X

Ένσταση των δικηγόρων των Ελλήνων στρατιωτικών για την απόρριψη αποφυλάκισης

Ουδείς είναι υπεράνω του νόμου σχολίασε ο Ερντογάν. Δήλωση «βόμβα» του Κατσίκη για ανταλλαγή των Ελλήνων με τους 8 Τούρκους.

Ant1news

Σε διαφορετικό δικαστήριο υπέβαλαν σήμερα ένσταση εναντίον της χθεσινής απόφασης-απόρριψης του αιτήματος αποφυλάκισης του 2ου Κακουργιοδικείου Αδριανούπολης οι δικηγόροι των δύο Ελλήνων στρατιωτικών.

Όπως μεταδίδει η ανταποκρίτρια του ΑΝΤ1 στην Τουρκία, Μαρία Ζαχαράκη, οι δικηγόροι χρησιμοποιώντας όλα τα περιθώρια του νόμου έχουν τη δυνατότητα να προσφύγουν σε διαφορετικό δικαστήριο για την ένσταση κι όχι απαραίτητα στο δικαστήριο που έλαβε την απόφαση αρχικώς. Το δικαστήριο είναι υποχρεωμένο να απαντήσει εντός 7 ημερών.

Αν βέβαια η απόφαση του άλλου δικαστηρίου σήμερα είναι διαφορετική και ορίσει ότι είναι άδικη η κράτησή τους, τότε αυτή η απόφαση θα πρέπει να ληφθεί υπόψη από το πρώτο δικαστήριο.

Την ίδια στιγμή ο Τούρκος Πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, σε δηλώσεις του προς τους Τούρκους δημοσιογράφους, μετά την ολοκλήρωσης της Συνόδου στη Βάρνα, υποστήριξε ότι στο θέμα των δυο Ελλήνων στρατιωτικών, τον πρώτο λόγο έχει η τουρκική δικαιοσύνη, καθώς ουδείς είναι πάνω από αυτή.

Παράλληλα ο Τούρκος Πρόεδρος, έστω και εμμέσως συσχέτισε την περίπτωση των δυο Ελλήνων στρατιωτικών με την περίπτωση των οκτώ Τούρκων που έχουν ζητήσει πολιτικό άσυλο στην Ελλάδα και τους οποίους η Άγκυρα χαρακτηρίζει ως πραξικοπηματίες.

Αίσθηση έχει προκαλέσει και η θέση του βουλευτή των ΑΝΕΛ, Κώστα Κατσίκη, ο οποίος τόνισε πως αν οι ηγέτες των δυο χωρών, μπορέσουν να παρακάμψουν την δικαιοσύνη, η ανταλλαγή των δυο Ελλήνων με τους οκτώ Τούρκους θα έδινε λύση στο πρόβλημα.

Τη βεβαιότητα πως δεν υπάρχει κανένα στοιχείο στα κινητά των δυο Ελλήνων στρατιωτικών, οι οποίο παραμένουν κρατούμενοι στις φυλακές Αδιανουπολης εξέφρασε σε συνέντευξη που παραχώρησε ο υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζάνακόπουλος στο ραδιόφωνο της Θεσσαλονίκης «Ράδιο Θεσσαλονίκη».

Υπογράμμισε επιπλέον την προκλητικότητα της Τουρκίας έναντι της Ε.Ε., της Ελλάδας, της Κύπρου και των ΗΠΑ και εξέφρασε την ελπίδα η γείτονα να συμμορφωθεί μετά και τις αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής και της Συνόδου της Βάρνας. Επανέλαβε δε, πως στόχος της κυβέρνησης είναι η απελευθέρωση των δυο στρατιωτικών το συντομότερο δυνατό.

Για το θέμα είχαν σήμερα τηλεφωνική επικοινωνία ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας με τον Βούλγαρο ομόλογό του Μπόικο Μπορίσοφ.