X

Στα χέρια των Τσίπρα και Ζάεφ η “σκυτάλη” για το Σκοπιανό

Τη συνάντηση των δύο πρωθυπουργών ανακοίνωσε ο Μάθιου Νίμιτς, μετά την 6ωρη συνάντηση Κοτζιά - Ντιμιτρόφ, στο Σούνιο.

Ant1news

Της Στεφανίας Μουρελάτου

Στα χέρια των πρωθυπουργών Αλέξη Τσίπρα και Ζόραν Ζάεφ περνά ο επόμενος γύρος των διαπραγματεύσεων για το Σκοπιανό.

Κοτζιάς και Ντιμιτρόφ, στη σκιά του ναού του Ποσειδώνα, στο Σούνιο έβαλαν τη διαπραγμάτευση σε τελική τροχιά και τώρα οι καίριες αποφάσεις ανάγονται στο υψηλότερο επίπεδο.

«Η συνάντηση ήταν σοβαρή, εργώδης, εντατική σε κάποια σημεία. Έγινε θετικό έργο και τώρα οι δύο υπουργοί θα ενημερώσουν τους Πρωθυπουργούς τους ενόψει της συνάντησης τους στην Σόφια στις 17 του μήνα» δήλωσε ο ειδικός διαμεσολαβητής του ΟΗΕ, Μάθιου Νίμιτς, μετά την 6ωρη συνάντηση με τους Κοτζιά- Ντιμιτρόφ  

Με δεδομένο ότι ο χρόνος μειώνεται ως το ορόσημο των συνόδων του ΝΑΤΟ και της ΕΕ τον Ιούνιο, η Αθήνα πιέζει για δεσμευτικό εύρος χρήσης του νέου ονόματος το erga omnes και τα Σκόπια αντίθετα επιζητούν να το εκπληρώσουν σε δόσεις και σε βάθος χρόνου ώστε να μην χάσουν το τρένο των ενταξιακών διαπραγματεύσεων για την ΕΕ.

«Όσο προχωρούν οι συζητήσεις με την ΠΓΔΜ, είναι εμφανές ότι οι αρχές της γείτονος αντιλαμβάνονται όλο και περισσότερο την ανάγκη για την εξεύρεση λύσης. Η δική μας θέση, είναι γνωστή, παράλληλα όμως είναι γνωστή και η βούληση μας για την επίλυση αυτού του ζητήματος που θα ευνοήσει σημαντικά τη θέση και των δύο χωρών», είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Τζανακόπουλος στο Thessnew.

Η συνάντηση Τσίπρα - Ζάεφ θα γίνει στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ με τις χώρες των δυτικών Βαλκανίων στην Σόφια στις 17 Μαΐου.