X

Υπό την “εποπτεία” του 6ου αμερικανικού στόλου η ανατολική Μεσόγειος

Επισήμως, βέβαια, οι ΗΠΑ διαβεβαιώνουν την Τουρκία ότι δεν βρίσκεται εκεί για την προστασία της ExxonMobil που ξεκινά εργασίες στην κυπριακή ΑΟΖ.

Ant1news

Για τουλάχιστον επτά μήνες θα παραμείνει το αεροπλανοφόρο USS Iwo Jima - και τα πλοία που το συνοδεύουν -στην ανατολική Μεσόγειο, όπως δήλωσε Αμερικανός αξιωματούχος στο τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων “Anadolu”, με στρατιωτικούς αναλυτές να συνδέουν την παρουσία του με τις εργασίες του ενεργειακού κολοσσού Exxon Mobil στην κυπριακή ΑΟΖ.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η μετακίνηση της αρμάδας που συνοδεύει το αεροπλανοφόρο USS Iwo Jima είχε προγραμματιστεί εδώ και μήνες.

Επισήμως, βέβαια ο εκπρόσωπος Τύπου της Διοίκησης των Δυνάμεων στην Ευρώπη (EUCOM) του αμερικανικού Πενταγώνου, Τζόνι Μάικλ, διέψευσε προς το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων “Anadolu»” ότι ο 6ος στόλος των ΗΠΑ βρίσκεται στην περιοχή για να προστατεύσει το πλοίο της ExxonMobil, που ετοιμάζεται για γεωτρήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ. «Είναι τελείως ανυπόστατοι οι ισχυρισμοί ότι ο 6ος στόλος των ΗΠΑ βρίσκεται στην ανατολική Μεσόγειο για να προστατεύσει την ExxonMobil», δήλωσε.

 

Όπως μεταδίδει η ανταποκρίτρια του ΑΝΤ1 στην Τουρκία, Μαρία Ζαχαράκη, ο Τζόνι Μάικλ ανέφερε, μεταξύ άλλων, στο “Anadolu” ότι «η μονάδα καταδρομών Amphibious Ready του Iwo Jima και η 26η μονάδα πεζοναυτών διεξάγουν μία τακτική προγραμματισμένη άσκηση στην περιοχή όπου δραστηριοποιείται ο 6ος στόλος. Τα εν λόγω πλοία περιλαμβάνονται στην αρμάδα που έφτασε στο Ισραήλ στις 6 Μαρτίου, προκειμένου να συμμετάσχουν στην άσκηση “Juniper Cobra 2018”.

Σημειώνεται πως “Juniper Cobra 2018” αποτελεί μία τακτική εκπαιδευτική άσκηση μεταξύ ΗΠΑ και Ισραήλ, η οποία θα διαρκέσει 3 εβδομάδες και στόχο έχει την διασφάλιση της περιφερειακής σταθερότητας, καθώς και τη διατήρηση του αξιόμαχου του ναυτικού του Ισραήλ.

Σύμφωνα με τον Αμερικανό εκπρόσωπο, το πλοίο ‘Οak Ηill’ αποχώρησε από την περιοχή και στις 7 Μαρτίου πέρασε τα Δαρδανέλια και τα Στενά του Βοσπόρου για να συμμετάσχει στην εαρινή άσκηση “Φουρτούνα” με τις ναυτικές δυνάμεις της Ρουμανίας.

 

«Δεν πρόκειται για μία έκτακτη κατάσταση»

Τουρκικές πηγές ασφαλείας, που μίλησαν επίσης στο “Anadolu”, υπογραμμίζουν πως οι ειδήσεις περί “προστασίας της Exxon Mobil από τον 6ο στόλο”, έχουν στόχο την κοινή γνώμη της Ελλάδας και της Ελληνοκυπριακής πλευράς.

Οι Τούρκοι αξιωματούχοι επισημαίνουν ότι και τα προηγούμενα χρόνια υπήρχε παρουσία αμερικανικών πλοίων στη Μεσόγειο για κοινές ασκήσεις στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ ή μεταξύ άλλων χωρών και ότι δεν πρόκειται για μία κατάσταση πέραν των συνηθισμένων.