X

Αυστηρά μηνύματα στην Τουρκία από Αθήνα και Βρυξέλλες

Συνεδρίασε το ΚΥΣΕΑ υπό τον Πρωθυπουργό. Παυλόπουλος: ας μην δοκιμάσει η Τουρκία τις αντοχές της Ευρώπης. Κοτζιάς: η Ελλάδα δεν είναι Ιράκ!

Ant1news

Το μπαράζ των τουρκικών προκλήσεων στο Αιγαίο και την ανατολική Μεσόγειο κυριάρχησε στη συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ υπό τον Πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα.

Το Κυβερνητικό Συμβούλιο Εξωτερικών και Άμυνας αποτίμησε ως ιδιαίτερα θετικό το αυστηρό μήνυμα των 27 κρατών-μελών της Ε.Ε. για την παραβίαση του διεθνούς δικαίου από την πλευρά της Τουρκίας, καθώς και την πλήρη υποστήριξη των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας και της Κύπρου.

Τέλος, το ΚΥΣΕΑ αποφάσισε την ενεργοποίηση 4 υποπρογραμμάτων υλικοτεχνικής ενίσχυσης των Ενόπλων Δυνάμεων.

Κοτζιάς: η Ελλάδα δεν είναι Ιράκ

Στην ένταση που προκαλεί η Τουρκία αναφέρθηκε ο Υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς, κάνοντας λόγο για πολλαπλές παραβιάσεις του Διεθνούς Δικαίου και του Δικαίου της Θάλασσας.

«Η δήλωση της ΕΕ είναι πολύ σοβαρή και αυστηρή, είναι η ισχυρότερη που έχει γίνει ποτέ», τόνισε ο κ. Κοτζιάς, υπενθυμίζοντας πως η γείτονα έχει πολλά οικονομικά συμφέροντα που συνδέονται με την Ευρώπη.

 

«Η Τουρκία πρέπει να αναλογιστεί αυτό που έχω πει εδώ και 2 χρόνια, ότι η Ελλάδα δεν είναι Ιράκ», υπογράμμισε ο Υπουργός Εξωτερικών, σε συνέντευξη του στο “Πρώτο Πρόγραμμα”, προσθέτοντας πως εμείς δεν έχουμε κανένα λόγο να συνδράμουμε την προσπάθειά της να προκαλέσει ένταση στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο.

Επεσήμανε ακόμη ότι η Άγκυρα δεν μπορεί να ανατρέψει τους ενεργειακούς σχεδιασμούς της Κύπρου, σημειώνοντας ότι στην επόμενη φάση εμπλέκονται η Γαλλία και οι ΗΠΑ.

 

Κυπριακή ΑΟΖ: ανοιχτά της Λεμεσού αγκυροβόλησε το γεωτρύπανο της ΕΝΙ

Σε απόσταση 18 ναυτικών μιλίων ανοικτά της Λεμεσού έχει αγκυροβολήσει από χθες βράδυ το γεωτρύπανο της ΕΝΙ Saipem 12000.

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΡΙΚ, το σκάφος δεν θα προσεγγίσει το αγκυροβόλιο Λεμεσού και θα παραμείνει σε διεθνή χωρικά ύδατα μέχρι την αναχώρηση του για το Μαρόκο.

Δίπλα του έχει αγκυροβολήσει το υποστηρικτικό σκάφος VOS Prudence, που συνόδευε το γεωτρύπανο όλο αυτό το διάστημα. Για να προσεγγίσει το γεωτρύπανο αναχώρησε από την Λεμεσό και δεύτερο υποστηρικτικό σκάφος, το VOS Purpose. Και τα δυο σκάφη είναι υπό ιταλική σημαία.

Αναφορικά με την χθεσινή εξέλιξη, κατά την οποία το γεωτρύπανο εμποδίστηκε από τουρκικά πλοία να προσεγγίσει το στόχο «Σουπιά» στο τεμάχιο 3 της κυπριακής ΑΟΖ, ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, παρουσίασε στην άτυπη σύνοδο της Ε.Ε. οπτικό υλικό με τις προκλήσεις των Τούρκων στους ευρωπαίους ηγέτες.

 

Παυλόπουλος: ας μη δοκιμάσει η Τουρκία τις αντοχές της Ευρώπης

Ηχηρό μήνυμα προς την Τουρκία «να μην δοκιμάσει τις αντοχές της Ευρώπης», έστειλε από το Λιτόχωρο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος.

Υπογράμμισε ότι προϋπόθεση φιλίας, καλής γειτονίας και ευρωπαϊκής προοπτικής είναι ο πλήρης σεβασμός του ευρωπαϊκού κεκτημένου και του διεθνούς δικαίου και προσέθεσε «Θέλω να τονίσω κάτι, που το τόνισε και η Ευρώπη. Όλοι μαζί. Η εποχή των εισβολών και των προκλήσεων έχει παρέλθει ανεπιστρεπτί».

«Θέλουμε τη φιλία, την καλή γειτονία, τιμούμε τους φίλους μας, αλλά, όπως είπα πριν, έχουμε αποδείξει ότι δεν φοβόμαστε τους εχθρούς μας», είπε ο κ. Παυλόπουλος και συνέχισε: «Αυτές είναι γραμμές, εθνικές, που τις στηρίζουμε όλοι. Και είναι γραμμές που στηρίζονται και από την ευρωπαϊκή μας οικογένεια, όπως φάνηκε στη χθεσινή σύνοδο».

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας τόνισε ότι η συμπεριφορά της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ, «προσβάλλει βάναυσα την Ευρώπη, όχι μόνο την Κύπρο» και ότι «αυτό τονίστηκε χθες στο πιο υψηλό επίπεδο». «Λέμε λοιπόν: Σεβασμός του Δικαίου της Θάλασσας και σεβασμός της Συνθήκης της Λωζάννης» είπε ο κ. Παυλόπουλος.