X

Ηχηρή απάντηση στο τουρκικό παραλήρημα για τα Ίμια

Αποστομωτικά μηνύματα του ΠτΔ και της Κυβέρνησης στους ανυπόστατους ισχυρισμούς της Άγκυρας ότι τα Ίμια είναι τουρκικό έδαφος!

Ant1news

Συνεχίζει και κορυφώνει τις προκλήσεις της η Άγκυρα, που μετά την έκθεση – καταπέλτη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά και την παρενόχληση του Chinook που μετέφερε τον Πρωθυπουργό, το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία τονίζει ό,τι «οι βράχοι των Ιμίων, τα χωρικά τους ύδατα και ο εναέριος χώρος βρίσκονται αποκλειστικά υπό την τουρκική κυριαρχία».

Πληροφορίες κάνουν λόγο για συγκέντρωση πλοίων της τουρκικής ακτοφυλακής, πλοία του Πολεμικού Ναυτικού και μονάδες Ειδικών Δυνάμεων με ταχύπλοα, τις οποίες όμως διαψεύδει το ΓΕΕΘΑ.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος, υποδεχόμενος στο Προεδρικό Μέγαρο τον Εσθονό Υπουργό Άμυνας, έστειλε ξεκάθαρο μήνυμα προς την Τουρκία αναφορικά με τον σεβασμό των συνόρων έστειλε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος, υπογραμμίζοντας ότι «θέλουμε να έχουμε πάντοτε τις καλύτερες σχέσεις, ευνοούμε την ευρωπαϊκή της προοπτική αλλά τούτο προϋποθέτει σεβασμό των συνόρων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά και της Ελλάδας και σε αυτό δεν είμαστε διατεθειμένοι να κάνουμε εκπτώσεις».

Ο Υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς, μιλώντας στο Ραδιόφωνο 24/7, τόνισε ότι «Είναι σαφής η ιδιοκτησία των Ιμίων, Ας το πάρει χαμπάρι η Τουρκία κι ας μάθει να λειτουργεί με βάση το διεθνές δίκαιο».

Ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας, Πάνος Καμμένος, μιλώντας σήμερα στην Επιτροπή Εξωτερικών και Άμυνας της Βουλής, έκανε λόγο για παραλήρημα του τουρκικού ΥΠΕΞ σε ότι αφορά τα Ίμια κια ζήτησε από τα μέλη της επιτροπής να υιοθετήσουν μια ενιαία εθνική στάση.

«Ο ελληνικός λαός περιμένει μια εθνική θέση. Μπορεί να έχουμε πολιτικές διαφορές αλλά η διαμόρφωση εθνικής θέσης ιδιαίτερα όταν η πατρίδα προκαλείται από κάποιον που έχει ξεκινήσει έναν υβριδικό πόλεμο είναι αναγκαία η εθνική θέση», είπε ο Υπουργός.

«Η Τουρκία να μη μπλέκει τη σκιά της με το μπόι της» διεμήνυσε, ο Δημήτρης Τζανακόπουλος. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επιβεβαίωσε το περιστατικό ότι ζητήθηκε από την Τουρκία σχέδιο πτήσης από το πρωθυπουργικό ελικόπτερο πάνω από τη Ρω, αλλά διευκρίνισε ότι «δεν υπήρξε περιστατικό παρενόχλησης, ζήτησαν σχέδιο πτήσης, σηκώθηκαν τα ελληνικά μαχητικά και το θέμα έληξε».

 

«Να προβεί, σήμερα κιόλας, σε όλες τις απαραίτητες διμερείς και διεθνείς διπλωματικές ενέργειες για τη θωράκιση της εδαφικής ακεραιότητας της χώρας», καλεί την κυβέρνηση ο Τομεάρχης Εξωτερικών της ΝΔ, Γιώργος Κουμουτσάκος. «Πολυγλωσσία και ερασιτεχνισμοί στα εθνικά θέματα δεν συγχωρούνται», τονίζει ο κ. Κουμουτσάκος. 

Κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει την ελληνική κυριαρχία των Ιμίων, τόνισε η επικεφαλής του Κινήματος Αλλαγής, Φώφη Γεννηματά, με αφορμή την ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών, περί τουρκικής κυριαρχίας στην περιοχή. Σύμφωνα με την κ. Γεννηματά, «η ελληνική κυριαρχία των Ιμίων δεν μπορεί να αμφισβητηθεί από κανέναν. Είναι πλήρως κατοχυρωμένη από τις διεθνείς συνθήκες και το δίκαιο». «Η Τουρκία ματαιοπονεί. Καλά θα κάνει αντί των προκλήσεων, να σεβαστεί τους κανόνες του διεθνούς δικαίου, όπως και η Ευρωπαϊκή Ένωση την προτρέπει», τονίζει χαρακτηριστικά.

Ο ΓΓ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, ερωτηθείς για τον κίνδυνο θερμού επεισοδίου με την Τουρκία, δήλωσε στο ραδιόφωνο 24/7. "Σήμερα πλέον, δεν μπορούμε να μένουμε στην εκτίμηση για έναν απλό κίνδυνο θερμού επεισοδίου. Δυστυχώς, η ανησυχία μας πάει παραπέρα. Μιλάμε ίσως και για μεγαλύτερη πολεμική κλιμάκωση".

«Άντε να γίνουν εκλογές στην Τουρκία τον Ιούνιο γιατί με την φόρα που έχουν πάρει οι γείτονες σε λίγο θα διεκδικήσουν... Καλόγερους, Καράβια, Κουλούκι και Κυρά! Έχουν πάρει τον κατάλογο με τις ελληνικές βραχονησίδες και τον διαβάζουν στα προεκλογικά μπαλκόνια», αναφέρει σε tweet ο Σταύρος Θεοδωράκης, συνδέοντας τις τουρκικές προκλήσεις με την προκήρυξη πρόωρων εκλογών στην Τουρκία.