X

“Πόλεμος νεύρων” από την Τουρκία για τους δύο Έλληνες στρατιωτικούς

Οι εξελίξεις θα συζητηθούν στο άτυπο κυβερνητικό συμβούλιο. Ο Καμμένος ενημερώνει τους Υπουργούς Άμυνας της ΕΕ. Κλιμακώνει τις προκλήσεις της στο Αιγαίο η Άγκυρα.

Ant1news

Κορυφώνεται η αγωνία για την τύχη των δύο Ελλήνων στρατιωτικών, που παραμένουν έγκλειστοι στις φυλακές της Αδριανούπολης μέχρι να εκδικαστεί η υπόθεση της “παράνομης εισόδου” τους στην Τουρκία. Το αίτημα αποφυλάκισής τους απορρίφθηκε, καθώς η Άγκυρα φαίνεται ότι θέλει να σύρει την Ελληνική Κυβέρνηση σε μία ψυχοφθόρα διαπραγμάτευση.

Είναι χαρακτηριστικό πως το σκεπτικό της απόφασης βασίστηκε στο γεγονός ότι οι δύο στρατιωτικοί δεν έχουν μόνιμο τόπο κατοικίας και υπάρχει ο κίνδυνος να διαφύγουν, ενώ δεν έχει ολοκληρωθεί επίσης η εξέταση των κινητών τηλεφώνων που είχαν στην κατοχή τους. Όπως μεταδίδει η ανταποκρίτρια του ΑΝΤ1 στην Τουρκία, Μαρία Ζαχαράκη, τα τηλέφωνα των Ελλήνων στρατιωτικών εστάλησαν στην Άγκυρα για να ελεγχθούν από ειδικούς. Ειδικότερα, σύμφωνα με την εφημερίδα “Milliyet”, έχουν σταλεί στο Ποινικό Τμήμα της Στρατονομίας, προκειμένου ειδικοί «να ελέγξουν τις φωτογραφίες που υπάρχουν στα κινητά, καθώς και υλικό που μπορεί να έχει σβηστεί».

Τον δικό τους Γολγοθά ζουν οι γονείς των δύο στρατιωτικών που επισκέφθηκαν τα παιδιά τους στη φυλακή και συνομίλησαν για περίπου μία ώρα μαζί τους. Ο πατέρας του ενός μίλησε στον ΑΝΤ1 και περιέγραψε μάλιστα τις συνθήκες, επισημαίνοντας πως είδαν τα παιδιά τους πίσω από το τζάμι και μιλούσαν μαζί τους μέσω τηλεφώνου. Με ανακούφιση άκουσαν τα παιδιά τους να τους διαβεβαιώνουν πως είναι καλά στην υγεία τους και ότι δεν αντιμετωπίστηκαν με εχθρική συμπεριφορά από τους Τούρκους.

Στις Βρυξέλλες βρίσκεται ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας, Πάνος Καμμένος, ο οποίος ενημερώνει τους ομολόγους του της Ευρωπαϊκής Ένωσης τόσο για την υπόθεση της σύλληψης των δύο Ελλήνων στρατιωτικών, όσο και για τις συνεχιζόμενες τουρκικές προκλήσεις στο Αιγαίο και την κυπριακή ΑΟΖ. Σε δηλώσεις του, νωρίς το πρωί, ο κ. Καμμένος τόνισε πως «είναι θέμα που απασχολεί και την Ευρωπαϊκή Ένωση» η σύλληψη των Ελλήνων στρατιωτικών. Σημείωσε πως τέτοιου είδους θέματα συνηθίζεται να λύνονται άμεσα δια της διπλωματικής οδού, ωστόσο στη συγκεκριμένη περίπτωση παρατηρείται μία εμπλοκή από την πλευρά της Τουρκίας. Όπως είπε ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας, μετά την ενημέρωση των ομολόγων του, θα συναντήσει την αναπληρώτρια γενική γραμματέα του ΝΑΤΟ, με την οποία θα συζητήσει τις εξελίξεις στην υπόθεση.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Τζανακόπουλος, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, τόνισε πως "θα αποτελούσε ακραία τουρκική πρόκληση, τυχόν κατηγορία για κατασκοπία στους Έλληνες αξιωματικούς"

Ο Πρόεδρος της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης, σε δηλώσεις του από την Σύμη, δήλωσε ότι η Κυβέρνηση υποτίμησε το περιστατικό, αλλά και ότι η συνεχιζόμενη κράτηση των δυο Ελλήνων στρατιωτικών από τις τουρκικές αρχές είναι απαράδεκτη.

Την ίδια στιγμή, ο εκπρόσωπος της Κομισιόν, Μαργαρίτης Σχοινάς, σε δηλώσεις του ανέφερε ότι η Επιτροπή είναι ενήμερη για το ζήτημα και ελπίζει σε ταχεία και θετική εξέλιξη στο πνεύμα της καλής γειτονίας μεταξύ των δυο χωρών που είναι και σύμμαχοι στο ΝΑΤΟ

Δημοσίευμα της "Χουριέτ", που επικαλείται πληροφορίες του Πρακτορείου "Ντόγκαν", υποστηρίζει ότι οι δυο Έλληνες στρατιωτικοί είχαν παραβιάσει την γραμμή των συνόρων κατά 253 μέτρα, όταν συνελήφθησαν.

Μία «φαινομενικά υπόθεση ρουτίνας» στα ελληνοτουρκικά σύνορα, θα μπορούσε να λάβει διαστάσεις διπλωματικής καταστροφής, υπογραμμίζει η Handelsblatt. Η γερμανική εφημερίδα υποστηρίζει ότι «οι δυο Έλληνες στρατιωτικοί ενδέχεται να κρατούνται για εντελώς διαφορετικό σκοπό: ως ενέχυρο ώστε να αποσπάσει η Άγκυρα παραχωρήσεις από την Αθήνα σε άλλα θέματα».

Ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης διέψευσε, πάντως, τα σενάρια ότι υπάρχει οποιοδήποτε θέμα ανταλλαγής των δύο Ελλήνων στρατιωτικών με τους 8 Τούρκους στρατιωτικούς στην Ελλάδα.

Οι εξελίξεις στην υπόθεση, αλλά και οι συνεχιζόμενες τουρκικές προκλήσεις, αναμένεται να απασχολήσουν το άτυπο κυβερνητικό συμβούλιο, υπό τον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, το μεσημέρι στο Μέγαρο Μαξίμου.

«Ο Ερντογάν πάει να ταπεινώσει την Ελλάδα με το θέμα των δύο στρατιωτικών», υποστήριξε ο Αντιπρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κωστής Χατζηδάκης, επισημαίνοντας σειρά κινήσεων της Άγκυρας στο Αιγαίο, στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ) της Κύπρου, αλλά και στη Θράκη.

Η προκλητικότητα της Άγκυρας ξεπέρασε κάθε όριο με τη NAVTEX που εξέδωσε χθες, στην οποία “βαπτίζει” το Καστελλόριζο ως τουρκική περιοχή. Πιο συγκεκριμένα με την Navvtex 345/2018 ανακοινώνει άσκηση έρευνας και διάσωσης στις 7 Μαρτίου σε χερσαίο τουρκικό έδαφος, αλλά και σε θαλάσσια περιοχή που περιλαμβάνει ολόκληρο το Καστελλόριζο!