X

Γιλντιρίμ: κατεβάσαμε την ελληνική σημαία από βραχονησίδα στο Αιγαίο

Διαψεύει το Μαξίμου τους ισχυρισμούς του Τούρκου Πρωθυπουργού. Το απειλητικό μήνυμα στην Αθήνα και τα “πυρά” Τσαβούσογλου κατά του Πάνου Καμμένου.

Ant1news

Άνδρες της τουρκικής ακτοφυλακής κατέβασαν την ελληνική σημαία από την βραχονησίδα Ανθρωποφάς, υποστήριξε ο Μπιναλί Γιλντιρίμ.

Απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων, ο Τούρκος Πρωθυπουργός έκανε λόγο για μία πρωτοβουλία παρόμοια με εκείνη των Ιμίων αμφισβητώντας το στάτους κβο στο Αιγαίο. «Βλέπουμε ότι γίνονται πρωτοβουλίες παρόμοιες με εκείνες των Ιμίων. Βλέπουμε ότι υπήρξε πρωτοβουλία προκειμένου να υψωθεί η ελληνική σημαία στο νησί Ανθρωποφάς (μικρό νησάκι που ανήκει στο νησί Φούρνοι). Η Ακτοφυλακή μας επενέβη καταλλήλως και κατέβασε τη σημαία από εκεί», υποστήριξε ο Τούρκος Πρωθυπουργός.

Όπως μεταδίδει η ανταποκρίτρια του ΑΝΤ1 στην Τουρκία, Μαρία Ζαχαράκη, ο Γιλντιρίμ αμφισβήτησε το καθεστώς των βραχονησίδων του συμπλέγματος: «Κάποιες φορές η γείτονα μας Ελλάδα προβαίνει σε δραστηριότητες οι οποίες αυξάνουν την ένταση στη θάλασσα του Αιγαίου, και μάλιστα τον τελευταίο καιρό προκαλεί την προσοχή ότι έχουν αυξηθεί αυτές οι παραβιάσεις. Υπάρχουν βραχονησίδες που δεν είναι ξεκάθαρο το καθεστώς ιδιοκτησίας τους».

 

Ανεβάζοντας ακόμη περισσότερο τους τόνους, ο Τούρκος Πρωθυπουργός έστειλε απειλητικό μήνυμα στην Αθήνα: «Η συμβουλή μας προς την Ελλάδα είναι να μείνει μακριά από προκλήσεις που αυξάνουν την ένταση και να κινείται με βάση το δίκαιο καλής γειτονίας. Να μην θεωρεί κανείς ότι θα υποχωρήσουμε».

Τρεις νέοι από τους Φούρνους είχαν ανεβάσει την ελληνική σημαία στην βραχονησίδα την περασμένη Παρασκευή. Την ίδια ημέρα, όπως μεταδίδει το NTV, Τούρκοι κομάντος μετέβησαν στο σημείο και κατέβασαν τη γαλανόλευκη.

 

Κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, ο Υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Τζανακόπουλος, διέψευσε κατηγορηματικά τους ισχυρισμούς του Τούρκου Πρωθυπουργού«Με βάση την τελευταία ενημέρωση που έχει ο Έλληνας Πρωθυπουργός από το ΥΠΕΘΑ και το ΓΕΝ δεν επιβεβαιώνεται κανένα περιστατικό παραβίασης σε ελληνικό έδαφος», τόνισε ο κ. Τζανακόπουλος. «Παρ’ όλα αυτά», συμπλήρωσε ο κ. Τζανακόπουλος, «συνεχίζουμε τη διερεύνηση του θέματος με ψυχραιμία και με απόλυτη σοβαρότητα».

«Σε κάθε περίπτωση», υπογράμμισε ο Υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος, «οφείλω να πω ότι η δήλωση του κ. Γιλντιρίμ είναι απολύτως προκλητική και καταδικαστέα και πως η Ελλάδα δεν πρόκειται να αποδεχτεί ούτε τη θεωρία των “γκρίζων ζωνών” ούτε βέβαια οποιαδήποτε αμφισβήτηση της εδαφικής της κυριαρχίας».

Μία διαφορετική εκδοχή από αυτήν του Πρωθυπουργού Γιλντιρίμ, παρουσίασε ο Υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, σχετικά με το “επεισόδιο” με την ελληνική σημαία στην βραχονησίδα Ανθρωποφάς. Σε αντίθεση με τον Μπιναλί Γιλντιρίμ, ο οποίος είπε ότι άνδρες της Ακτοφυλακής κατέβασαν την ελληνική σημαία από την βραχονησίδα, ο κ. Τσαβούσογλου έκανε λόγο για επιχείρηση Τούρκων κομάντος.

Επίσης, ενώ η τοποθέτηση της ελληνικής σημαίας στην βραχονησίδα έγινε την Παρασκευή και – σύμφωνα με το τουρκικό δίκτυο NTV κατέβηκε την ίδια ημέρα – ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου υποστήριξε ότι το επεισόδιο συνέβη την Κυριακή.

 

Όπως μεταδίδει η ανταποκρίτρια του ΑΝΤ1, Μαρία Ζαχαράκη, στη διάρκεια της κοινής συνέντευξης Τύπου με τον ΓΓ του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, ο Τούρκος ΥΠΕΞ, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, δήλωσε: «Χθες το βράδυ, τρεις πολίτες, νομίζω, συμπεριφέρθηκαν με μία τέτοια συμπεριφορά, αλλά οι κομάντος μας πήγαν και την πήραν (τη σημαία), αυτό δεν είναι πρόβλημα, πάλι θα την ξαναπάρουμε και θα κάνουμε ό,τι χρειάζεται, αλλά γιατί να γίνεται κάτι τέτοιο; Η άλλη πλευρά πρέπει να αποφεύγει τέτοιες ενέργειες ώστε οι σχέσεις να μην ενταθούν ξαφνικά ή στο Αιγαίο να προκληθεί μία κρίση. Βέβαια όταν γίνεται κάτι τέτοιο, παίρνουν την απάντησή τους».

 

Τσαβούσογλου: Η Ελλάδα ανεβάζει την ένταση στα Ίμια - Κακομαθημένος ο Υπ. Άμυνας της Ελλάδας

Το άσπρο-μαύρο επιχείρησε να παρουσιάσει ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας, κατηγορώντας την Ελλάδα ότι ανεβάζει την ένταση στα Ίμια, φθάνοντας στο σημείο να πει για τον εμβολισμό του “Γαύδος” από τουρκική ακταιωρό ότι το ελληνικό σκάφος χτύπησε το τουρκικό:

«Γνωρίζετε ότι αυτό το καλοκαίρι η Ελλάδα προέβη σε κάποια βήματα που αύξησαν την ένταση στα Ίμια. Αλλά πήραμε κι εμείς τα μέτρα μας. Ήρθε ένα σκάφος και χτύπησε ένα δικό μας σκάφος. Εμείς λέμε πάντα: Εδώ μην κάνετε επικίνδυνα βήματα, μπορεί να συμβεί ατύχημα. Ή μπορεί να προκληθεί ατύχημα από το χέρι των δικών μας στρατιωτών».

 

Ρίχνοντας ακόμη περισσότερο λάδι στη φωτιά, ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών έβαλε στο “στόχαστρό” του τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας, Πάνο Καμμένο, λέγοντας χαρακτηριστικά:

«Δυστυχώς υπάρχει ένας Υπουργός Άμυνας, κάποιοι λένε ότι είναι καλό παιδί και κάποιοι άλλοι κακομαθημένο. Αυτό που λένε οι Έλληνες, λέω. Του αρέσει ο λαϊκισμός, εξάλλου γνωρίζετε ότι είναι ηγέτης ενός ακροδεξιού κόμματος. Εντάξει, αλλά το να είναι κάποιος κακομαθημένος, δεν πρέπει να φτάνει σε σημείο να χαλάει τις σχέσεις δύο χωρών».

Καταλήγοντας, ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου υποστήριξε πως Ελλάδα και Τουρκία θα πρέπει ως χώρες-μέλη του ΝΑΤΟ να επικεντρωθούν σε πιο θετική ατζέντα. «Πρέπει να προτιμάμε να ενισχύουμε καλύτερα συγκεκριμένα σχέδια των διμερών μας σχέσεων, όπως ο σιδηρόδρομος, η ακτοπλοϊκή σύνδεση Σμύρνης-Θεσσαλονίκης, το εμπόριο και άλλες συνεργασίες», ανέφερε ο Τούρκος Υπουργός.