X

Σε δίκη οι Ελληνες στρατιωτικοί που συνελήφθησαν στον Έβρο

Παραμένουν υπό κράτηση στην Τουρκία, μετά την απολογία στον Εισαγγελέα. Ποιες κατηγορίες αντιμετωπίζουν. Τι είπαν Αποστολάκης - Ακάρ σε τηλεφωνική επικοινωνία.

Ant1news

Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις στην υπόθεση της σύλληψης των δύο Ελλήνων στρατιωτικών από Τούρκους στον Έβρο.

Όπως μεταδίδει η ανταποκρίτρια του ΑΝΤ1 στην Τουρκία, Μαρία Ζαχαράκη, οι δύο Έλληνες στρατιωτικοί απολογήθηκαν στον Εισαγγελέα κι αμέσως μετά διατάχθηκε η παραμονή τους υπο κράτηση, μέχρι να διεξαχθεί η δίκη τους, το νωρίτερο την Δευτέρα. Μέχρι τότε οι δύο στρατιωτικοί θα παραμείνουν στις τουρκικές φυλακές.

Οι δύο στρατιωτικοί θα αντιμετώπιζαν, σύμφωνα με τουρκικά μέσα ενημέρωσης που επικαλούνταν πληροφορίες για την πρόταση του Εισαγγελέα, κατηγορίες για “απόπειρα στρατιωτικής κατασκοπείας”, κάτι που απο ουδέποτε επιβεβαίωναν πηγές απο την ελληνική Κυβέρνηση.

Ωστόσο, σύμφωνα με την Μαρία Ζαχαράκη, στην πρόταση του Εισαγγελέα δεν υπάρχει κατηγορία για κατασκοπεία, αλλά για παράνομη είσοδο στην χώρα και δη σε απαγορευμένη, στρατιωτικού ενδιαφέροντος, περιοχή.

 

«Δεν είμαστε κατάσκοποι», φέρονται να δήλωσαν στην κατάθεσή τους οι δύο Έλληνες στρατιωτικοί που συνελήφθησαν στον Έβρο. Το τουρκικό κανάλι “7 Haber” μεταδίδει ότι σύμφωνα με τις καταθέσεις των δύο στρατιωτικών στις τουρκικές δικαστικές αρχές, ακολούθησαν κάποια ίχνη παπουτσιών που είδαν πάνω στο χιόνι και πέρασαν στην τουρκική πλευρά καταγράφοντας με τα κινητά τους τηλέφωνα εικόνες, προκειμένου να τις στείλουν στους ανωτέρους τους.

Ένας εκ των δύο φέρεται να δήλωσε τα εξής: «Το χιόνι ήταν γύρω στα 20-25 εκατοστά. Όταν είδαμε ίχνη παπουτσιών πάνω στο χιόνι, αρχίσαμε να τα ακολουθούμε, σκεπτόμενοι ότι είναι ίχνη παράτυπων μεταναστών. Ακολουθώντας τα ίχνη φτάσαμε κάτω από ένα δέντρο, απέναντί μας βρέθηκαν Τούρκοι στρατιώτες και μας πήραν τα όπλα. Μετά μας μετέφεραν στο αστυνομικό τμήμα. Εμείς δεν είμαστε πράκτορες, δεν περάσαμε τα σύνορα σκόπιμα. Περάσαμε τα σύνορα λόγω των κακών καιρικών συνθηκών», φέρεται να είπε.

 

Η κράτηση των δύο στρατιωτικών και η κατάσχεση των προσωπικών τους αντικειμένων μέχρι την διεξαγωγή της δίκης, διατάχθηκε, σύμφωνα με το Ειρηνοδικείο της περιοχής, καθώς οι δύο Έλληνες δεν διαθέτουν μόνιμη κατοικία στην Τουρκία και κρίνονται ύποπτοι παραβίασης τυχόν επιβολής περιοριστικών όρων και μάλιστα ύποπτοι φυγής στο εξωτερικό, αλλά και ως ύποτποι καταστροφής τυχόν αποδεικτικών στοιχείων.

 

Τουρκικά μέσα ενημέρωσης αναφέρουν ότι οι τουρκικές Αρχές ελέγχουν το αποθηκευμένο υλικό στα κινητά που έφεραν επάνω τους οι δύο Έλληνες στρατιωτικοί.

 

Μετά τις απολογίες τους, οι δύο στρατιωτικοί μεταφέρθηκαν στις κλειστές φυλακές της Αδριανούπολης, σύμφωνα με τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης, αφού πρώτα οδηγήθηκαν, στο νοσοκομείο "Σουλτάνος Μουράτ ο Πρώτος της Αδριανούπολης", υπό αυστηρά μέτρα. Στο νοσοκομείο τους έβαλαν από την πίσω πόρτα κι αφού έγιναν όλες οι ενδεδειγμένες ιατρικές εξετάσεις μεταφέρθηκαν στη φυλακή της Αδριανούπολης με όχημα της στρατοχωροφυλακής. 

Διαρκείς επαφές 

Ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας παρακολουθεί από το μεσημέρι της Πέμπτης στενά τις εξελίξεις με τους δύο συλληφθέντες Έλληνες αξιωματικούς και βρίσκεται σε διαρκή επικοινωνία με τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας, Πάνο Καμμένο και τον Υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Κοτζιά.

Όπως μεταδίδει η Μαρία Ζαχαράκη, οι Αρχηγοί των Ενόπλων Δυνάμεων Ελλάδας και Τουρκίας είχαν στην διάρκεια της ημέρας δύο τηλεφωνικές συνομιλίες, ενώ σε διαρκή επικοινωνία βρίσκονται τα Επιτελεία Ενόπλων Δυνάμεων των δύο χωρών.

Οι ΗΠΑ ασχολούνται ενεργά με την υπόθεση της σύλληψης των δύο Ελλήνων στρατιωτικών στον Έβρο και παρακολουθούν με προσοχή τις εξελίξεις, δήλωσε ο Αμερικανός Πρέσβης, Τζέφρι Πάιατ.


 

Τα ακραία σενάρια τουρκικών ΜΜΕ

Σύμφωνα με τουρκικές πηγές ασφαλείας, τις οποίες επικαλείται η εθνικιστική εφημερίδα «Γενί Ακίτ», υπάρχουν δύο σενάρια για τους Έλληνες στρατιώτες.

Πρώτον, ότι δεν είναι στρατιώτες, αλλά κατάσκοποι. Το τελευταίο διάστημα, όπως αναφέρει η ίδια πηγή, λόγω της πολιτικής έντασης μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας, κατάσκοποι φορώντας στρατιωτική στολή αναπτύσσουν έντονη κατασκοπευτική δραστηριότητα στα σύνορα.

 

Το δεύτερο σενάριο, το οποίο εξετάζει η Άγκυρα, είναι οι δύο Έλληνες στρατιώτες να πέρασαν στο τουρκικό έδαφος, προκειμένου να συναντήσουν σημαίνοντα μέλη του PKK/PYD (Κούρδοι της Συρίας) ή μέλη της φετουλαχιστικής οργάνωσης FETÖ. Είναι μία πρακτική την οποία η Ελλάδα εφαρμόζει από το αποτυχημένο πραξικόπημα της 16ης Ιουλίου και μετά, προκειμένου να βοηθάει φετουλαχιστές να βρίσκουν καταφύγιο στην Ελλάδα, όπως αναφέρεται. 

Οι πηγές ασφαλείας που μίλησαν στην εφημερίδα «Γενί Ακίτ» αναφέρουν πάντως ότι η Άγκυρα εξετάζει και τα δύο αυτά σενάρια και για το λόγο αυτό η επιστροφή των Ελλήνων στρατιωτών ενδέχεται να καθυστερήσει, γράφοντας «είναι προφανές ποιο θα είναι το αποτέλεσμα των επαφών που διεξάγεται τώρα ανάμεσα στις δύο χώρες. Η Τουρκία υπό αυτό το πλαίσιο, προκειμένου να τους επιστρέψει, θα ζητήσει από την Ελλάδα επίσης την επιστροφή κάποιων άλλων ατόμων. Αλλά βέβαια πρέπει πρώτα να ξεκαθαριστεί το τωρινό γεγονός».

 

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Τζανακόπουλος, στο πλαίσιο της ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών, επιβεβαίωσε ότι οι Τούρκοι θα οδηγήσουν σε δίκη τους δύο Έλληνες για παράνομη είσοδο στη χώρα. Προσπαθώντας να ρίξει τους τόνους, είπε ότι το όλο θέμα «προέκυψε από ένα λάθος τους εξαιτίας καιρικών συνθηκών. Είναι απολύτως τυπικό το όλο θέμα, είναι δίκη για παράνομη είσοδο στη χώρα και θα απελαθούν».

Στην εισαγωγική του τοποθέτηση, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος σημείωσε ότι «οι δύο Έλληνες αξιωματικοί κρατούνται από τις τουρκικές Αρχές. Βρισκόμαστε σε συνεννόηση με τις τουρκικές Αρχές για την άμεση διευθέτηση του ζητήματος. Ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ, ο κ. Αποστολάκης είχε ήδη τηλεφωνική επικοινωνία σε καλό κλίμα με τον Τούρκο ομόλογο του, κ. Άκαρ. Οι νομικές τυπικές διαδικασίες στην Τουρκία θα κινηθούν άμεσα και αναμένουμε τη σύντομη επιστροφή των δύο ελλήνων στη χώρα μας».

 

Σχολιάζοντας «διαρροές» περί ανταλλαγής των δυο Ελλήνων με τους οκτώ Τούρκους στρατιωτικούς που ζήτησαν πολιτικό άσυλο στην Ελλάδα μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα κατά του Ερντογάν, ο κ. Τζανακόπουλος είπε ότι πρόκειται για συνομωσιολογικά σενάρια, τα οποία δεν είναι άξια σχολιασμού.

Εκ μέρους της Νέας Δημοκρατίας, ο Τομεάρχης Εξωτερικών, Γιώργος Κουμουτσάκος, σε δήλωση του αναφέρει «περιμένουμε την άμεση διευθέτηση του ζητήματος που έχει προκύψει με τη σύλληψη και κράτηση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών από τις τουρκικές αρχές. Και σε αυτήν την περίπτωση θα πρέπει να ισχύσει ό,τι συμβαίνει πάντα και αμοιβαία σε αντίστοιχα συμβάντα. Περιμένουμε, δηλαδή, την άμεση επιστροφή των δύο στελεχών των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων στην Ελλάδα, όπως άλλωστε επιβάλλουν οι σχέσεις καλής γειτονίας και αμοιβαίου σεβασμού».

«Μετά την ενημέρωσή μας από τον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ ενημερωθήκαμε και από τον Έλληνα Πρέσβη στην Τουρκία, κ. Μαυροειδή. Αν και η απελευθέρωση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών δεν έγινε σήμερα, ωστόσο υπάρχουν ελπίδες ότι θα γίνει σύντομα και πάντως καταβάλλονται προσπάθειες να αφεθούν ελεύθεροι την Δευτέρα. Τα προβλήματα που έχει η Τουρκία σε σχέση με το κράτος δικαίου είναι σε όλους γνωστά. Γι’ αυτό απαιτείται να εξαντληθούν όλες οι δυνατότητες ώστε να επιστρέψουν οι Έλληνες στρατιωτικοί το συντομότερο δυνατό στη χώρα μας», αναφέρει σε δήλωση του ο Ανδρέας Λοβέρδος, εκ μέρους της Δημοκρατικής Συμπαράταξης.

Επικοινωνία Θανάση Παφίλη με Φώτη Κουβέλη

«Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Θ. Παφίλης επικοινώνησε με τον αναπληρωτή υπουργό Εθνικής Άμυνας κ. Φ. Κουβέλη, ώστε να ενημερωθεί για την κατάσταση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών που έχουν συλληφθεί και κρατούνται από τις τουρκικές αρχές. Ο κ. Κουβέλης τον διαβεβαίωσε ότι σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα οι δύο στρατιωτικοί θα βρίσκονται στην Ελλάδα. Ο Θ. Παφίλης ζήτησε να γίνουν όλες οι απαραίτητες ενέργειες, ώστε  αυτοί να επιστρέψουν με ασφάλεια στη χώρα», αναφέρει ανακοίνωση του ΚΚΕ.