X

“Πόλεμος” δηλώσεων με την Τουρκία και… οχυρώσεις στα σύνορα

Προκλητικός ξανά ο Γιλντιρίμ. Αυστηρό μήνυμα Καμμένου. Βίντεο ντοκουμέντο από το επεισόδιο με τουρκική ακταιωρό. Αυξήθηκαν οι προσφυγικές ροές.

Ant1news

Συνεχίζονται οι υψηλοί τόνοι ρητορικής μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, την ώρα που οι δυο Έλληνες στρατιωτικοί παραμένουν για 36η ημέρα σε φυλακές της Αδριανούπολης χωρίς να τους έχουν απαγγελθεί επισήμως κατηγορίες και ενώ χθες η Τουρκία προχώρησε σε νέα προκλητική ενέργεια στο Αιγαίο. 

Μετά τον Ερντογάν την σκυτάλη στο… γαϊτανάκι των προκλήσεων πήρε ο Πρωθυπουργός της Τουρκίας Μπιναλί Γιλντιρίμ, ο οποίος σε ομιλία του στην Άγκυρα, για το Πρόγραμμα Συνοχής και Υπερπόντιας Εκπαίδευσης, χαρακτήρισε την Ελλάδα ως μια μικρή χώρα, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι είναι «λίγο μικρότερη από την Κωνσταντινούπολη».

Συγκεκριμένα, όπως μετέδωσε η ανταποκρίτρια του ΑΝΤ1 στην Τουρκία, Μαρία Ζαχαράκη, ο Μπιναλί Γιλντιρίμ είπε «το 2022 είχαμε 76 πανεπιστήμια, σήμερα 186 και σύντομα θα έχουμε άλλα 10. Πρώτη είναι η Ελλάδα. Εμείς είμαστε δεύτεροι στον κόσμο στην προσβασιμότητα στα Πανεπιστήμια. Την Ελλάδα μην την λογαριάζετε, η Τουρκία…(γελάει), είναι μια χώρα όσο ένα βιλαέτι μας (νομός) σε τελική ανάλυση, έτσι δεν είναι; Είναι λίγο πιο μικρή από την Κωνσταντινούπολη. Όπως και να ΄χει, όσο η γειτονική χώρα είναι ήσυχη, δεν τρέχει τίποτα».

Σκληρό μήνυμα Καμμένου 

Από την πλευρά του, ο Πάνος Καμμένος έστειλε σκληρό μήνυμα στην Τουρκία από την Ικαρία. «Αν έχουν τα κότσια ας τολμήσουν να αμφισβητήσουν έστω και ένα χιλιοστό», διεμήνυσε, μεταξύ άλλων, ο υπουργός Άμυνας ς ο οποίος συνοδευόμενος από τον Αρχηγό ΓΕΣ Αντιστράτηγο Αλκιβιάδη Στεφανή, παρακολούθησε κοινή άσκηση της Διοίκησης Άμυνας Νήσου (ΔΑΝ) Ικαρίας και του Τάγματος Εθνοφυλακής (ΤΕΘ) Αγίου Κηρύκου.

 

Παράλληλα, ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας έστειλε μήνυμα ετοιμότητας και εγρήγορσης καθώς ανακοίνωσε την επάνδρωση στο προσεχές χρονικό διάστημα με 3.500 μόνιμους και στρατεύσιμους όλων των βάσεων και των φυλακίων στα νησιά και με επιπλέον 3.500 τα φυλάκια και τις βάσεις στα σύνορα του Έβρου.

Ωστόσο, το πρωί της Μ. Πέμπτης, πηγές του ΥΕΘΑ σε διευκρινίσεις του, έκανε λόγο για παρερμηνεία των δηλώσεων του ΥΕΘΑ, δίνοντας διευκρινίσεις.

Οι δηλώσεις κυβερνητικών αξιωματούχων προκάλεσαν την έντονη αντίδραση της Τουρκίας, η οποία ζήτησε παρέμβαση της ΕΕ στην Ελλάδα, χαρακτηρίζοντας Έλληνα Υπουργό ως "άμυαλο".

Ευρωπαϊκή παρέμβαση ζήτησε και η Μαρία Σπυράκη, λέγοντας ότι "ΕΕ και ΝΑΤΟ πρέπει να θυμούνται ότι υπάρχουν δύο Έλληνες φυλακισμένοι στην Τουρκία".

 

Νέα τουρκική πρόκληση στο Αιγαίο 

Εν τω μεταξύ, μία ακόμη προκλητική ενέργεια της Τουρκίας σημειώθηκε λίγο μετά τις 10 το πρωί της Μ. Τετάρτης την ώρα που βρισκόταν σε εξέλιξη διάσωση μεταναστών και προσφύγων στη θαλάσσια περιοχή της νησίδας Πάσπαργος, ανοιχτά της Χίου.

Σκάφος της τουρκικής ακτοφυλακής που βρισκόταν στο σημείο, χωρίς να αποτρέψει νωρίτερα την είσοδο της λέμβου στην οποία επέβαιναν 53 άτομα στην ελληνική πλευρά, πέρασε τα ελληνικά χωρικά ύδατα και ξεκίνησε προκλητικές ενέργειες εναντίον του περιπολικού σκάφους του Λιμεναρχείου 611 που επίσης βρίσκονταν στην περιοχή.

Αξίζει να σημειωθεί, ότι τις τελευταίες μέρες σημειώνεται κατακόρυφη αύξηση των προσφυγικών ροών προς τα ελληνικά νησιά , η οποία εκλαμβάνεται ως «απάντηση» του Ερντογάν στις ενστάσεις κρατών –μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης προς την Κομισιόν, αναφορικά με τη χρηματοδότηση της Τουρκίας για τους πρόσφυγες. Ο Γιλντιρίμ άλλωστε, δύο μέρες πριν είχε προειδοποιήσει και απειλήσει την Ευρώπη με άνοιγμα των συνόρων της Τουρκίας, το οποίο θα άνοιγε το δρόμο τόσο στους πρόσφυγες όσο και στους τρομοκράτες. 

Μήνυμα συμπαράστασης στους δυο Έλληνες στρατιωτικούς 

Την ίδια ώρα, την πλήρη συμπαράσταση στους δύο Έλληνες στρατιωτικούς, που κρατούνται στις φυλακές της Αδριανούπολης για 36η ημέρα , αλλά και στις οικογένειές τους, θέλει να εκφράσει με διαφημιστικό σποτ το Γενικό Επιτελείο Στρατού. 

Επίσης, με απόφαση του αρχηγού ΓΕΣ, σε όλα τα στρατόπεδα, την Κυριακή, όπου στρωθεί γιορτινό τραπέζι θα υπάρχουν και δύο πιάτα για τον Δημήτρη Κούκλατζης και τον Άγγελο Μητρετώδης , ως απόδειξη πως κανείς δεν τους έχει ξεχάσει. 

Το φως της δημοσιότητας είδε και η φανέλα με υπογραφές των παικτών της ΑΕΚ για τον φυλακισμένο λοχία Δημήτρη Κούκλατζη.