X

Σκληρό “πόκερ” από την Τουρκία για το Αιγαίο και τους δύο στρατιωτικούς

Ηχηρό μήνυμα Παυλόπουλου στην Άγκυρα. Νέα τουρκική NAVTEX δεσμεύει το κεντρικό Αιγαίο για ασκήσεις μέχρι το Πάσχα. Συγκλονίζουν οι συγγενείς των ενστόλων.

Ant1news

Παρατείνεται το θρίλερ με την κράτηση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών στις φυλακές της Αδριανούπολης, καθώς κανείς δεν ξέρει πόσο ακόμη θα καθυστερήσει η εκδίκαση της υπόθεσης.

Συγκλονιστικές είναι οι δηλώσεις συγγενών του λοχία Κούκλατζη στον ΑΝΤ1 που παρακολουθούν με αγωνία τις εξελίξεις και περιγράφουν τις συνθήκες κράτησης των δύο στρατιωτικών.

Ο πατέρας και ο θείος του Δημήτρης Κούκλατζη μίλησαν στην εκπομπή “Καλημέρα Ελλάδα”, τονίζοντας πως το φρόνημα των παιδιών είναι υψηλό και ελπίζουν πως σύντομα θα επιστρέψουν στην πατρίδα. Όπως τους είπαν, δεν έχει ασκηθεί εναντίον τους κανενός είδους βία και οι συνθήκες κράτησης είναι καλές.

Η οικογένεια του λοχία Κούκλατζη εξέφρασε τις ευχαριστίες της προς όσους της συμπαραστέκονται στις δύσκολες αυτές ώρες.

Η Τουρκία ακολουθεί πολιτική “ομηριών”, σχολίασε στην ίδια εκπομπή ο διεθνολόγος Κωνσταντίνος Φίλης.

Για “στημένη υπόθεση” έκανε λόγο ο αμυντικός αναλυτής και πρώην εκπρόσωπος Τύπου του ΝΑΤΟ, Παναγιώτης Θεοδωρακίδης, ο οποίος άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο υφαρπαγής των δύο στρατιωτικών στα ελληνοτουρκικά σύνορα.

Υπενθυμίζεται πως σύμφωνα με τις τουρκικές αρχές, οι Έλληνες στρατιωτικοί μπήκαν 253 μέτρα μέσα στο τουρκικό έδαφος.

Ηχηρό μήνυμα στην Τουρκία έστειλε ο Προκόπης Παυλόπουλος

Σαφές μήνυμα σε όσους αμφισβητούν την ελληνικότητα των νησιών και των νησίδων της Δωδεκανήσου, έστειλε σήμερα από την Νίσυρο, όπου βρέθηκε για τον εορτασμό της 70ης επετείου Ενσωμάτωσης της Δωδεκανήσου, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος.

Αναφερόμενος ειδικά στην Τουρκία, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επεσήμανε ότι «η Ελλάδα επιθυμεί τη φιλία και την καλή γειτονία με την Τουρκία, γι’ αυτό και στηρίζει την Ευρωπαϊκή της πορεία, θα πρέπει όμως ο σεβασμός των συνόρων να είναι σεβασμός του Διεθνούς Δικαίου στο σύνολό του και των συνθηκών της Λωζάννης, των Παρισίων, αλλά και του Διεθνούς Δικαίου της θάλασσας. Αυτή είναι η βάση πάνω στην οποία μπορούμε να χτίσουμε τη φιλία μας με την Τουρκία».

“Λάδι στη φωτιά” ρίχνουν οι προκλήσεις της Άγκυρας

Συγκεκριμένα, ο Τούρκος Πρωθυπουργός, Μπιναλί Γιλντιρίμ, παραπέμπει στην τουρκική Δικαιοσύνη  για την διευθέτηση της υπόθεσης των δύο Ελλήνων στρατιωτικών, εγκαλώντας και ειρωνευόμενος παράλληλα την Ελλάδα, επειδή έθεσε το θέμα στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στο ΝΑΤΟ.

Νωρίτερα το τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών καλούσε τον Προκόπη Παυλόπουλο… να σέβεται τα σύνορα της γειτονικής χώρας, την ώρα που οι προκλήσεις της Άγκυρας στο Αιγαίο δεν έχουν τέλος. Με νέα NAVTEX που εξέδωσε η Τουρκία μέσω του υδρογραφικού σταθμού Σμύρνης - μετά το Καστελλόριζο, που έθεσε …υπό ομηρία για 4 ώρες το απόγευμα της Τετάρτης - δεσμεύει το κεντρικό Αιγαίο για ασκήσεις με πραγματικά πυρά μέχρι το Πάσχα!

Όπως μεταδίδει η ανταποκρίτρια του ΑΝΤ1 στην Τουρκία, Μαρία Ζαχαράκη, ο εκπρόσωπος του τουρκικού ΥΠΕΞ κλήθηκε να απαντήσει σε χθεσινές δηλώσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας. Ο Χαμί Ακσόι είπε τα εξής: «Σύμφωνα με τον ελληνικό Τύπο, χθες ο κ. Παυλόπουλος, Πρόεδρος της Ελλάδας, προέβη στην εξής δήλωση αναφορικά με τη χώρα μας: “Μπορεί να μην έχουμε τα εδάφη που θα έπρεπε να είχαμε ιστορικά” (…) “Αν η ιστορία μας αναγκάσει, θα κάνουμε κι εμείς ό,τι έκαναν και οι πρόγονοί μας”. Καλούμε τον Πρόεδρο Παυλόπουλο να επιδεικνύει τον απαιτούμενο σεβασμό απέναντι στο διεθνές δίκαιο και τα σύνορα της χώρας μας και να απέχει από ρητορικές που δεν αρμόζουν στη θέση του και θα μπορούσαν να προκαλέσουν μία χωρίς λόγο ένταση».

Παράλληλα, το τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών καταδίκασε έντονα το κάψιμο της τουρκικής σημαίας κατά τη διάρκεια διαδήλωσης στην Αθήνα, τη Δευτέρα. «Καταδικάζουμε έντονα το κάψιμο της σημαίας μας κατά τη διάρκεια διαδήλωσης εναντίον της Τουρκίας που οργανώθηκε από ένα ρατσιστικό κόμμα στην Αθήνα στις 5 Μαρτίου. Αναμένουμε από τις ελληνικές Αρχές να συλλάβουν τους δράστες αυτής της αποτρόπαιης πράξης εναντίον της σημαίας μας και να τους παραπέμψουν το συντομότερο δυνατό ενώπιον της δικαιοσύνης».

 

Την ίδια ώρα στον τουρκικό Τύπο καλλιεργείται “πολεμικό κλίμα”, όπως μεταδίδει η ανταποκρίτρια του ΑΝΤ1, Μαρία Ζαχαράκη. Η εφημερίδα Hurriyet κάνει λόγο για «εκβιασμό» μέσω Ε.Ε. του Έλληνα Υπουργού Άμυνας, αναφερόμενη στον Πάνο Καμμένο που ενημέρωσε χθες τους ομολόγους του στις Βρυξέλλες. Για «θρασύτατες απειλές από την Ελλάδα» γράφει η εφημερίδα Sabah. «Ο Τσίπρας ζητάει βοήθεια από τον ΟΗΕ για την επιστροφή των Ελλήνων στρατιωτικών», αναφέρουν τα τηλεοπτικά ρεπορτάζ στη γειτονική χώρα για την επικοινωνία του Πρωθυπουργού με τον ΓΓ των Ηνωμένων Εθνών, Αντόνιο Γκουτέρες.