X

Μήνυμα Κοτζιά στα Σκόπια: Λύση στο θέμα της ονομασίας και μετά ένταξη στο ΝΑΤΟ

Προϋπόθεση για συμφωνία η υλοποίηση των αποφάσεων της διάσκεψης του Βουκουρεστίου το 2008, λέει ο ΥΠΕΞ. Στο ίδιο μήκος κύματος και ο ΓΓ του ΝΑΤΟ.

Ant1news

Την ανάγκη να «υλοποιηθεί η απόφαση του Βουκουρεστίου 2008 και τα αποτελέσματα της διαπραγμάτευσης» από την ΠΓΔΜ τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς την Παρασκευή κατά την συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες, στο πλαίσιο της συζήτησης για τα Δυτικά Βαλκάνια. «Κάναμε σαφές ότι προκειμένου να πάρει πρόσκληση η ΠΓΔΜ για το ΝΑΤΟ πρέπει να υλοποιηθεί η απόφαση του Βουκουρεστίου 2008 και τα αποτελέσματα της διαπραγμάτευσης» δήλωσε ο υπουργός μετά το πέρας της συνεδρίασης, επισημαίνοντας ότι «πρέπει να γίνει κατανοητό από την άλλη πλευρά ότι πρέπει να συμφωνήσει στο erga omnes και να προχωρήσουμε σε μια συνολική, θετική συμφωνία».

Νωρίτερα, ερωτηθείς σχετικά κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ αναφέρθηκε επίσης στην ανάγκη τήρησης της συμφωνίας του Βουκουρεστίου και εξέφρασε την ελπίδα οι υπό εξέλιξη διαπραγματεύσεις να είναι επιτυχείς.

Εξάλλου, ο Ν. Κοτζιάς είχε σειρά διμερών συναντήσεων στο περιθώριο του συμβουλίου μεταξύ των οποίων με την υπουργό Εξωτερικών της Νορβηγίας, η οποία του απηύθυνε επίσημη πρόσκληση να επισκεφτεί το Όσλο, τον Αλβανό και τον Τούρκο ομόλογό του.

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, κατά τη συνάντηση με τον υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου εξετάστηκαν εν συντομία τα προβλήματα στις σχέσεις των δύο χωρών και οι μέθοδοι για να συνεχιστεί ο διάλογος.

Στο επίκεντρο της συνάντησης που είχε ο υπουργός Εξωτερικών με τον Ντιτμίρ Μπουσάτι, ήταν οι διμερείς σχέσεις Ελλάδας και Αλβανίας.

Τέλος, σύμφωνα με τον Έλληνα υπουργό στη σημερινή συνεδρίαση του ΝΑΤΟ συζητήθηκαν το ζήτημα της Ρωσίας, θέματα που αφορούν το Αφγανιστάν και τα προβλήματα ασφάλειας νότια της Ευρώπης .

«Αναφορικά με τη Ρωσία στη συζήτηση υπογράμμισα ότι οι κριτικές παρατηρήσεις μέσα στο Συμβούλιο πρέπει να λέγονται απευθείας με την Ρωσία και να μην υπάρχει διγλωσσία», σημείωσε ο Έλληνας υπουργός, ενώ όσον αφορά την κρίση του Νότου, ανέφερε ότι έκανε μια σειρά προτάσεων, όπως είναι η συνεργασία με την Αφρικανική Ένωση και άλλες περιφερειακές οργανώσεις.

 

Ερώτηση της Σπυράκη σε Τουσκ για τις δηλώσεις του περί «Μακεδονικής γλώσσας»

Η ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, Μαρία Σπυράκη, κατέθεσε ερώτηση στον Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, προς τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντάναλντ Τουσκ, σχετικά με τη χρησιμοποίηση του όρου «Μακεδονική γλώσσα» από τον ίδιο, στην πρόσφατη επίσκεψη του στην ΠΓΔΜ.

«Κατά την επίσκεψη του Προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στην πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας και στο περιθώριο της συνάντησής του με τον Πρωθυπουργό της χώρας, ο Πρόεδρος επέλεξε να απευθύνει την ομιλία του στην επίσημη γλώσσα της πΓΔΜ, η οποία και καταγράφεται στο αντίστοιχο δελτίο τύπου του Συμβουλίου ως "Μακεδονική". 

Λαμβάνοντας  υπόψη τις δηλώσεις του Υπουργού Εξωτερικών της πΓΔΜ, ότι ένας εκ των πυλώνων της διαπραγμάτευσης  μεταξύ Ελλάδος και της χώρας του είναι η αποδοχή εκ μέρους της Ελλάδος ότι η γλώσσα που ομιλούν στη γείτονα χώρα είναι η αποκαλούμενη "Μακεδονική", ερωτάται ο Πρόεδρος:

1. Θεωρεί ότι η τοποθέτησή του εκφράζει την αλληλεγγύη του Συμβουλίου προς ένα κράτος μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης το οποίο βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις με μία υποψήφια προς ένταξη χώρα;

2. Θεωρεί ότι η συγκεκριμένη στάση του συμβάλλει θετικά στη διαδικασία των διαπραγματεύσεων δεδομένης της απόφασης του Συμβουλίου η οποία αναγνωρίζει την επίλυση του ονοματολογικού ζητήματος  στο πλαίσιο της εξασφάλισης των σχέσεων καλής γειτονίας;

3. Η άνευ προϋποθέσεων υποστήριξη προς την πΓΔΜ, όπως δήλωσε, ισχύει και στην περίπτωση μη επίλυσης του ζητήματος με την Ελλάδα;

4. Ποια είναι τα δεδομένα που του δίνουν το δικαίωμα να προεξοφλεί την αποδοχή της αναγνώρισης της γλώσσας της πΓΔΜ από την Ελληνική πλευρά στο πλαίσιο των συνεχιζόμενων διαπραγματεύσεων;».