X

Ανησυχία για τα ελληνοτουρκικά εξέφρασε ο Αμερικανός Πρέσβης

Φόβοι για “ατύχημα” στο Αιγαίο. Οι ΗΠΑ ασχολούνται ενεργά με την υπόθεση της σύλληψης των δύο Ελλήνων στρατιωτικών, αποκάλυψε ο Πάιατ.

Ant1news

Οι ΗΠΑ ασχολούνται ενεργά με την υπόθεση της σύλληψης των δύο Ελλήνων στρατιωτικών στον Έβρο και παρακολουθούν με προσοχή τις εξελίξεις, δήλωσε ο Αμερικανός Πρέσβης, Τζέφρι Πάιατ, στη διάρκεια συζήτησης στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών. Μάλιστα, αποκάλυψε ότι είχε τηλεφωνική επικοινωνία για το θέμα με τον βοηθό Υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ.

Σε ερώτηση για το ενδεχόμενο “ατυχήματος” μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, ο Πρέσβης των ΗΠΑ στη χώρα μας απάντησε ότι ανησυχεί για κάποιο επεισόδιο “ακούσιας” σύγκρουσης.

Γενικά για την προκλητικότητα της Τουρκίας στο Αιγαίο, ο κ. Πάιατ τόνισε ότι οι ΗΠΑ κατανοούν την ελληνική πλευρά και σε ό,τι αφορά στην παρεμπόδιση από την Τουρκία στις εργασίες εξόρυξης στην κυπριακή ΑΟΖ παρατήρησε: «Η θέση των ΗΠΑ ήταν σαφής. Είναι θέμα αρχής ο λαός της Κύπρου να μπορεί να αναπτύξει τους πόρους στην υφαλοκρηπίδα της. Δεν είναι θέμα εταιρείας».

Σε ό,τι αφορά την Τουρκία και τη συμπεριφορά της, υπογράμμισε ότι η Ελλάδα και οι ΗΠΑ έχουν ζωτικά συμφέροντα να παραμείνει η Άγκυρα προσηλωμένη στη Δύση και την Ευρώπη.

 

Για το Σκοπιανό, ο Αμερικανός Πρέσβης τόνισε πως η Ουάσινγκτον ενδιαφέρεται έντονα για την επιτυχή έκβαση των διαπραγματεύσεων. «Είναι ευκαιρία για μια λύση, η οποία θα ανοίξει το δρόμο για την ένταξη της ΠΓΔΜ στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ» σημείωσε.

Αναφερόμενος στον στρατηγικό ρόλο της Ελλάδας στα Βαλκάνια, ο κ. Πάιατ δήλωσε πως «όσο δυνατότερη είναι η Ελλάδα, όσο υγιέστερη είναι η ελληνική οικονομία, τόσο περισσότερο η Ελλάδα θα μπορεί να δρα ως πυλώνας σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή».

 

Ερωτηθείς σχετικά με το σχόλιό του για την έρευνα του FBI για τη Novartis, ο Αμερικανός διπλωμάτης δήλωσε πως «δεν είμαι σε θέση να σχολιάσω ελληνικές έρευνες» και πρόσθεσε πως «ως προς την αμερικάνικη έρευνα για την εταιρεία, το FBI ασχολείται μόνο με παραβιάσεις της αμερικάνικης νομοθεσίας».