X

Ραγδαίες εξελίξεις στο θέμα των δυο Ελλήνων στρατιωτικών

Νέο αίτημα αποφυλάκισης κατέθεσαν οι δικηγόροι τους. Τι αποφάσισε ο Tούρκος Εισαγγελέας. Την απελευθέρωση τους ζήτησε η ΕΕ απο τον Ερντογάν.

Ant1news

Αρνητικές είναι οι εξελίξεις στο θέμα των δυο Ελλήνων στρατιωτικών που κρατούνται στις φυλακές της Αδριανούπολης.

Παρότι οι δυο Τούρκοι δικηγόροι των δυο αξιωματικών μας είχαν προγραμματίσεις να επισκεφτούν το δικαστήριο της Αδριανούπολης την Παρασκευή, αυτό έγινε σήμερα, δημιουργώντας προσδοκίες για θετικές εξελίξεις, όπως μεταδίδει η ανταποκρίτρια του ΑΝΤ1 στην Τουρκία, Μαρία Ζαχαράκη.

Οι δικηγόροι ζήτησαν ξανά την απελευθέρωσή τους, υποβάλλοντας ένσταση και πάλι, όπως έχουν δικαίωμα από το νόμο, επί της απόφασης του δικαστηρίου που διέταξε την προφυλάκιση (έχουν δικαίωμα για μια ένσταση το μήνα και η προηγούμενη είχε γίνει στις 26 Φεβρουαρίου). Οι δυο αξιωματικοί μας δεν μετέβησαν στο δικαστήριο.

Στην ένσταση τους οι Τούρκοι δικηγόροι ανέφεραν ότι οι Έλληνες στρατιωτικοί έδωσαν τους κωδικούς των τηλεφώνων τους και επίσης δόθηκε και γραπτή επιβεβαίωση του ελληνικού γενικού προξενείου στην Αδριανούπολη ότι οι δύο στρατιωτικοί μπορούν να μείνουν στην Αδριανούπολη.

Άμεση ήταν η εξέταση της αίτησης αποφυλάκισης με τον Εισαγγελέα να την απορρίπτει, ορίζοντας ότι οι δύο Έλληνες στρατιωτικοί θα παραμείνουν προφυλακισμένοι μέχρι να εξεταστούν όλα τα στοιχεία, χωρίς να δώσει σαφές χρονοδιάγραμμα για τις εξελίξεις, πότε δηλαδή θα ολοκληρωθεί η έρευνα και πότε θα απαγγελθεί κατηγορητήριο στα δύο στελέχη του Στρατού Ξηράς.

Οι δικηγόροι τους, πάντως, σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΠΕ-ΜΠΕ, αναμένεται να καταθέσουν, την Τετάρτη, ένσταση επί της αρνητικής απόφασης στο αίτημα αποφυλάκισης.

Το σκεπικό της απόφασης

Συγκεκριμένα η απόφαση αναφέρει ότι «επειδή βρέθηκαν συγκεκριμένες ενδείξεις που ενισχύουν τις υποψίες σχετικά με το έγκλημα που διέπραξαν οι ύποπτοι και επειδή δεν έχουν μόνιμη διεύθυνση στην Τουρκία, υπάρχουν έντονες υποψίες για διαφυγή τους από την Τουρκία σε περίπτωση που αφεθούν ελεύθεροι, Επειδή οι αποδείξεις δεν έχουν ακόμη όλες συγκεντρωθεί και η έρευνα του ψηφιακού υλικού συνεχίζεται, άποψή μας είναι ότι ενδέχεται να τροποποιηθούν τα αδικήματα που τους καταλογίζονται. Λαμβάνοντας υπόψη ότι η πράξη έγινε από στρατιωτικούς, τον τρόπο της ενέργειας, καθώς και το ότι το ανώτατο όριο της ποινής που προβλέπει ο νόμος είναι πέντε χρόνια, η προφυλάκισή τους θεωρείται ότι επιβάλλεται στο πλαίσιο του νόμου, ενώ η αποφυλάκιση τους με περιοριστικούς όρους -βάσει του νόμου- δεν συνιστά διασφάλιση, επομένως αποφασίζεται η συνέχιση της κράτησής τους χωρίς να υπάρχει αλλαγή στους όρους της».

Όλα αυτά, μόλις λίγες ώρες μετά την με την παρότρυνση Γιούνκερ σε Ερντογάν, να αποφυλακιστούν οι δυο Έλληνες στρατιωτικοί σύντομα και σε κάθε περίπτωση πριν από το Πάσχα.

Την ελπίδα του ότι η Τουρκία θα προχωρήσει στην αποφυλάκιση των δυο Ελλήνων στρατιωτικών, το συντομέτρο δυνατό, εξέφρασε και ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας, Πάνος Καμμένος, μιλώντας στην πρωινή ενημερωτική εκπομπή του ΑΝΤ1, "Καλημέρα Ελλάδα".

Ερντογάν σε Μπορίσοφ: Η τουρκική Δικαιοσύνη θα αποφασίσει για τους Έλληνες 

Το ζήτημα επιστροφής στην Ελλάδα των δύο Ελλήνων στρατιωτικών που κρατούνται στην Τουρκία, έθεσε στον Τούρκο Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, κατά τη χθεσινή συνάντηση ΕΕ- Τουρκίας στη Βάρνα, ο πρωθυπουργός της Βουλγαρίας Μπόικο Μπορίσοφ.

Στην κοινή συνέντευξη Τύπου που δόθηκε μετά το τέλος της συνάντησης, ο κ. Μπορίσοφ είπε πως μίλησε με τον κ. Ερντογάν για τους δύο Έλληνες στρατιωτικούς εκ μέρους του Έλληνα πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα και προσέθεσε πως ο Τούρκος Πρόεδρος του απάντησε ότι «την απόφαση θα πάρει η ανεξάρτητη τουρκική δικαιοσύνη». Αργότερα, ο Βούλγαρος πρωθυπουργός ανέφερε πως θα ενημερώσει τον Αλ. Τσίπρα για τα αποτελέσματα των συνομιλιών που διεξήγαγε με τον Τούρκο Πρόεδρο, πάνω στην ατζέντα της συνάντησης.