X

Συνάντηση μιας ώρας Τσίπρα – Ζάεφ για το Σκοπιανό

Τι δήλωσε ο Πρωθυπουργός των Σκοπίων, αναφερόμενος στην εξεύρεση μιας πρότασης που μπορεί να γίνει αποδεκτή κι απο τις δύο πλευρές.

Ant1news

Η συνάντηση Τσίπρα - Ζάεφ κράτησε περίπου μία ώρα και ο Πρωθυπουργός επανέλαβε την ελληνική θέση περί χρήσης του ονόματος, έναντι όλων και συνταγματικές αλλαγές.

H Αθήνα έχει επανειλημμένα διαμηνύσει πως οι «πόρτες» του ΝΑΤΟ και της ΕΕ θα ανοίξουν μόνο αν ικανοποιηθεί το αίτημα για ονομασία erga omnes και αλλαγές στο Σύνταγμα και έχει καταστήσει σαφές ότι επιδιώκει να γίνει το μεγάλο βήμα και πως εργάζεται προς αυτή την κατεύθυνση.

Σύμφωνα με πληροφορίες, μιλώντας στην Ολομέλεια της Συνόδου, ο Ζόραν Ζάεφ ανέφερε στους ομολόγους του ότι η λύση στο Σκοπιανό «είναι πολύ κοντά».

Αμέσως μετά, στις δηλώσεις του, τόνισε «ελπίζουμε ότι πριν την Σύνοδο της ΕΕ θα έχουμε λύση. Το ελπίζω ειλικρινά, αλλά εξαρτάται από τις δυο πλευρές, από τους θεσμούς, από τους άλλους μετέχοντες, την αντιπολίτευση και εν τέλει τους πολίτες των δυο χωρών.  Αν δεν τα καταφέρουμε, θα συνεχίσουμε σίγουρα». Σε κάθε περίπτωση, όπως ανέφερε, Ελλάδα και Σκόπια «χτίζουν μια φιλιά δίχως όρους».

Σκοπιανά ΜΜΕ: βρέθηκε προοπτική λύσης, μένει να βρεθεί ο τρόπος εφαρμογής της

Σκοπιανά ΜΜΕ αναφέρουν ότι ο κ. Ζάεφ είπε πως έχει βρεθεί μια προοπτική επίλυσης των διαφωνιών με την Ελλάδα, μένει όμως να διαπιστωθεί πως αυτή θα εφαρμοστεί κι αυτό είναι κάτι που πρέπει να συζητηθεί με τους Προέδρους των δύο χωρών, ακόμη και τους ηγέτες της αντιπολίτευσης σε Ελλάδα και Σκόπια.

 

Πληροφορίες από κυβερνητικές πηγές αναφέρουν ότι δεν αποκλείεται, ο Αλέξης Τσίπρας, στις δηλώσεις του αργότερα, να αποτυπώσει τα επόμενα βήματα που θα γίνουν για το Σκοπιανό, χωρίς όμως, όπως μας τόνισαν καλά πληροφορημένες πηγές, να μπει σε λεπτομέρειες...

Η συνάντηση και οι προσδοκίες

Το κρίσιμο τετ α τετ ξεκίνησε λίγο μετά τις 10 το πρωί, με τον Έλληνα πρωθυπουργό να δηλώνει πως έχει μεγάλες προσδοκίες από τη συνάντηση και τον Ζάεφ να λέει πως πρόκειται για μια «θετική στιγμή για να επιβεβαιώσουμε τι έχει επιτευχθεί έως σήμερα».

 

Aμέσως μετά την ολοκλήρωση της συνάντησής του με τον Σκοπιανό ομόλογό του ο Αλέξης Τσίπρας συναντήθηκε με την Γερμανίδα Καγκελάριο 'Αγκελα Μέρκελ.