X

“Βρείτε τα με την Τουρκία”, λέει ο ΓΓ του ΝΑΤΟ και νίπτει τας χείρας του (βίντεο)

Δεν έκρυψε την ανησυχία του για ένα “ατύχημα” στο Αιγαίο o ΑΝΥΕΘΑ, Φώτης Κουβέλης. Ενίσχυση του Πολεμικού Ναυτικού με γαλλικές φρεγάτες.

Ant1news

“Νίπτει τας χείρας του” στην συνεχιζόμενη τουρκική προκλητικότητα και συνεχίζει να επιμένει σαν Πόντιος Πιλάτος ότι το θέμα δεν αφορά το ΝΑΤΟ, ο Γενικός Γραμματέας, Γενς Στόλτενμπεργκ, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα “ΤΑ ΝΕΑ”.

«Υπάρχουν, ως γνωστόν, διαφορές μεταξύ των δύο χωρών. Καλώ την Τουρκία και την Ελλάδα να λύσουν τις διαφορές τους σε πνεύμα καλής γειτονίας και στο πλαίσιο διμερών συναντήσεων. Δεν θεωρώ ότι θα ήταν χρήσιμο να εισέλθει το ΝΑΤΟ στα συγκεκριμένα θέματα, που προκαλούν προβλήματα, τα οποία θα πρέπει να αντιμετωπιστούν από την Ελλάδα και την Τουρκία», αναφέρει μεταξύ άλλων ο ΓΓ του ΝΑΤΟ.

«Η νέα παρέμβαση του ΓΓ του ΝΑΤΟ δεν αποτελεί μόνο στάση Ποντίου Πιλάτου, αλλά κι ενθαρρύνει τις τουρκικές διεκδικήσεις, θέτοντας ζήτημα διαφορών που πρέπει να διευθετηθούν κι εκθέτει την Κυβέρνηση που παίζει το ρόλο ΝΑΤΟϊκού σημαιοφόρου για λογαριασμό του ελληνικού κεφαλαίου. Επιπλέον, διαψεύδει όλους όσοι εμφανίζουν το ΝΑΤΟ ως προστάτη της ασφάλειας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας», σχολιάζει το ΚΚΕ.

Εν αντιθέσει με τον Στόλτενμπεργκ, οι ΗΠΑ δια στόματος του Πρέσβη τους στην Αθήνα, Τζέφρι Πάιατ, εξαίρουν τον ρόλο της Ελλάδας στο ΝΑΤΟ, από το 6ο συνέδριο πολεμικής ισχύος, που διοργανώνει η Πολεμική Αεροπορία, στο Τατόι.

«Το σημείο στο οποίο θα ήθελα να επιμείνω δεν είναι μόνο η στρατιωτική ισχύς για την ειρήνη, αλλά πώς μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε τους στρατούς μας για να διατηρήσουμε την ειρήνη, είναι το πιο σημαντικό και εξαιρετικά συναφές με τον ρόλο που η Ελλάδα έχει στο ΝΑΤΟ και τις υπηρεσίες που προσφέρει», δήλωσε ο κ. Πάιατ.

Την αυξημένη πιθανότητα περαιτέρω επιδείνωση των σχέσεων μεταξύ Ελλάδας-Τουρκίας εξαιτίας ενός… ατυχήματος, βλέπει ο αναπληρωτής Υπουργός Άμυνας, Φώτης Κουβέλης, όπως ανέφερε στον ΣΚΑΪ: «Δεν βλέπω θερμό επεισόδιο με την έννοια της επιλογής, βλέπω ότι τα όσα συμβαίνουν είναι δυνατόν μέσα από τη συνηθισμένη συμπεριφορά της Τουρκίας -αναφέρομαι στις παραβάσεις και παραβιάσεις-, μια αναχαίτιση, η οποία έχει καταντήσει μια υπόθεση καθημερινότητας, να μετατραπεί σε θερμό επεισόδιο από ατύχημα».

Μάλιστα, όπως αποκάλυψε, μέσα στο καλοκαίρι έρχονται στην Ελλάδα δύο γαλλικές φρεγάτες FREMM, με τα σχέδια να προβλέπουν την έλευση και φρεγατών BELHARA.