X

Προκλήσεις στο Αιγαίο και εφιαλτικά σενάρια από την Τουρκία

Υπέρπτηση σε Παναγιά και Οινούσσες από τουρκικά F4. Το σενάριο για "βύθιση πλοίου στο Αιγαίο" και η "τυφλή πτήση". Στο Ευρωκοινοβουλίου το θέμα των δύο Ελλήνων στρατιωτικών.

Ant1news

Δεν έχουν τέλος οι τουρκικές προκλήσεις στο Αιγαίο, ενώ δεν πέρασε ούτε ένα 24ωρο μετά το επεισόδιο στη νήσο Ρω με τους προειδοποιητικούς πυροβολισμούς εναντίον ελικοπτέρου της τουρκικής Ακτοφυλακής και ορισμένοι στην Τουρκία άρχισαν τα εφιαλτικά σενάρια.

Ανεβάζοντας το θερμόμετρο της έντασης, η φιλοκυβερνητική εφημερίδα Γενί Σαφάκ κυκλοφόρησε χθες με τίτλο στο πρωτοσέλιδο "αν χτυπηθεί ένα ελληνικό πλοίο". 

«Όταν ανεβαίνει η ένταση στο Αιγαίο, το να γίνει κάποιο ατύχημα, ας πούμε το τουρκικό ναυτικό να βυθίσει μια ελληνική πυραυλάκατο ή ελληνικό πλοίο και ξαφνικά όλες οι χώρες της Ευρώπης και οι ΗΠΑ να δημιουργήσουν μια συμμαχία εναντίον της Τουρκίας, είναι ένα πιθανό σενάριο», έγραφε η Γενί Σαφάκ.  

Ωστόσο, κύκλοι του ΓΕΕΘΑ κάνουν λόγο για για αστειότητες, ανάξιες σχολιασμού. Σε καμία περίπτωση, δεν μπαίνουμε σε θεωρίες συνωμοσίας που δεν έχουν ουδεμία σχέση με την πραγματικότητα, τόνιζαν οι ίδιοι κύκλοι. 

Υπέρπτηση σε Παναγιά και Οινούσσες από τουρκικά F4

Την ίδια ώρα, οι τουρκικές προκλήσεις συνεχίζονται στο Αιγαίο, καθώς χθες τουρκικό F-4 πέταξε σε Παναγιά και Οινούσσες κάνοντας υπέρπτηση πάνω από τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου, σε ύψος 12.500 ποδών.

Η απάντηση ήρθε από ένα ζεύγος ελληνικών F-16 που απογειώθηκαν από τη Λήμνο και αναχαίτισαν τα τουρκικά αεροσκάφη, σύμφωνα με τους διεθνείς κανόνες, κατά πάγια πρακτική. 

 

«Ακονίζουν» τα νύχια τους τα «γεράκια» της Άγκυρας 

Ωστόσο, τα «γεράκια» της Άγκυρας «ακονίζουν» τα νύχια τους στέλνοντας μηνύματα στην Αθήνα πως δεν θα σταματήσουν τις προκλήσεις στο Αιγαίο. 

«Δεν πρόκειται να επιτρέψουμε ποτέ να δημιουργηθούν τετελεσμένα στο Αιγαίο και τη Μεσόγειο. Για αυτό και πρέπει να ληφθούν με αποφασιστικότητα όλα τα απαραίτητα μέτρα. Και θα συνεχιστεί και στο εξής με την ίδια αποφασιστικότητα η λήψη των απαραίτητων μέτρων», δήλωσε ο Αρχηγός των τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων Χουλουσί Ακάρ. 

Ο κυβερνητικός Εκπρόσωπος πάντως σχολιάζοντας τις κινήσεις της Τουρκίας ανέφερε πως η κυβέρνηση παρακολουθεί την κατάσταση. «Βρισκόμαστε σε απόλυτη εγρήγορση, δεν έχει νόημα η ανησυχία, υπάρχει προφανώς όμως ένας προβληματισμός, σε σχέση με τη διαρκή προκλητικότητα που βλέπουμε να συγκροτεί τον πυρήνα της εξωτερικής πολιτικής της Τουρκίας», σημείωσε ο Δημήτρης Τζανακόπουλος, μιλώντας στο Ραδιόφωνο 24/7.

«Αυτή η τακτική γυρίζει πια ως μπούμερανγκ εναντίον της, γιατί αρχίζει να την εκθέτει ως κράτος παραβάτη του διεθνούς δικαίου, ως κράτος ταραξία, με κίνδυνο να φτάσει στην κατηγορία του κράτους παρία», δήλωσε από την πλευρά του, στο Πρώτο Πρόγραμμα, ο αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Κατρούγκαλος.

 

Στην ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου το θέμα των δύο Ελλήνων στρατιωτικών

Εν τω μεταξύ, στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, που θα διεξαχθεί από τις 16 ως και τις 19 Απριλίου, θα συζητηθεί η παρατεινόμενη κράτηση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών, όπως αποφασίστηκε από την προπαρασκευαστική συνάντηση των γενικών γραμματέων των Πολιτικών Ομάδων και αναμένεται να εγκριθεί σήμερα το πρωί από τη Διάσκεψη των Προέδρων του ΕΚ.