X

Μήνυμα Μητσοτάκη για τα 70 χρόνια ανεξαρτησίας του Ισραήλ

Η ιστορική πορεία του Ισραήλ ήταν επίπονη και ανηφορική τονίζει ο Πρόεδρος της ΝΔ. Για γιορτή του Ισραήλ και της ελληνοϊσραηλινής φιλίας, κάνει λόγο η πρεσβεία του Ισραήλ.

Ant1news

Ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκος Μητοστάκης, αναφερόμενος στην επέτειο των 70 χρόνων από την ανεξαρτησία του Ισραήλ, δήλωσε ότι «σήμερα, το Ισραήλ γιορτάζει την εβδομηκοστή επέτειο της ανεξαρτησίας του. Μια περίοδος ταυτόχρονα, σύντομη, αλλά και επίπονη. Σύντομη, γιατί τα εβδομήντα χρόνια στη διαδρομή ενός ιστορικού Έθνους που μάλιστα βίωσε, μοναδική στην ιστορία, εφιαλτική βία και απάνθρωπο διωγμό, είναι λίγα. Επίπονη, γιατί η εβδομηντάχρονη πορεία του κράτους του Ισραήλ ήταν ανηφορική και δύσκολη. Πέρασε μέσα από περιόδους ειρήνης και σταθερότητας, αλλά και αστάθειας, συγκρούσεων και πολέμων. Με επιτυχίες, αλλά και σφάλματα, όπως συμβαίνει άλλωστε στην πορεία όλων των Εθνών και των κρατών.

Σήμερα, το Ισραήλ είναι μια ισχυρή, οικονομικά ανεπτυγμένη και σταθερή Δημοκρατία σε μια πολύ δύσκολη περιοχή, γεμάτη εντάσεις, προκλήσεις και αβεβαιότητα.

Οι δεσμοί μας, από την εποχή της αναγνώρισης και της έναρξης των διπλωματικών μας σχέσεων το 1990 επί Κυβέρνησης Κ. Μητσοτάκη, διαρκώς αναπτύσσονται και εμβαθύνονται σε όλους τους τομείς με αμοιβαίο όφελος.

Ευχόμαστε στους πολίτες του Ισραήλ να συνεχίσουν να προοδεύουν και να ενισχύσουν τη συμβολή τους στην οικοδόμηση και την εμπέδωση της σταθερότητας και της ειρήνης στην ευρύτερη περιοχή μας».

Ισραήλ - 70 Χρόνια: Μια Γιορτή του Ισραήλ και της Ελληνο-Ισραηλινής Φιλίας

Σε μήνυμα της η πρεσβεία του Ισραήλ στην Αθήνα επισημαίνει:

Σήμερα γιορτάζεται η 70ή Επέτειος  της Ανεξαρτησίας του Ισραήλ, Yom Haatsmaut από την Διακήρυξη της Ανεξαρτησίας του στις 14 Μάϊου 1948. 

Τα 70 Χρόνια του Ισραήλ χαρακτηρίζονται από μεγάλα επιτεύγματα. Στην συναρπαστική ιστορική διαδρομή του, το Ισραήλ κατόρθωσε να συγκεντρώσει Εβραίους της Διασποράς από 100 και πλέον χώρες του κόσμου, να δημιουργήσει μια ανθηρή δημοκρατία σε μια πολυπολιτισμική κοινωνία, όπου όλοι οι Ισραηλινοί πολίτες, Εβραίοι, θρήσκοι και κοσμικοί, Άραβες, Αρμένιοι, Χριστιανοί, Μουσουλμάνοι και Δρούζοι είναι ισότιμοι απέναντι στον νόμο, ενώ εξασφαλίζεται η ελευθερία της γνώμης και της θρησκευτικής λατρείας.

Δυσκολίες που αντιμετώπιζε το Ισραήλ όπως η λειψυδρία, μετατράπηκαν σε πλεονεκτήματα, καθώς η χώρα ανέπτυξε εξελιγμένες τεχνολογίες αφαλάτωσης και διαχείρισης υδάτινων πόρων, οδηγώντας στην πλέον γνωστή ιστορία της μετατροπής της ερήμου σε πράσινο.  Επιπρόσθετα, το Ισραήλ έχει μετεξελιχθεί από μια κυρίως αγροτική οικονομία με σοσιαλιστικό προσανατολισμό σε ένα κέντρο καινοτομίας και υψηλής τεχνολογίας. 

Τα 70 χρόνια του Ισραήλ γιορτάζονται επίσης στην εποχή της νέας συμμαχίας Ισραήλ -Ελλάδας αλλά και της τριμερούς στρατηγικής συνεργασίας Ισραήλ-Ελλάδας-Κύπρου.  Επομένως, η 70ή επέτειος δεν είναι μόνο μια γιορτή του Ισραήλ, αλλά και της Ελληνο-Ισραηλινής φιλίας, καθώς η Ελλάδα και το Ισραήλ εργάζονται από κοινού για την εδραίωση της ειρήνης, της σταθερότητας και της ευημερίας στην ευρύτερη περιοχή μας.