X

Κρίσιμες επαφές Κοτζιά στα Σκόπια

"Σπάει" το αεροπορικό εμπάργκο ο Υπουργός Εξωτερικών μετά την καθαίρεση των πινακίδων με το όνομα του Μεγάλου Αλεξάνδρου. Στο επίκεντρο το ελληνικό σχέδιο συμφωνίας.

Ant1news

Με υπαρκτές τις διαφωνίες των ΑΝΕΛ και το βέτο τους στην χρήση του όρου Μακεδονία, ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς μεταβαίνει σήμερα αεροπορικώς στα Σκόπια, "σπάζοντας" το εμπάργκο μετά την καθαίρεση των πινακίδων με το όνομα του Μεγάλου Αλεξάνδρου. 

Ο κ. Κοτζιάς αναμένεται να έχει συναντήσεις με την πολιτική ηγεσία, την αντιπολίτευση και αλβανικά κόμματα της ΠΓΔΜ, ώστε να συνεχιστούν οι συνομιλίες με σκοπό την εξεύρεση αμοιβαία αποδεκτής λύσης.

Ήδη έχει αποσταλεί το ελληνικό σχέδιο συμφωνίας και αναμένονται τοποθετήσεις από τη γείτονα χώρα.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος σε δηλώσεις του ανέφερε ότι «το σχέδιο έχει συνταχθεί με βάση τις πάγιες διαπραγματευτικές θέσεις της ελληνικής κυβέρνησης, ήτοι σύνθετη ονομασία που θα ισχύει έναντι όλων και για όλες τις χρήσεις, πράγμα που συνεπάγεται και την ανάγκη για τροποποίηση του Συντάγματος στη γειτονική χώρα».

Στις 30 Μαρτίου αναμένεται και νέα συνάντηση των Υπουργών Εξωτερικών Ελλάδας και ΠΓΔΜ στη Βιέννη με τον μεσολαβητή του ΟΗΕ Μάθιου Νίμιτς.