταστάσεις, είμαστε όλοι πολύ νηφάλιοι και ήσυχοι».

Παράλληλα, πηγές του ιταλικού υπουργείου Εξωτερικών διέψευσαν την είδηση που δημοσίευσαν τουρκικά μέσα ενημέρωσης, σχετικά με συνάντηση εκπροσώπων της τουρκοκυπριακής κοινότητας με την ηγεσία της ENI. «Δεν υπήρξαν συναντήσεις της ιταλικής κυβέρνησης με ιθύνοντες της τουρκοκυπριακής κοινότητας, σχετικά με το θέμα του πλοίου της ΕΝΙ, το οποίο βρίσκεται ακόμη στ΄ ανοικτά της Κύπρου», ανέφεραν πηγές του ιταλικού υπουργείου Εξωτερικών.

Η Άγκυρα επιμένει, πάντως, στη λογική των προκλήσεων σε ότι αφορά την Κυπριακή ΑΟΖ.  Η Τουρκία δεν θα επιτρέψει μονομερείς γεωτρήσεις ούτε θα δεχθεί τετελεσμένα στην Ανατολική Μεσόγειο, δήλωσε ο Τούρκος Υπουργός Ενέργειας, μιλώντας σε ενεργειακό φόρουμ.

Κι ενώ συνεχίζεται ο «αποκλεισμός» του Οικοπέδου 3 της Κυπριακής ΑΟΖ από τις τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις, η Λευκωσία ετοιμάζεται να θέσει στους ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης το θέμα των τουρκικών προκλήσεων.

Ο Νίκος Αναστασιάδης ενημέρωσε σε κατ΄ ιδίαν συνάντηση τον Ντόναλντ Τουσκ και έπονται  Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, Εμανουέλ Μακρόν και Πάολο Τζεντιλόνι, ενώ θα έχει συνάντηση και με τον Αλέξη Τσίπρα. 

Ο Ντόναλντ Τουσκ εξέφασε την άποψη ότι η ΕΕ θα πρέπει να αντιδράσει με συγκεκριμένο τρόπο στις ενέργειες της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ .

Σύμφωνα με ανταπόκριση του ΚΥΠΕ από τις Βρυξέλλες ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίουκ, «άκουσε τον πρόεδρο Αναστασιάδη, αντιλαμβάνεται τα δεδομένα και την κατάσταση και συμμερίζεται την άποψη πως θα πρέπει να υπάρξει αντίδραση από πλευράς ΕΕ».