X

Σέρβος ΥΠΕΞ σε Κοτζιά: Λάθος που αναγνωρίσαμε τα Σκόπια ως Μακεδονία

"Θερμό κλίμα" στο Βελιγράδι. Τι είπε ο Έλληνας ΥΠΕΞ για την διαπραγμάτευση με τους Σκοπιανούς. Τραγούδησε σε άπταιστα ελληνικά ο Ντάτσιτς.

Ant1news

Σε θερμό κλίμα πραγματοποιήθηκαν οι επαφές του Έλληνα Υπουργού Εξωτερικών στο Βελιγράδι τόσο με τον Σέρβο ομόλογό του Ίβιτσα Ντάτσιτς, όσο και με τον Πρόεδρο της χώρας Αλεξάνταρ Βούτσιτς.  

Ενδεικτικό του κλίματος ήταν και η έκπληξη που επεφύλαξε στον Νίκο Κοτζιά ο κ.Ντάτσιτς, χθες κατά τη διάρκεια του δείπνου που παρέθεσε προς τιμήν του στο Βελιγράδι Ο Σέρβος ΥΠΕΞ, με συνοδεία μουσικών, ερμήνευσε σε άπταιστα ελληνικά το τραγούδι «Μη μου θυμώνεις μάτια μου», ενώ ο Νίκος Κοτζιάς ενθουσιασμένος σηκώθηκε όρθιος, τον αγκάλιασε και σιγοτραγούδησε μαζί του.

Από εκεί και πέρα, στο πλαίσιο της κοινής συνέντευξης Τύπου που ακολούθησε της σημερινής συνάντησης των δυο Υπουργών Εξωτερικών και των αντιπροσωπειών των δυο χωρών, ο Νίκος Κοτζιάς ερωτηθείς σχετικά με το Σκοπιανό ζήτημα τόνισε ότι «το κλειδί για επίλυση του ονοματολογικού είναι ο ρεαλισμός και η αντίληψη ότι πρέπει να κάνουμε συμβιβασμούς, όχι σάπιους, αλλά συμβιβασμούς που θα κερδίσουν και οι δυο πλευρές». 

«Και συμβιβασμός σημαίνει ότι και οι δύο πλευρές πρέπει να αντιληφθούν ότι δεν μπορούν να τα πάρουν όλα, ότι και οι δυο πλευρές θα πρέπει να έχουν κέρδη. Ελπίζω να έχει γίνει αυτό κατανοητό από όλες τις πλευρές της διαπραγμάτευσης και να έχουμε θετικές εξελίξεις», επισήμανε ο κ. Κοτζιάς.

«Το συμφέρον όλων είναι να λυθεί αυτό το θέμα και να απομακρυνθούν όλα τα προβλήματα», απάντησε ο κ. Ντάτσιτς. Η Σερβία, όπως είπε, έχει μεγάλη κατανόηση για τη στάση της Ελλάδας, επαναλαμβάνοντας ότι ήταν λάθος της χώρας του να αναγνωρίσει την ΠΓΔΜ με το συνταγματικό της όνομα.

 

Ο κ. Ντάτσιτς επισήμανε ότι η συμπεριφορά των Σκοπίων απέναντι στη Σερβία δεν ήταν η κατάλληλη, ενώ προσφέρθηκε η χώρα του να φιλοξενήσει ενδεχόμενη συνάντηση των δυο πλευρών.

Στην αρχή των δηλώσεων του ο κ. Ντάτσιτς τόνισε ότι η Ελλάδα και η Σερβία είναι αδελφικές χώρες, τονίζοντας ότι πρέπει να υλοποιούμε την αγάπη μας και να οργανώσουμε την συνεργασία μας .

«Έχουμε ανταλλάξει γνώμες για τα μεγάλα θέματα. Η Σερβία υποστηρίζει την Ελλάδα», τόνισε ο Σέρβις ΥΠΕΞ και ευχαρίστησε την Ελλάδα που δεν αναγνωρίζει Κόσοβο. «Θέλουμε η Ελλάδα να έχει όλες τις πληροφορίες για την διαδικασία ένταξης. Η Σερβία είναι έτοιμη και θέλει να λυθεί το θέμα του Κοσόβου. Πολλές δυτικές χώρες δεν θέλουν να συζητηθεί το θέμα, γιατί θεωρούν ότι λύθηκε. Αυτό δεν θα το δεχτούμε ποτέ», υπογράμμισε ο κ. Ντάτσιτς.

Ξεκινώντας τις δηλώσεις ο Νίκος Κοτζιάς ευχαρίστησε τον Σέρβο ομόλογό του για την φιλοξενία και ανέφερε: «έχουμε περάσει μαζί δυσκολίες και χαρές. Συνομιλήσαμε για προβλήματα της περιοχής, πρακτικές συνεργασίες, καθώς και μια κοινή δράση και συνεργασία στην ΕΕ». 

 

Όπως είπε ο κ. Κοτζιάς κάλεσε τον Υπουργό Εξωτερικών της Σερβίας στην συνάντηση του Μαΐου με τις υποψήφιες πέντε χώρες της ΕΕ. Όπως είπε χαρακτηριστικά ο Έλληνας ΥΠΕΞ «η Σερβία ανήκει στην ΕΕ, είναι ανεπτυγμένη χώρα». 

Ο Νίκος Κοτζιάς απαντώντας σε ερώτηση για το αν θα λειτουργήσει προξενείο του Κοσόβου στην Αθήνα απάντησε ότι αυτό το θέμα έχει συζητηθεί. Όπως είπε υπήρχε πρωτοβουλία για εμπορικό και όχι για διπλωματικό γραφείο. Ο Έλληνας ΥΠΕΞ τόνισε πως η Ελλάδα δεν έχει αναγνωρίσει το Κόσοβο σε διπλωματικό επίπεδο από το 2014 και ούτε πρόκειται να συμβεί κάτι τέτοιο. Όπως είπε υπάρχει συμφωνία για εμπορικό γραφείο στην Αθήνα που δεν θα αποτελεί διπλωματική αντιπροσωπεία. Οι συμφωνίες πρέπει να υλοποιούνται, υπογράμμισε ο κ. Κοτζιάς.

 

Μετά την συνάντηση με τον Σέρβο ομόλογό του και τις κοινές τους δηλώσεις, ο Νίκος Κοτζιάς έγινε δεκτός από τον πρόεδρο της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς. 

Στην συνέχεια ο κ. Κοτζιάς θα αναχωρήσει για την ΠΓΔΜ όπου αναμένεται το κρίσιμο ραντεβού με τον Σκοπιανό ομόλογό του Νικολά Ντιμιτρόφ καθώς συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις για την επίλυση του ονοματολογικού και ενώ ο ειδικός διαμεσολαβητής Μάθιου Νίμιτς απέστειλε επιστολή σε Αθήνα και Σκόπια, στην οποία έχει καταγράψει τα σημεία συμφωνίας και διαφωνίας των δύο χωρών όπως αυτά εκφράστηκαν από τους δύο υπουργούς κατά την κοινή συνάντηση των τριών, στη Βιέννη, στις 30 Μαρτίου.