X

Προκλητική ανακοίνωση του τουρκικού ΥΠΕΞ κατά Παυλόπουλου

Ζητά από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να σέβεται τα σύνορα. Καταδικάζει το κάψιμο της τουρκικής σημαίας στη διάρκεια διαδήλωσης στην Αθήνα.

Ant1news

Την ώρα που οι προκλήσεις της Άγκυρας στο Αιγαίο δεν έχουν τέλος, το τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών καλεί τον Προκόπη Παυλόπυλο… να σέβεται τα σύνορα της γειτονικής χώρας.

Ειδικότερα, ο εκπρόσωπος του τουρκικού ΥΠΕΞ, Χαμί Ακσόι, κλήθηκε να απαντήσει σε χθεσινές δηλώσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας. Όπως μεταδίδει η ανταποκρίτρια του ΑΝΤ1 στην Τουρκία, Μαρία Ζαχαράκη, ο Χαμί Ακσόι δήλωσε: «Σύμφωνα με τον ελληνικό Τύπο, χθες ο κ. Παυλόπουλος, Πρόεδρος της Ελλάδας, προέβη στην εξής δήλωση αναφορικά με τη χώρα μας: “Μπορεί να μην έχουμε τα εδάφη που θα έπρεπε να είχαμε ιστορικά” (…) “Αν η ιστορία μας αναγκάσει, θα κάνουμε κι εμείς ό,τι έκαναν και οι πρόγονοί μας”. Καλούμε τον Πρόεδρο Παυλόπουλο να επιδεικνύει τον απαιτούμενο σεβασμό απέναντι στο διεθνές δίκαιο και τα σύνορα της χώρας μας και να απέχει από ρητορικές που δεν αρμόζουν στη θέση του και θα μπορούσαν να προκαλέσουν μία χωρίς λόγο ένταση».

Παράλληλα, το τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών καταδίκασε έντονα το κάψιμο της τουρκικής σημαίας κατά τη διάρκεια διαδήλωσης στην Αθήνα, τη Δευτέρα.

«Καταδικάζουμε έντονα το κάψιμο της σημαίας μας κατά τη διάρκεια διαδήλωσης εναντίον της Τουρκίας που οργανώθηκε από ένα ρατσιστικό κόμμα στην Αθήνα στις 5 Μαρτίου. Αναμένουμε από τις ελληνικές Αρχές να συλλάβουν τους δράστες αυτής της αποτρόπαιης πράξης εναντίον της σημαίας μας και να τους παραπέμψουν το συντομότερο δυνατό ενώπιον της δικαιοσύνης».

Στο ίδιο θέμα αναφέρθηκε και ο Τούρκος Πρωθυπουργός, Μπιναλί Γιλντιρίμ, δηλώνοντας ότι «η σημαία για μια χώρα σημαίνει τιμή, σημαίνει υπερηφάνεια. Όταν γίνεται προσβολή σε μια σημαία μιας χώρας, όταν την καίνε, αυτό σημαίνει προσβάλλεται και η ίδια η χώρα. Κι επομένως, αυτό δεν μπορεί να γίνει επ’ ουδενί αποδεκτό.

 Η σημαία μας με το μισοφέγγαρο το περήφανο σύμβολό μας. Στο όνομα αυτής της σημαίας μας δίνουμε τη ζωή μας. Για αυτήν πολεμάμε με όλες μας τις δυνάμεις. Εμείς δεν τους απευθυνόμαστε καν σε όσους προβαίνουν σε τέτοιες απρέπειες».