X

Οργισμένη αντίδραση της Άγκυρας για την απελευθέρωση των Τούρκων στρατιωτικών

Για «νομικό σκάνδαλο» έκανε λόγο ο εκπρόσωπος του Ερντογάν, ο οποίος διαμήνυσε πως η εξέλιξη θα επηρεάσει αρνητικά τις διμερείς σχέσεις.

Ant1news

Ο εκπρόσωπος Τύπου της τουρκικής Προεδρίας, Ιμπραχίμ Καλίν, στην ενημέρωση των δημοσιογράφων σήμερα στην Άγκυρα, αναφέρθηκε στην απόφαση της Επιτροπής Ασύλου να αφεθεί ελεύθερος και δεύτερος Τούρκος στρατιωτικός από τους οκτώ που έχουν διαφύγει στην Ελλάδα μετά την απόπειρα πραξικοπήματος το 2016, και όπως είπε «είναι σοβαρό το ζήτημα της παροχής ασύλου. Εμείς μιλήσαμε πολλές φορές με τις ελληνικές Αρχές και γνωρίζουμε ότι έχουν κάνει κάποιες προσπάθειες, αλλά αυτό δεν είναι αρκετό. Οι τρομοκράτες αυτοί πραξικοπηματίες μπορεί τώρα να κινούνται ελεύθερα και μάλιστα σε μια χώρα της Ε.Ε. Είναι αδύνατο να μην αντιδράσουμε».

Όπως μεταδίδει η ανταποκρίτρια του ΑΝΤ1, Μαρία Ζαχαράκη, ο Ιμπραχίμ Καλίν πρόσθεσε ότι από τη μια λένε για υπεροχή του δικαίου και ότι είναι έγκλημα κατά του συντάγματος η απόπειρα ανατροπής του Προέδρου μιας χώρας, αλλά από την άλλη δεν κάνουν κανένα βήμα για τον έναν ή τον άλλο λόγο. Αυτό είναι απαράδεκτο. Όλοι γνωρίζουν ότι αυτοί οι 8 στρατιωτικοί πήγαν εκεί κλέβοντας δυο ελικόπτερα της Τουρκίας. Και ότι προσπάθησαν να σκοτώσουν τον Πρόεδρό μας και την οικογένειά του. Εμείς στείλαμε πολλούς φακέλους για το θέμα των οχτώ, στείλαμε κατηγορητήριο, πληροφορίες και έγγραφα. Παρόλες αυτές τις προσπάθειές μας για την έκδοσή τους, το να τους αφήνουν ελεύθερους και να γίνεται αποδεκτό το αίτημά τους για άσυλο αποτελεί νομικό σκάνδαλο και ασφαλώς θα επηρεάσει αρνητικά τις διμερείς μας σχέσεις», ανέφερε.

Ο εκπρόσωπος της τουρκικής Προεδρίας ανέφερε πως γνώριζαν άλλωστε ότι μέχρι το τέλος του μήνα θα τελείωνε η περίοδος κράτησης των οκτώ. «Εμείς κάναμε όλες μας τις προσπάθειες γι’ αυτό. Απευθύναμε έκκληση στο πλαίσιο των συμφωνιών των δύο χωρών. Αν ήταν σε άλλη χώρα, στη Γαλλία, στη Γερμανία ή στην Ελλάδα και προσπαθούσαν να δολοφονούσαν τον Πρόεδρο της χώρας εκείνης και μετά έρχονταν στην Τουρκία και τους κρατούσαμε εμείς εδώ για ενάμιση χρόνο και από πάνω τους δίναμε και άσυλο, πώς θα αντιδρούσε εκείνη η χώρα; Όταν εμείς αντιδρούμε, λένε ότι η Τουρκία αντιδρά υπερβολικά. Δυστυχώς κάποιες ευρωπαϊκές χώρες, δεν έχουν κατανοήσει τι ήταν η 15η Ιουλίου. Στα λόγια λένε ότι “δεν υποστηρίζουμε το πραξικόπημα, είμαστε εναντίον”, αλλά στην πράξη χορηγούν άσυλο σε δύο στρατιωτικούς. Περιμένουμε συγκεκριμένα βήματα από την ελληνική πλευρά. Και επαναλαμβάνουμε την έκκλησή μας για τους γκιουλενιστές που έχουν διαφύγει και σε άλλες χώρες», ανέφερε.