X

Περιοδεία Κοτζιά στα Βαλκάνια για το Σκοπιανό

Νέος γύρος επαφών του Νίκου Κοτζιά. Ποιες χώρες επισκέπτεται ο Υπουργός Εξωτερικών πριν το κρίσιμο ραντεβού στα Σκόπια με τον Ντιμιτρόφ.

Ant1news

Περιοδεία στα Βαλκάνια ξεκινάει σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς, με βασικό αντικείμενο τη διαπραγμάτευση για την ονομασία των Σκοπίων. 

Η περιοδεία του Υπουργού Εξωτερικών ξεκινάει από την Αλβανική πρωτεύουσα, σε συνέχεια των επαφών που είχε πριν από δύο εβδομάδες με τον Αλβανό ομόλογό του Ντιτμιρ Μπουσάτι, για την επίλυση των ανοιχτών διμερών θεμάτων, όπως γράφει σήμερα η αλβανική εφημερίδα Albanian Daily News. Στη συνέχεια θα βρεθεί στην Πρίστινα του Κοσσυφοπεδίου, όπου σύμφωνα με πληροφορίες αναμένεται να συζητηθεί το θέμα της τουρκικής προκλητικότητας και η προσπάθεια της Άγκυρας να αυξήσει τη σφαίρα επιρροής της στα Βαλκάνια, μετά και την πρόσφατη απαγωγή από το Κόσοβο οκτώ Τούρκων υπηκόων, οι οποίοι κατηγορούνται από την Άγκυρα ως γκιουλενιστές. 

Την Τετάρτη ο κ. Κοτζιάς θα βρεθεί στο Βελιγράδι, όπου θα συζητήσει διμερή θέματα, καθώς και το φλέγον για τη Σερβία ζήτημα της έναρξης των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την ΕΕ. Ακόμη, στο τραπέζι του διαλόγου θα βρεθεί και το ζήτημα των Σκοπίων, που ενδιαφέρει και το Βελιγράδι, λόγω της γειτνίασης των δύο χωρών.

Τελευταίος προορισμός και πιο κρίσιμος για τον Υπουργό Εξωτερικών είναι η ΠΓΔΜ και συγκεκριμένα η Οχρίδα, όπου θα έχει συνομιλίες με τον Σκοπιανό ομόλογό του Νικολά Ντιμιτρόφ.

Κοτζιάς και Ντιμιτροφ ξαναδίνουν ραντεβού με υπαρκτές ακόμα διαφορές αλλά αμοιβαία βούληση να δουν στην πράξη αν μπορεί να πάρει νέα δυναμική η διαπραγμάτευση.

Η Αθήνα επιμένει στο erga omnes και την συνταγματική αναθεώρηση, και για τους σκοπιανούς γλώσσα και εθνικότητα είναι κόκκινες γραμμές.

Ο κ. Κοτζιάς έχει εκφράσει την ελπίδα πως η συνάντηση με τον κ. Ντιμιτρόφ θα αποφέρει το μεγάλο βήμα προς τα εμπρός για την επίλυση του Σκοπιανού.

Εάν υπάρξει πρόοδος μπορεί να δρομολογηθούν συζητήσεις σε επίπεδο κορυφής, ανάμεσα στους πρωθυπουργούς Αλέξη Τσίπρα και Ζόραν Ζάεφ.