X

Χαμηλή υπερπτήση τουρκικού F-16 πάνω από το Φαρμακονήσι

Νέα παραβίαση του FIR Αθηνών από τουρκικό μαχητικό αεροσκάφος. Στο "στόχαστρο" των Τούρκων ο διοικητής της ΑΣΔΕΝ. "Αερομαχίες" πάνω από το Αιγαίο.

Ant1news

Χαμηλή πτήση πραγματοποίησε το πρωί της Τρίτης πάνω από το Φαρμακονήσι ένα μαχητικό F-16 της τουρκικής Πολεμικής Αεροπορίας.

Το τουρκικό αεροσκάφος εισήλθε στο FIR Αθηνών στις 10:55, στις 10:56 εκτέλεσε υπερπτήση πάνω από το νησί, πετώντας σε ύψος 3.200 πόδια (σχεδόν 975 μέτρα) και εξήλθε του FIR Αθηνών στις 11:10.

Στο “στόχαστρο” των Τούρκων ο διοικητής της ΑΣΔΕΝ

Στο στόχαστρο της τουρκικής υπέρπτησης στο Φαρμακονήσι φαίνεται πως ήταν ο Διοικητής της Ανώτατης Στρατιωτικής Διοίκησης Εσωτερικού και Νήσου, Αντιστράτηγος Νικόλαος Μανωλάκος.

Ο διοικητής της ΑΣΔΕΝ με ελικόπτερο Χιούι της Αεροπορίας Στρατού, αρχικά προσέγγισε τους Λειψούς και στη συνέχεια κινήθηκε προς το Φαρμακονήσι για να επιθεωρήσει τη φρουρά του ακριτικού νησιού.

Λίγο μετά την προσγείωση του ελικοπτέρου, το τουρκικό μαχητικό πέταξε περίπου χίλια μέτρα πάνω από το  Φαρμακονήσι.

Το οπλισμένο "σεργιάνι" της Μ. Τρίτης

Τουρκικά αεροσκάφη παραβίασαν 26 φορές τον εθνικό εναέριο χώρο σε Κεντρικό και Νοτιοανατολικό Αιγαίο, ενώ σημειώθηκαν και τέσσερις εικονικές αερομαχίες μεταξύ ελληνικών και τουρκικών μαχητικών.

Τα οκτώ τουρκικά αεροσκάφη (έξι F-16 τα οποία πετούσαν σε σχηματισμό, ένα CN-235 και ένα Ε/Π) προέβησαν επίσης σε 12 παραβάσεις των κανόνων εναέριας κυκλοφορίας στο FIR Αθηνών. Τα έξι τουρκικά F-16 ήταν οπλισμένα. Μία εκ των παραβιάσεων ήταν η υπερπτήση που πραγματοποίησε F-16 πάνω από το Φαρμακονήσι.

Είχε προηγηθεί μπαράζ παραβιάσεων και παραβάσεων και τη Μ. Δευτέρα από συνολικά επτά τουρκικά αεροσκάφη (τέσσερα F-16 σε δύο σχηματισμούς, δύο F-4 σε σχηματισμό και ένα CN-235).