X

Απορρίφθηκε η έφεση αποφυλάκισης των δύο Ελλήνων στρατιωτικών

Αρνητική η απόφαση του δικαστηρίου της Αδριανούπολης. Παραμένουν έγκλειστοι στις Φυλακές

Ant1news

Απορρίφθηκε απο το δικαστήριο της Αδριανούπολης, όπως μετέδωσε η ανταποκρίτρια του ΑΝΤ1 στην Τουρκία, Μαρία Ζαχαράκη, η έφεση στην απόφαση προφυλάκισης των δύο Ελλήνων στρατιωτικών κι έτσι τα δύο στελέχη του Ελληνικού Στρατού θα παραμείνουν έγκλειστα στις Φυλακές της Αδριανούπολης μέχρι να εκδικαστεί η υπόθεση της παράνομης εισόδου τους στην Τουρκία.

Οι δικηγόροι των Ελλήνων είχαν ασκήσει έφεση κατά της απόφασης της προφυλάκισής τους, η οποία διατάχθηκε - μεταξύ άλλων- και διότι δεν είχαν μόνιμη κατοικία στην Τουρκία. Σύμφωνα με την πρώτη ενημέρωση τους απο το δικαστήριο, η απόφαση αναμενόταν να εκδοθεί ακόμη και σε βάθος μίας εβδομάδας.

Ωστόσο, όπως μεταδίδουν τουρκικά ειδησεογραφικά πρακτορεία και αναμεταδίδει η ανταποκρίτρια του ΑΝΤ1 στην Τουρκία, Μαρία Ζαχαράκη, οι συνήγοροι κλήθηκαν απο τους δικαστές κι ενημερώθηκαν ότι η έφεση στην απόφαση προφυλάκισης των δύο στρατιωτικών τελικώς απορρίφθηκε. 

Η ελληνική πλευρά ζητούσε να αναγνωριστεί ως προσωρινή κατοικία των δύο το Ελληνικό Προξενείο στην Αδριανούπολη κι έτσι να βγουν από τις Φυλακές Αδριανούπολης, μέχρι να εκδικαστεί η έφεση, κάτι που όμως δεν έγινε αποδεκτό.

Παράλληλα το δικαστήριο αποφάσισε να επιτρέψει στις οικογένειες των δυο Ελλήνων στρατιωτικών να τους επισκεφθούν στις φυλακές όπου κρατούνται.

Άγνωστο πότε θα γίνει η δίκη

Η δίκη τους, που επρόκειτο να γίνει το πρωί αναβλήθηκε και μάλιστα οι δύο Έλληνες στρατιωτικοί δεν οδηγήθηκαν ποτέ στην αίθουσα του δικαστηρίου. Παραμένει άγνωστο πότε θα οριστεί να γίνει η δίκη τους. Μέχρι να οριστεί η δικάσιμος, οι δύο στρατιωτικοί θα μείνουν έγκλειστοι στις Φυλακές Αδριανούπολης. 

Λίγο νωρίτερα, πάντως, ο Νίκος Κοτζιάς είχε κάνει "συστάσεις" στην 'Άγκυρα για το πως πρέπει να αντιμετωπιστεί το ζήτημα απο τις τουρκικές Αρχές

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Ανδρέας Λοβέρδος, τονίζει σε ανακοίνωση του ότι «η εξέλιξη της υπόθεσης των δύο Ελλήνων στρατιωτικών αποκτά πολύ σοβαρά και αρνητικά χαρακτηριστικά.

Η στάση της Τουρκίας, με την απόρριψη του αιτήματος να αφεθούν ελεύθεροι μέχρι τη δίκη αλλά και μέσω των δηλώσεων “κυβερνητικού εκπροσώπου” που θέτει ακόμη και ζήτημα στρατιωτικής κατασκοπείας, επιβεβαιώνει τα προβλήματα με το κράτος δικαίου στην Τουρκία του Ερντογάν, βασική υποχρέωση του οποίου είναι η διεξαγωγή δίκαιης δίκης.

Η ελληνική κυβέρνηση μετά τις άστοχες εκτιμήσεις και διαβεβαιώσεις της, ότι το περιστατικό θα είχε γρήγορο και αίσιο τέλος , οφείλει να προβεί σε κάθε επιβαλλόμενη διπλωματική ενέργεια προκειμένου οι δύο στρατιωτικοί να επιστρέψουν το ταχύτερο στην πατρίδα και να προστατεύσει την τιμή των ελληνικών όπλων που είναι αδιαπραγμάτευτη.

Το Ποτάμι σε ανακοίνωση του για το θέμα της σύλληψης των δυο Ελλήνων στρατιωτικών, τονίζει ότι «ένα σύνηθες περιστατικό ρουτίνας, έχει μετατραπεί από την πλευρά της Τουρκίας σε μείζον διπλωματικό ζήτημα, με θύματα δύο Έλληνες αξιωματικούς που παραμένουν στις τουρκικές φυλακές αντιμετωπίζοντας κάθε μέρα και νέες κατηγορίες. Οι προσπάθειες συμψηφισμών και άλλου είδους παζαριών είναι προφανείς. Η Τουρκία οφείλει να επανεξετάσει τη στάση της. Η κυβέρνηση πρέπει να ενεργοποιήσει τους συμμάχους μας  στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ ώστε να σταματήσει η ομηρία δύο ανθρώπων κατά παράβαση κάθε αρχής δικαίου». 

Το πρωί οι γονείς τους επισκέφθηκαν τους δύο στρατιωτικούς στις Φυλακές Αδριανούπολης και είχαν συνάντηση περίπου μίας ώρας μαζί τους, χωρίς μετά το τέλος της συνάντησης να κάνουν την παραμικρή δήλωση.

Το ελληνικό προξενείο έχει ορίσει δύο δικηγόρους, για την νομική τους εκπροσώπηση, ενώ οι συγγενείς τους πέρασαν τα σύνορα, για να βρεθούν στο πλευρό τους, από νωρίς τα ξημερώματα της Δευτέρας.

Την ίδια ώρα, οι κάτοικοι της Ορεστιάδας στέκονται με κάθε μέσο που μπορεί να διαθέτουν στο πλευρό των δύο συλληφθέντων, κι έτσι μετά τις παρακλήσεις που έκαναν σε ναούς της πόλης, αποφάσισαν τη μαζική αναβολή των εκδρομών και επισκέψεων στην Αδριανούπολη, με ταξιδιωτικό γραφείο να εκδίδει σχετική ανακοίνωση, την οποία «συνυπογράφουν» οι κάτοικοι της Ορεστιάδας.