X

Ηχηρή η “απάντηση” του πολιτικού κόσμου στα τουρκικά “παιχνίδια”

«Πυρά» από την Αθήνα στην κλιμακούμενη τουρκική προκλητικότητα. Καθήλωσε η μεγάλη στρατιωτική παρέλαση. Μήνυμα ετοιμότητας από τις Ένοπλες Δυνάμεις.

Ant1news

Του Χρήστου Μαζανίτη

Με ομοθυμία και ενότητα το σύνολο του πολιτικού κόσμου της χώρας έστρεψε σήμερα τα «πυρά» του στην κλιμακούμενη τουρκική προκλητικότητα, με αφορμή την Εθνική Επέτειο της 25ης Μαρτίου.

Με το LEOPARD 1 A5 βαμμένο στα χρώματα της Ελλάδας, ο ελληνικός Στρατός άνοιξε την παρέλαση της 197ης επετείου από την Επανάσταση κατά της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας το 1821. Η ιστορία πιο επίκαιρη από ποτέ…

«Είμαστε κατά την ιστορική μας κληρονομιά λαός και Έθνος που θα υπερασπιζόμαστε πάντοτε, δίχως ίχνος εκπτώσεων, την Ελευθερία μας κατ’ επέκταση δε τα σύνορα, το έδαφος και την κυριαρχία της Πατρίδας μας και της Μεγάλης Ευρωπαϊκής μας Οικογένειας, της Ευρωπαϊκής Ένωσης» τόνισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλος.

Τη στιγμή που κατά τη διάρκεια της παρέλασης τον αττικό ουρανό «έσκιζαν» τα ελικόπτερα Aegean Hawk του Πολεμικού Ναυτικού, 15 πλοία βρίσκονταν ανεπτυγμένα σε όλο το Αιγαίο στέλνοντας μήνυμα στην Τουρκία για το ποιο θα είναι το τελευταίο σκαρί που θα πιάνει λιμάνι.

Η Navtex, με την οποία ανήμερα της Εθνικής μας Επετείου, οι Τούρκοι θα έβγαζαν στο κεντρικό Αιγαίο πλοία για ασκήσεις με πραγματικά πυρά, αποδείχθηκε «άνθρακας». Στις 2:00 το μεσημέρι εμφανίστηκε η Φρεγάτα Goksu, που αφού έκανες μερικές βόλτες, επέστρεψε στην Σμύρνη.

Από τα Ψαρά ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας κάλεσε την Άγκυρα να σταματήσει τις προκλήσεις στο Αιγαίο. «Η Τουρκία οφείλει να σταματήσει τις παράνομες ενέργειες στο Αιγαίο. Την ευημερία και την πρόοδο ενός λαού δεν την διασφαλίζουν οι προκλήσεις και οι εθνικιστικές κορώνες αλλά ο αλληλοσεβασμός και η συνεργασία με τους γείτονες, η καλή γειτονία και η διαρκής επιδίωξη επίλυσης των διαφορών» είπε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός.

Σε υψηλούς τόνους ο υπουργός Άμυνας υπενθύμισε στους γείτονες το μήνυμα της σημερινής ημέρας. «Όσοι σκέφτονται για μεγάλες οθωμανικές αυτοκρατορίες θα πρέπει να θυμούνται και το 1821, το πώς ο ελληνικός λαός, ως μία ψυχή, ενωμένος και δυνατός αντιμετώπισε την αυτοκρατορία και τη συνέτριψε» είπε με νόημα ο Πάνος Καμμένος.

Ενότητα απέναντι στις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η χώρα ζήτησε από το λαό ο Κυριάκος Μητσοτάκης, από την Ορεστιάδα όπου βρέθηκε. «Οι αρετές, όμως, που μας βοήθησαν καθ’ όλη τη διάρκεια της πορείας μας, ως ανεξάρτητο Έθνος, παραμένουν επίκαιρες: Ψυχραιμία, αυτοπεποίθηση και ενότητα. Ενότητα του λαού απέναντι στις μεγάλες προκλήσεις, που αντιμετωπίζουμε σήμερα» σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης.

Εκτός από τα άρματα μάχης, στην παρέλαση της 25ης Μαρτίου στο Σύνταγμα, εντυπωσίασαν οι μονάδες του Στρατού Ξηράς, του Πολεμικού Ναυτικού και της Πολεμικής Αεροπορίας.

Η άψογη παρέλαση των σχηματισμών και οι πτήσεις σε χαμηλό ύψος προκάλεσαν τον θαυμασμό των επισήμων και απέσπασαν παρατεταμένα χειροκροτήματα από τις χιλιάδες κόσμου, που βρέθηκαν στο κέντρο της Αθήνας.