X

O ...χρησμός Τσίπρα για το “Gorna Macedonia”

To "μπαλάκι" στην απέναντι πλευρά έριξε ο Πρωθυπουργός για την ολοκλήρωση της διαπραγμάτευσης. Το σχόλιο της ΝΔ.

Ant1news

Το "μπαλάκι" στο... τερέν των Σκοπίων πέταξε ο Αλέξης Τσίπρας, μετά τη σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις Βρυξέλλες.  

«Εύχομαι σε λίγο καιρό να συστήνετε εδώ ως Gorna Macedonia, ή οποίο άλλο όνομα συμφωνήσουν», είπε, με νόημα, ο Πρωθυπουργός χαρακτηρίζοντας ως «υψηλού συμβολισμού» την επίσκεψη του Νίκου Κοτζιά στα Σκόπια  .

«Έχουμε την ιστορική ευκαιρία να λύσουμε το πρόβλημα αλλά δεν μας πιέζει κανείς. Δεν είναι υπαρξιακό το θέμα. Μπορούμε να ζήσουμε και χωρίς αυτήν. Δεν νομίζω ότι το ίδιο ισχύει και για τη γειτονική μας χώρα» πρόσθεσε ο Πρωθυπουργός .

Ο κ. Τσίπρας κατέστησε σαφές ότι η λύση στο ονοματολογικό της FYROM δεν πρέπει να είναι «μια λύση του ποδαριού» αλλά να είναι «στέρεη λύση».

Όπως εξήγησε «να είναι με λίγα λόγια για όλες τις χρήσεις. Δεν μπορεί να είναι άλλο όνομα στον ΟΗΕ και άλλο στο Σύνταγμα».

«Προχωράμε ενώ υπάρχουν αντιδράσεις, που τις σεβόμαστε γιατί είναι ένα ευαίσθητο θέμα, αλλά είμαι αποφασισμένος να προχωρήσω αν εξυπηρετεί η λύση το εθνικό συμφέρον» κατέληξε ο Πρωθυπουργός.

ΝΔ: να συνειδητοποιήσει τις εθνικές ευθύνες του Πρωθυπουργός

«Να σοβαρευτεί» και «να συνειδητοποιήσει τις εθνικές ευθύνες του» καλεί η Νέα Δημοκρατία τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, με αφορμή απάντησή του σε ερώτηση δημοσιογράφου από την ΠΓΔΜ.

Σε ανακοίνωσή της, η Πειραιώς τονίζει πως «με τη σημερινή ασόβαρη απάντηση που έδωσε ο κ. Τσίπρας σε Σκοπιανή δημοσιογράφο, ευχόμενος την επόμενη φορά που θα συναντηθούν να εκπροσωπεί την Γκόρνα Μακεδονία, επιβεβαιώνεται δυστυχώς πόσο ανεύθυνα και επιπόλαια χειρίζεται ο ίδιος και η κυβέρνησή του τα εθνικά μας θέματα».

«Καλούμε τον Πρωθυπουργό, επιτέλους, να σοβαρευτεί και να συνειδητοποιήσει τις εθνικές ευθύνες του», συμπληρώνει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Καταλήγοντας, τονίζει πως «για τη Νέα Δημοκρατία δεν νοείται καμία συζήτηση για το όνομα της γείτονος, χωρίς την προηγούμενη αλλαγή του Συντάγματός της και την απάλειψη κάθε εκδήλωσης αλυτρωτισμού εκ μέρους της».