X

Αγωνία δίχως τέλος για τους δυο Έλληνες στρατιωτικούς

Παραμένουν κρατούμενοι στις φυλακές της Αδριανούπολης. Οι Τούρκοι άλλαξαν την ημέρα του επισκεπτηρίου. Μήνυμα με πολλούς αποδέκτες από τον Πάιατ.

Ant1news

Αγωνία δίχως τέλος για τους δυο Έλληνες στρατιωτικούς, οι οποίοι για 17η ημέρα παραμένουν κρατούμενοι στις φυλακές υψίστης ασφαλείας στην Αδριανούπολη.

Την ερχόμενη Τετάρτη οι οικογένειες του Ανθυπολοχαγού  Άγγελου Μητρετώδη και του λοχία ΕΠΟΠ Δημήτρη Κούκλατζη θα έχουν τηλεφωνική επικοινωνία μαζί τους, ενώ την ερχόμενη Παρασκευή θα μεταβούν στην Αδριανούπολη για να μπορέσουν να τους δουν από κοντά.

Πάντως, οι τουρκικές αρχές δεν έδωσαν σαφή απάντηση για τους λόγους της αλλαγής και υποστήριξαν ότι οφείλεται σε γραφειοκρατικά ζητήματα.

Μήνυμα με πολλούς αποδέκτες από τον Πάιατ

Ωστόσο, την ώρα που το κλίμα στις ελληνοτουρκικές σχέσεις παραμένει τεταμένο από τα Ιωάννινα ο Αμερικανός πρέσβης Τζέφρι Πάιατ στέλνει σαφές μήνυμα χαρακτηρίζοντας την Ελλάδα πυλώνα σταθερότητας στα δυτικά Βαλκάνια.

«Η Ελλάδα και οι ΗΠΑ μοιράζονται την ίδια άποψη για αυτήν την περιοχή, που είναι να δουν τις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων να συνεχίσουν την πορεία προς τους ευρωπαϊκούς θεσμούς, την ένταξη στην ΕΕ και αν το επιλέξουν, στο ΝΑΤΟ. Θέλουμε να δούμε την Τουρκία να παραμένει προσδεδεμένη στη Δύση και τους ευρωπαϊκούς θεσμούς» ανέφερε ο Τζέφρι Πάιατ. 

 

Επιμένουν οι Τούρκοι ότι η Ελλάδα κατέχει παρανόμως νησιά στο Αιγαίο

Νωρίτερα ο Τούρκος Ναύαρχος εν αποστρατεία και βουλευτής του Κεμάλ Κιλιντσάρογλου συντηρώντας το κλίμα έντασης, έκανε λόγο για «κατεχόμενα τουρκικά νησιά» από τους Έλληνες στο Αιγαίο.

«Όσον αφορά τα χαμένα μας νησιά στο Αιγαίο, μας έχει ανησυχήσει o επιθετικός και ο χωρίς προηγούμενο απειλητικός τρόπος που συμπεριφέρθηκε η Ελλάδα κατά το παρελθόν», δήλωσε ο Ντουρσούν Τσιτσέκ. 

Τεταμένες οι σχέσεις Ελλάδας – Τουρκίας 

Την ίδια ώρα, ιδιαίτερα τεταμένη χαρακτηρίζει την περίοδο στις σχέσεις Ελλάδας - Τουρκίας ο Δημήτρης Τζανακόπουλος. 

«Από την μεριά της Ελληνικής Κυβέρνησης έχουν γίνει όλες οι πολιτικές και διπλωματικές ενέργειες που επιβάλει η κατάσταση. Αναμένουμε τις αποφάσεις του Τούρκου εισαγγελέα και το κατηγορητήριο για να δούμε πώς θα κινηθούμε από εκεί και πέρα», ανέφερε μιλώντας στον Alpha 989 ο κ. Τζανακόπουλος. 

Μήνυμα προς την Τουρκία έστειλε και ο Πρόεδρος της ΝΔ. «Ζητώ ξανά από την Τουρκία να απελευθερώσουμε το συντομότερο δυνατόν τους δύο Έλληνες στρατιωτικούς. Εάν θέλουμε να επικεντρωθούμε στις σχέσεις καλής γειτονίας , πρέπει να είμαστε σίγουροι ότι δεν εμπλεκόμαστε σε ενέργειες που πυροδοτούν ένταση μεταξύ των δύο χωρών», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.