X

Τους πολιτικούς αρχηγούς ενημερώνει για το Σκοπιανό ο Νίκος Κοτζιάς

Τα ραντεβού του Υπουργού Εξωτερικών με τους αρχηγούς της αντιπολίτευσης. Η μέχρι τώρα πορεία των διαπραγματεύσεων και οι επόμενες κινήσεις.

Ant1news

Τους πολιτικούς αρχηγούς ξεκινά να ενημερώνει από σήμερα ο Υπουργός Εξωτερικών. Στόχος του Νίκου Κοτζιά είναι να ενημερώσει τους αρχηγούς για τα ζητήματα της αρμοδιότητάς του και πρωτίστως για την πορεία των διαπραγματεύσεων για το Σκοπιανό.

Οι συναντήσεις του Υπουργού Εξωτερικών ξεκινούν από τον Περισσό, όπου θα τον υποδεχθεί ο Γενικός Γραμματέας του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, ενώ το απόγευμα θα γίνει η συναντήσει τον επικεφαλής του Ποταμιού, Σταύρο Θεοδωράκη.

Αύριο θα ενημερωθεί από τον Νίκο Κοτζιά η Φώφη Γεννηματά, πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής και στις 18:00 θα πραγματοποιηθεί η συνάντησή του με τον πρόεδρο της Ένωσης Κεντρώων, Βασίλη Λεβέντη.

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Κυριάκος Μητσοτάκης, αρνήθηκε να συναντήσει τον Υπουργό Εξωτερικών και στη θέση του θα πάει ο τομεάρχης των Εξωτερικών της Νέας Δημοκρατίας, Γιώργος Κουμουτσάκος.

Σε επίπεδο διαπραγματεύσεων, το ενδιαφέρον πλέον στρέφεται στη συνάντηση που θα έχει ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών με τον Σκοπιανό ομόλογό του, Νίκολα Ντιμιτρόφ, η οποία έχει προγραμματιστεί να γίνει μία εβδομάδα μετά το Πάσχα.

Στόχος είναι μία συνολική λύση, «πακέτο», όπως ειπώθηκε κατά τις συνομιλίες στη Βιέννη. Στην περίπτωση που επιτευχθεί μια συμφωνία, αυτή θα είναι στη λογική ενός συμφώνου φιλίας ή στρατηγικής συνεργασίας.

Για το λόγο αυτόν, οι δύο διπλωμάτες στην τελευταία τους συνάντηση, την περασμένη εβδομάδα, μπήκαν στο «σκληρό» πυρήνα των διαπραγματεύσεων για το όνομα, ανοίγοντας παράλληλα τη συζήτηση για το μέγεθος των περιθωρίων υποχώρησης της καθεμίας εξ αυτών, με στόχο αμοιβαίο συμβιβασμό.

Στην ουσία και η Μεγάλη Εβδομάδα θα αποτελέσει και για τις δύο πλευρές περίοδο ανάλυσης των θέσεων που έχουν καταγραφεί κατά τις συνομιλίες, αλλά και ως ευκαιρία ενημέρωσης για το ποια μπορεί να είναι η εξέλιξη των πραγμάτων, στην περίπτωση που υπάρξει συμφωνία.