X

Βρυξέλλες: ευελπιστούμε για καλή έκβαση στο Σκοπιανό

Οι εκτιμήσεις της ΕΕ μετά από την τηλεφωνική επικοινωνία Τσίπρα – Τουσκ, ενόψει της Συνόδου Κορυφής στην Σόφια.

Ant1news

Θετικά είναι τα μηνύματα που λαμβάνουμε από την Αθήνα και τα Σκόπια σε σχέση με το ζήτημα της ονομασίας, δήλωσε σήμερα από τις Βρυξέλλες κοινοτικός αξιωματούχος.\

Όπως αποκάλυψε, το θέμα αυτό υπήρξε αντικείμενο της τηλεφωνικής επικοινωνίας που είχαν σήμερα ο πρόεδρος του Συμβουλίου της ΕΕ Ντόναλντ Τουσκ με τον Έλληνα πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, ενόψει της συνόδου κορυφής της ΕΕ με τις χώρες των δυτικών Βαλκανίων που θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη στη Σόφια της Βουλγαρίας.

«Οι δύο πρωθυπουργοί -Τσίπρας και Ζάεφ- θα συναντηθούν διμερώς στο περιθώριο της Συνόδου των Δυτικών Βαλκανίων. Ελπίζουμε ότι θα μας ενημερώσουν για θετικές εξελίξεις στις διαπραγματεύσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη. Δεν θα ολοκληρωθεί η συμφωνία στη Σόφια, προφανώς, αλλά μέχρι τον Ιούνιο που είναι ο μήνας-κλειδί για αποφάσεις της ΕΕ σε σχέση με έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την ΠΓΔΜ, ευελπιστούμε να υπάρχει καλή έκβαση», ανέφερε ο αξιωματούχος.

Η ελληνική πλευρά πάντως, όπως διαμήνυσε εκ νέου ο Δημήτρης Τζανακόπουλος επιμένει σε σύνθετη ονομασία erga omnes.

Η ανακοίνωση του Μαξίμου

Ο Πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, για την προετοιμασία της Συνόδου Κορυφής ΕΕ - Δυτικών Βαλκανίων στη Σόφια.  Κατά τη συνομιλία ο Πρόεδρος Τουσκ επικρότησε τις προσπάθειες που καταβάλλει η ελληνική κυβέρνηση για την επίλυση των διαφορών της με τις γειτονικές της χώρες, που άλλωστε αποτελεί και προϋπόθεση για την ενταξιακή προοπτική τους.  Ο Πρωθυπουργός υπογράμμισε πως η Ελλάδα θα διαδραματίζει πάντοτε εποικοδομητικό ρόλο για τη σταθερότητα και την αναπτυξιακή προοπτική των Βαλκανίων.

ΝΔ: Αλλαγή του Συντάγματος των Σκοπίων πριν από την κύρωση οποιασδήποτε συμφωνίας

«Απαράβατη προϋπόθεση και θεμελιώδης εγγύηση για οριστική λύση στο ζήτημα της ονομασίας των Σκοπίων είναι η αλλαγή του Συντάγματός τους», τόνισε ο Τομεάρχης Εξωτερικών της Νέας Δημοκρατίας, Γιώργος Κουμουτσάκος. Συμπλήρωσε μάλιστα: «Αλλαγή που όχι απλά θα προβλέπεται, αλλά θα έχει γίνει πράξη πριν από την κύρωση οποιασδήποτε συμφωνίας».