X

Κοτζιάς-Ντιμιτρόφ: υπήρξε πρόοδος, αλλά τα “μεγάλα αγκάθια” παραμένουν

Στα θετικά βήματα που έχουν γίνει στο Σκοπιανό αναφέρθηκαν οι Υπουργοί Εξωτερικών Ελλάδας-ΠΓΔΜ, μετά τη συνάντηση που είχαν στην Οχρίδα.

Ant1news

Της Στεφανίας Μουρελάτου

«Όσο πιο κοντά ερχόμαστε, απομένουν όλο και λιγότερα θέματα προς συζήτηση, τα οποία όμως είναι και τα πιο δύσκολα», τόνισε ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς, μετά τη συνάντηση που είχε με τον Σκοπιανό ομόλογό του, Νικόλα Ντιμιτρόφ, στην Οχρίδα.

Ο επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας αναφέρθηκε στα θετικά βήματα που έχουν γίνει για την εξεύρεση λύσης στο Σκοπιανό, επισημαίνοντας πως «κάθε φορά που συναντιόμαστε αποκτάμε μεγαλύτερη αλληλοκατανόηση».

Έχουν γίνει θετικά βήματα και ελπίζουμε να κάνουμε ακόμη μεγαλύτερα, είπε, αναφερόμενος στις προσεχείς συναντήσεις που έχουν προγραμματιστεί στις 3-4 Μαΐου στη Θεσσαλονίκη και στις 11-12 του ίδιου μήνα στο Σούνιο.

«Tα προβλήματα τα μεγάλα και δύσκολα τα βρήκαμε μπροστά μας. Προσπαθούμε να λύσουμε προβλήματα που δημιουργήθηκαν άλλες εποχές και από άλλους. Αλλά αυτή είναι η δουλειά της διπλωματίας», τόνισε επίσης ο κ. Κοτζιάς.

 

Από την πλευρά του, ο Υπουργός Εξωτερικών της ΠΓΔΜ, δήλωσε στη συνέντευξη Τύπου: «Με αυτή την πολύ ωραία θέα, είχαμε πολύ ειλικρινείς συζητήσεις. Μιλήσαμε για όλα τα ερωτήματα τα οποία εμπεριέχονται στο θέμα της ονομασίας». Όπως είπε, σε κάποια ζητήματα υπάρχει πρόοδος, ενώ υπάρχουν και ορισμένες διαφορές.

«Συζητήσαμε για το χρονικό πλαίσιο για πρώτη φορά και για τα επόμενα βήματα που απομένουν να γίνουν εφόσον προκύψει συμφωνία. Η συζήτηση ήταν χωρίς υπεκφυγές. Ήταν μια συζήτηση με μεγάλη κατανόηση για τις ανάγκες των άλλων. Και το βασικότερο μέλημά μας ήταν πώς θα φτάσουμε σε μια πιθανή συμφωνία», δήλωσε ο Σκοπιανός Υπουργός Εξωτερικών.

Πρόκειται για μία διαδικασία η οποία βρίσκεται σε εξέλιξη, συμπλήρωσε ο Ντιμιτρόφ, προσθέτοντας πως θα ενημερωθούν οι Πρωθυπουργοί των δύο χωρών για την πορεία των συζητήσεων.

 

Ο Υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς, μεταβαίνει στην Πρίστινα για ολιγόωρη επίσκεψη, κατά την οποία θα έχει συνάντηση με τον Πρόεδρο του Κοσόβου, Χασίμ Θάτσι.