X

Ανεβάζει το “θερμόμετρο” στο Αιγαίο η Άγκυρα

Το Τουρκικό Σ.Α επικρίνει την Ελλάδα για συμπεριφορά ασύμβατη με τις σχέσεις καλής γειτονίας. Στις φυλακές της Αδριανούπολης παραμένουν οι δύο Έλληνες στρατιωτικοί.

Ant1news

Νέα επίθεση εξαπέλυσε ο Τούρκος πρόεδρος, Ταγίπ Ερντογάν, κατά της Ελλάδας.

Στο Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας όπου μετείχε ο Ερντογάν και η στρατιωτική ηγεσία έγινε μία γενική αξιολόγηση του ζητήματος της Κυπριακής ΑΟΖ και των εξελίξεων στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο.

Επιπλέον, σύμφωνα με γραπτή ανακοίνωση του Συμβουλίου, τονίστηκε ότι παρακολουθείται με ιδιαίτερη ευαισθησία από την πλευρά της Τουρκίας η στάση και συμπεριφορά της Ελλάδας που, όπως αναφέρεται, δεν συνάδει με τους όρους καλής γειτονίας. Η ανακοίνωση καταλήγει ότι η Τουρκία είναι αποφασισμένη να μην παραχωρήσει ποτέ κανένα από τα δικαιώματα και τα συμφέροντά της.

Για 29η ημέρα οι δύο Έλληνες στρατιωτικοί παραμένουν κρατούμενοι στις φυλακές της Αδριανούπολης, ενώ εκκρεμεί η ένσταση που υπέβαλαν οι συνήγοροί τους σε άλλο δικαστήριο για την αποφυλάκισή τους.

Ο Μητροπολίτης Καστοριάς Σεραφείμ απέστειλε επιστολή στον Ταγίπ Ερντογάν ζητώντας να απελευθερωθούν οι αξιωματικοί Μητρετώδης και Κούκλατζης.

Σε δηλώσεις της, η Μαρία Σπυράκη επεσήμανε ότι «η επιστροφή των δύο αξιωματικών μας είναι για τη Νέα Δημοκρατία απόλυτη εθνική προτεραιότητα. Ο Πρωθυπουργός, που εμφανίστηκε ράθυμος  στη Βουλή κι έκανε λόγο για “σύνηθες μεθοριακό επεισόδιο” οφείλει τώρα να αξιοποιήσει όλες τις δυνατότητες που του παρέχει η συμμετοχή της Πατρίδας μας στον πυρήνα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ΝΑΤΟ, ώστε να γυρίσουν οι δύο Έλληνες στρατιωτικοί το συντομότερο δυνατό στις οικογένειές τους και την Πατρίδα. Εμείς εξ αρχής πορευθήκαμε με αυτό το γνώμονα. Ότι δηλαδή για τη Νέα Δημοκρατία αποτελεί απόλυτη εθνική προτεραιότητα η επιστροφή των δύο αξιωματικών στην Πατρίδα, στις οικογένειές τους. Ούτε θεωρήσαμε ότι επρόκειτο για ένα “σύνηθες μεθοριακό επεισόδιο” ούτε με ραθυμία ο κ. Μητσοτάκης θυμήθηκε και ήρθε στη Βουλή για να μιλήσει γι’ αυτό το πάρα πολύ σημαντικό θέμα».

Σαφή απάντηση στη στρατηγική της έντασης που καλλιεργεί η Άγκυρα έδωσε χθες η Αθήνα με την άσκηση «Πυρπολητής», που διεξήχθη βορειοδυτικά της Ρόδου με σενάριο την ανακατάληψη βραχονησίδας από τον εχθρό.

Την άσκηση χαιρέτησε ο επικεφαλής της στρατιωτικής επιτροπής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Στρατηγός Μιχάλης Κωσταράκος, με μήνυμα στο Twitter.

 

Η τουρκική εφημερίδα Star σχολιάζει ότι πρόκειται για κίνηση από την Αθήνα που θα κλιμακώσει την ένταση στην ανατολική Μεσόγειο. Σχολιάζεται αρνητικά το ότι για την άσκηση χρησιμοποιείται το παρατσούκλι του Έλληνα ναυάρχου που έκαψε οθωμανικά πλοία το 1821.

«Η Ελλάδα προβαίνει σε προκλητικές ενέργειες για να δημιουργήσει τετελεσμένα στις έρευνες φυσικού αερίου στην Ανατολική Μεσόγειο. Η άσκηση που ξεκίνησε στα Δωδεκάνησα εφαρμόζει σενάριο, σύμφωνα με το οποίο πρώτα διασφαλίζεται η ‘κατάκτηση’ ενός νησιού από αέρος και μετά απελευθερώνεται ολόκληρο», σύμφωνα με την εφημερίδα.

Εν τω μεταξύ, «βούτυρο στο ψωμί» των τουρκικών Μέσων Ενημέρωσης ήταν η πρόταση του Κώστα Κατσίκη για ανταλλαγή των δύο Ελλήνων στρατιωτικών με τους οχτώ Τούρκους, που ζήτησαν άσυλο στη χώρα μας. Οι εφημερίδες στη γείτονα, κάνουν εκτενή αναφορά στις δηλώσεις του βουλευτή των Ανεξάρτητων Ελλήνων, παρου σιάζοντας μάλιστα το σενάριο της ανταλλαγής ως έμπνευση της Αθήνας.

Οζγκιούρ Οζέλ: Ο Ερντογάν δεν μπορεί να δίνει εντολές στη Δικαιοσύνη

Ο βουλευτής του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος, CHP, Οζγκιούρ Οζέλ σχολιάζοντας την έκκληση των Ευρωπαίων ηγετών προς τον Ταγίπ Ερντογάν για την απελευθέρωση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών, συνέστησε στον Ταγίπ Ερντογάν «να σταματήσει το συντομότερο να δίνει εντολές στη Δικαιοσύνη και για τους πολίτες της Τουρκικής Δημοκρατίας που δικάζονται».

Πάντως, ο βουλευτής των ΑΝΕΛ, Δημήτρης Καμμένος, μιλώντας στην πρωινή εκπομπή του ΑΝΤ1, «Καλημέρα Ελλάδα», εξέφρασε εκ νέου την αντίθεση του με την δήλωση του συναδέλφου του. Όπως αποκάλυψε ο κ. Καμμένος, ζήτησε από τον κ. Κατσίκη να ζητήσει συγνώμη από τις οικογένειες των δυο Ελλήνων στρατιωτικών για τη δήλωση του αυτή.